Plantetorvet.dk
Indkøbskurv
Din kurv er tom

Uden træer, ingen have!


Fra den nyudsprungne, næsten lysende trækrone over blomstring, måske frugtsætning, til høstfarver og endelig den karakteristiske vintersilhouet, er de store træer dét som giver haven karakter og liv - herunder også dyreliv. 

Træerne er fødekilder, redepladser, vinterskjul - og rene mirakelmaskiner, når det kommer til at optage CO2. En del træer kan endda fastholde og nedbryde partikelforurening med deres blade.
For os mennesker er de læ, solparasoller, stop for indkig, indramning af udsigten - og en daglig glæde for sanserne.


Hvor skal træerne stå?

Træerne vokser ikke ind i himlen - men de vil gerne prøve. Vær derfor opmærksom , når du skal vælge og plante træer i haven. De kan ikke flyttes, når først de er blevet for store og skal derfor placeres på steder, hvor de kan leve og vokse og udvikle sig, som det er deres natur -  også langt ud i fremtiden.

Højden er sjældent et problem, eftersom himlen er gratis, selv i den mindste have - det er altid muligt at stamme op, så du kan gå under kronen, eller lave en dejlig, skyggefuld terrasse, hvor livet i haven kan nydes på selv de varmeste og mest solrige dage.

Bredden, derimod, kan undertiden give problemer, hvis der er plantet f.eks. en blodbøg i rækkehushaven, eller blot, hvis der af lutter træ-glæde er plantet for mange og for tæt.
Især i de nye haver bliver der ofte plantet for tæt, da nyindkøbte planter ser så små ud, at man dårligt kan forestille sig, at den lille pind en dag er højere end huset og har en krone, som dækker 25 kvadratmeter.

Både det enkelte træ og voksestedet til det, bør vælges med omhu, så træet får mulighed for at udvikle sig optimalt - også mange år frem. Plant med plan - plantetorvets gartnere hjælper dig gerne - bare skriv til os!


Man starter som lille...Eller gør man?

Det kan undertiden være svært at forestille sig, hvordan og hvor hurtigt et ungt træ vil udvikle sig. Blandt andet derfor, kan det være en god ide at plante træer, som fra starten har lidt højde : Det er nemmere at forestille sig fremtiden, når træet allerede har en vis højde fra starten - og de store træer giver højde såvel som rumfornemmelse til den nye “flade” have.

De kan endda give tiltrængt privatliv næsten øjeblikkeligt, når de med deres kroner ikke bare pynter, men også kan sløre for naboens direkte udsigt til dine stuer.

Husk, at træet ikke behøver være grønt hele året, for at bryde en direkte synslinje: En krone med mange tynde og fine grene giver samme effekt.



Hvor finder jeg store træer?

Det gør du sjældent i dit lokale havecenter. De store træer kræver markjord og plads. De er flere meter høje og med stor krone og stor rodklump og ikke sådan lige at have stående - eller at transportere hjem bag i bilen.

Plantetorvet, dk kan tilbyde et stort udvalg af træer. 
 Alle de store træer på vores salgssider står i mark frem til du bestiller dem. Nogle af dem pottes om foråret i kæmpestore urtepotter, hvor de passes til de har dannet et fint net af nye rødder, der helt fylder potten.  De kan plantes alle dage på året, hvor jorden er fugtig og lun.

Andre vokser i marken til de er solgt, og passes med rodbeskæring, så de danner en tæt rodklump, der kan tåle omplantning. Så store træer kan kun sælges og omplantes i deres hvileperiode. Når du har købt et sådant træ, tages det forsigtigt op med klump, der emballeres i jutelærred eller trådnet.

Store træer sælges efter stammeomkreds målt i brysthøjde. De er højstammede med en stammehøjde på 180 cm, hvis ikke andet opgives. Herover kommer så kronens højde - og bredde - der udvikler sig i takt med at stammen vokser i tykkelse.
De yngre træer kaldes heistere. De har gennemgående topskud og et antal kortere sidegrene. De er oftest pottedyrkede og de sælges med en højdeangivelse - man måler fra jordoverfladen til topskuddet.


Køb, levering og plantning - hvordan?

Uanset om du køber en heister på 150-175 cm - eller et fem meter højt træ med stammeomkreds på 35 cm, så pakkes træerne omhyggeligt med net eller bånd om kronen, så de ikke tager skade - og vi kører dem helt hjem til dig. Uanset om de er med potte eller med klump.Det eneste du skal gøre derefter er, at flytte dem om i haven til det dejlige plantehul, du har gravet. Og så naturligvis passe dem med opbinding, vand og gødning, så de fortsat kan trives, gro og blomstre i DIN have.
Læs artiklen om plantning af større træer og buske her - så er du helt klar, når træet ankommer med fragtmanden!

Husk, at plantetorvets gartnere altid sidder klar til at hjælpe dig, så du får det rette træ på rette plads.
Du er altid velkommen til at skrive til os!