Plantetorvet.dk
Indkøbskurv
Din kurv er tom

Derfor skal du vinterbeskære dine planter

Selvom det er koldt udenfor, så skal haven plejes. Vinteren er nemlig en god årstid for beskæring af træer og buske. 

Nogle planter nyder godt af at blive beskåret om vinteren. De fleste gartnere vælger at beskære træer og buske mellem januar og marts, da planterne på dette tidspunkt er i dvale. 

Det er dog vigtigt at være forsigtig, når du beskærer om vinteren. Du bør eksempelvis ikke beskærer, når der er hård frost, da planterne kan få frostsprængninger, der kan gøre stor skade på dine planter fremover. Vent i stedet til en periode med temperaturer over frysepunktet.

Fordele ved vinterbeskæring 

  1. Når du beskærer dine planter, vil de sætte nye skud til foråret, så du kan få en smuk blomstrende have. 
  2.  I vinterhalvåret har langt de fleste planter smidt deres blade, og det vil derfor være nemmere at komme til, og beskæringen vil være mere præcis. 
  3. Du kan bestemme formen og størrelsen på dine træer og buske. Din have kræver ikke meget arbejde i vinterhalvåret, og derfor har du tid til at gøre lidt ekstra ud af det. 

Sådan vinterbeskærer du træer og buske

Sørg først og fremmest for at have de rette redskaber klar. Se blandt andet vores populære beskærersaks, der gør det nemt at beskære både træer og buske. 

Beskæring af træer 

Fjern grene, der er døde eller ikke længere har en nyttig funktion for dit træ. Det er desuden en god idé at fjerne grene, der krydser ind over hinanden, da grenene vil have sværere ved at vokse og barken sandsynligvis vil blive beskadiget. Til sidst kan du tynde ud i træets top. På den måde vil der komme mere lys til alle grene og ikke kun de yderste. 

Beskæring af buske

Din busk må aldrig stå helt bar på én gang. Derfor er det en god idé at tynde ud lidt af gangen. På den måde vil din busk blive ved med at skyde frem. 

Disse planter skal du IKKE vinterbeskære

Når du beskærer om vinteren kræver det stor indsigt og præcision, da der findes planter som bestemt ikke tåler vinterbeskæring. Nedenfor er listet en række planter op, som skal skånes for beskæring. 

  1. De meget kuldefølsomme buske som roser, sommerfuglebuske, lavendel og syrisk rose, skal du ikke vinterbeskære. I stedet vil de have godt af at blive beskåret i april eller maj. 
  2. Stedsegrønne buske, der beholder sine blade året rundt, skal som udgangspunkt ikke beskæres, da de som regel har svært ved at gro nye skud ved lave temperaturer. Hvis du gerne vil beskære dem, bør du gøre det om sommeren i stedet. 
  3. Hække, buksbomkugler og andre planter, som bruges som planteskulpturer, bør først beskæres om sommeren. Læs her, hvornår du bør beskære din hæk.
  4.  Frugttræer, der bærer stenfrugter bør ikke beskæres om vinteren. Det er eksempelvis blommer, kirsebær, moreller, mirabeller og lignende. Beskær i stedet disse frugttræer om sommeren, når alle frugter er høstet. 
  5. Buske, der blomstrer i det tidlige forår, bør ikke beskæres om vinteren, da det vil mindske blomstringen. Vent i stedet til blomstringen er slut.