Selvom det er gråt og småkoldt udenfor, så klør det undertiden i fingrene for at komme ud i haven. På en dejlig vinterdag MÅ der være noget at lave derude?
Det er der bestemt! Vinteren er nemlig en god årstid for lettere beskæring af træer og buske.
En skarp, nyslebet beskærersaks, er næsten det halve arbejde.
Saksene fra Felco har blade af kvalitetsstål, og de kan slibes op igen og igen. Du kan gøre det selv - helt simpelt.
Når bladet er skarpt og rent kan du klippe grene over med et fint rent snit uden at lave flossede kanter, som kan være potentielle indgangsveje for infektioner i de beskårne planter.
Men hvad med de store, tykke stammer? Dem venter du med til foråret! Træer skal ikke stå med store, åbne snitflader vinteren igennem. De voldsomme tilbageskæringer må derfor vente til foråret.
Især stenfrugttræer ( blommer, kirsebær, moreller, mirabeller o.l.) bør ikke beskæres kraftigt om vinteren. Beskær i stedet disse frugttræer i sommeren eller sensommeren, når alle frugter er høstet.
Men hvad kan vi så beskære nu - og hvordan?
Fjern grene, der er døde, syge eller ikke længere har en nyttig funktion for dit træ.
Dernæst kan du tage et kig på kronen: hvis der er krydsende grene, bør du fjerne den dårligst placerede af de to, inden de har slidt så meget mod hinanden, at barken beskadiges. På samme måde, må du fjerne det ene skud, hvis der et eller flere steder er vokset to eller tre unge skud helt parallelt ud fra samme vækstpunkt.
Klip altid lige ved “grenkraven” - den lille fortykkelse ved grenens basis. Her har træet naturlige forsvarsmekanismer, som gør dem mindre modtagelige for svampeinfektioner - og gør dem i stand til hurtigere at lukke de små “sår” som beskæringen giver dem.
Skærer du grene af ved grenkraven, er de desuden mindre tilbøjelige til at danne nye, unge vanskud. En gren, der skæres OVER, bryder oftest med 2-5 nye, unge skud i løbet af den kommende vækstsæson. En gren, som skæres af ved grenkraven, derimod, bryder sjældent igen.
Normalt vil du have sommerbeskåret dine espaliertræer for længst. Nu hvor bladene er faldet af, ser man dog undertiden enkelte lange lodrette skud, som blev overset mens træet stod med blade og frugt. Hvis ikke de umiddelbart kan tvinges ned og bindes til, bør de klippes tilbage til 5 knopper.
De bryder ofte “igennem” med blomsterknopper det følgende år.
Klip aldrig kun toppen af dine buske. Det giver mange, tynde nye skud i den kommende sæson. Skuddene kommer fra de øverste centimeter af alle overklippede grene, og busken bliver derfor tættere og tættere i toppen - men bar og “højbenet” i bunden.
En ældre busk - hvad enten det er en frugtbusk eller en prydbusk - som ønskes lavere og mere harmonisk i faconen, skabes bedst over flere sæsoner ved at du hver vinter fjerner 25-30% af de ældste grene.
Det giver plads til nye, unge skud fra bunden.
Kun få buske vinder ved at blive skåret “helt ned til sokkeholderne” - og det bør i så fald først udføres i foråret eller forsommeren, så buskene har vækstsæsonen eller i hvert fald en god del af den, til at lukke sårene og “komme sig over operationen” med ny og sund vækst fra bunden.
Brombær, vinbrombær, taybær, boysenbær og alle sommerhindbærrene, kan du sagtens beskære nu.
Alle de grene, som bar frugterne i sommer, vil nemlig dø efter den første nattefrost, og de kan derfor roligt skæres væk ved jordoverfladen nu, hvor bladene er faldet af, og du kan se hvad du laver.
I de fleste tilfælde er det nemt at se, om grenene har båret bær eller ej.
De gamle, der bar bær i sommer havde nemlig lavet sideskud til at hænge bærrene på, hvorimod de unge skud, som skal stå tilbage til at bære frugt næste år, er helt uforgrenede, lange “pinde” uden sideskud på.
Er du den heldige ejer af en ranunkelbusk med fyldte blomster, kan du også roligt gå den igennem for tørre, døde grene mellem de nye, lysegrønne grene, som skal bære blomster næste år. Væk med de døde, et hurtigt klip lige i jordoverfladen.
Ja, helt sikkert. Vinranken i drivhuset eller på sydmuren, f.eks.
Tag også et kig på dine kornelbuske med de røde, orange, gule eller sorte grene; Er der nogle gamle grene, som ikke længere er så flotte i farven, men er begyndt at få lidt for mange lyse, korkagtige “skønhedspletter” - eller sågar er blevet helt lysebrune på den nederste halvdel? Det er de gamle grene og de bliver aldrig flotte i farven igen.
Skær dem væk, så der bliver plads til nye, flotte unge grene.
Den øverste del af grenene er stadig flot farvede. De kan komme med ind i en vase.
Som det allersidste inden du går ind og rengør din beskærersaks: Gå en tur forbi kejserbusken og kig efter døde skudspidser og smågrene.
Mange kejserbuske lider i stilhed med en lille træls bakterieinfektion, som giver døde skudspidser, visne blade og brune, slappe blomsterklaser. Infektionen overvintrer i overgangen mellem rask og sygt væv og vandrer næste år længere ned på grenen - hvis ikke du stopper det.
Klip alle syge skud af. Klip ned til et par sunde og godt placerede knopper, som du godt kunne tænke dig ville bryde med nye grene næste år. Husk, at nye grene vokser den vej, som knoppen peger.
Er der slet ingen visne partier at fjerne, kan du nøjes med at glæde dig over de rosa blomster - husk at snuse dybt ind og nyde den søde duft.
Kuldefølsomme eller knapt hårdføre buske som havehortensia, roser, sommerfuglebuske, lavendel og syrisk rose, skal du ikke vinterbeskære.
Hvis det bliver en hård vinter eller der kommer sen frost i det tidlige forår, må de hellere fryse dét som du alligevel planlægger at klippe af til foråret, i stedet for at du klipper nu…og de så fryser ned til grunden, når den hårde frost sætter ind i februar-marts.
Hold saksen i lommen her - helt indtil midt i april.
Stedsegrønne buske, kan godt tåle, at du klipper en lille smule til en juledekoration - eller et enkelt skud, der stikker ud af en ellers harmonisk form.
Men ingen større beskæringer, for de stedsegrønne kan ikke lide at stå med åbne sår om vinteren. Hvis du gerne vil beskære dem, bør du gøre det i forsommeren i stedet.
Buske, der blomstrer i det tidlige forår - eller som allerede har dannet knopperne til næste års blomstring, bør ikke beskæres om vinteren, da det vil gå ud over det kommende års blomstring.