Plantetorvet.dk
Indkøbskurv
Din kurv er tom

Forspiring af frø

Se de nye frø

Årets nye frø er landet. Se her hvordan du får succes med forspiring og laver dine egne gratis spirepotter.

Cremehvide sommergulerødder, tofarvede kæmpe-tallerkensmækkere med blomster på op til 5 cm og blodrøde stolte kavalerer. Årets nye frø er landet, og ud over de uundværlige klassikere som gulerødder og ærteblomster er der en fest af sjove, skøre og spændende nyheder. Noget af det bedste ved at dyrke fra frø er, at du kan slippe drømmene løs og tage hul på foråret allerede her i januar. Når du forspirer frøene indendørs er succesraten højere, end når du sår ude i haven, og samtidig får du større og stærkere planter med en bedre blomstring. Her er hvad du skal gøre:

Stolt kavaler er en af sommerens nemmeste og mest flittigt blomstrende sommerblomster, og i år fås den i en ny flot blodrød farve. 

1. Frem med forspiringsgrejet. 

Du kan så i alt, hvad der kan holde sammen på såjorden og har et godt dræn. Der findes et fint udvalgt af minidrivhuse og spirebakker med låg og udluftning, og de kan sagtens bruges flere år i træk. Du kan også bruge hjemmelavede potter af avispapir eller afskårne mælkekartoner med hul i bunden. Kødbakker i plast er gode som underskåle, og husholdningsfilm fungerer fint som låg over spirebakken. 


2. I jorden med frøene. 

Fyld dine såpotter op med en let og steril såjord. Havejord er for finkornet og kan indeholde svampesporer, sygdomskim og snegleæg, og almindelig blomstermuld er tilsat gødning, som kan svide de små planter. Tryk jorden let sammen og vand godt. Drys de små frø ud på overfladen og tryk dem ned, så der er jordkontakt. Sæt de store frø lidt dybere. Følg anvisningen på frøposen.

3. Del og vand.

Den hvide sommer-gulerod kan høstes allerede midt i juli.

Dæk potterne med et låg eller et stykke plast, og sæt dem lunt til de har spiret. Fjern så låget og ryk planterne hen til et sted, hvor der er lyst og lidt mere køligt. For meget varme og for lidt lys vil gøre planterne svage og ranglede. Når planterne har fået deres første rigtige bladpar skal du tynde ud mellem dem eller dele klumpen af småplanter ud i større potter, så hver plante har plads til at udvikle sig. Pas planterne med vand, og tilsæt ganske lidt flydende gødning til vandet, når planterne har etableret sig i de nye potter.
Tallerkensmækker får en overdådig mængde af kæmpe store spiselige blomster, og jo flere du plukker, jo flere kommer der.

4. Fyld din have med (næsten) gratis planter.

Nogle planter kan plantes ud i april, andre i maj når risikoen for nattefrost er ovre, og nogle få, fx bønner og squash, skal først ud i begyndelsen af juni. Væn planterne langsomt til udelivet ved at stille potterne ud et skyggefuldt sted om dagen, og tage dem ind om natten. Vand planterne godt igennem, før du planter dem ud på deres blivende voksested og skærm evt. mod sol og blæst med et stykke fiberdug i den første uges tid.

I næste uge: 

Gør som gartnere og snyd dig til en ekstra lang blomstring.


Gode tips om forspiring af frø af Karina Demuth