Du står med din frøpose i hånden og er klar til at forspire. Men hvad er første skridt i processen? Hvordan skal man gribe det hele an? Vi guider dig igennem forspiringen af frø trin for trin.
Noget af det bedste ved at dyrke frø er, at du kan slippe drømmene løs og tage hul på foråret allerede fra januar. Når du forspirer dine frø, betyder det, at du gør et stykke forarbejde indendørs, mens det stadig er for koldt til at plante direkte i haven.
Inden du går i gang med at så, er det vigtigt, at du sætter dig ind i tidspunktet for såning. Tidspunktet afhænger nemlig af, hvilke frø du vil forspire.
Eksempelvis skal tomater, chili og artiskok sås allerede i februar, hvorimod squash, agurk og græskar først forspires i marts/april.
Til forspiring skal du først og fremmest bruge en god såjord samt spirebakker. Bland 35-40% perlite i såjorden. Perlite sikrer et optimalt forhold mellem luft og vand, hvilket øger spiringsprocessen markant. Fyld jord i spirebakken - næsten helt op til kanten.
Tryk let på jorden i bakken og placér et frø i hver rubrik. Dæk herefter frøet med jord. Når frøet er placeret i jorden, skal du vande jorden en smule.
Det er vigtigt, at du holder jorden fugtig - dog uden at overvande. Hvis jorden bliver for våd, vil frøene rådne. Brug eventuelt en forstøverflaske, så du undgår at overvande.
Dæk kassen med låg eller en plastikpose. Når frøene er spiret frem - lige inden bladene foldes ud - fjernes låget/plastikposen igen.
Sæt såbakken ved stuetemperatur og med adgang til lys. Det kan eksempelvis være i vindueskarmen. Vær opmærksom på, at frø spirer ved forskellige temperaturer. Hvis frøtypen kræver meget varme, kan man med stor fordel anvende en varmemåtte.
Har du ikke nok plads i vindueskarmen? Og vil du gerne sikrer en ensartet spiring? Så kan du med fordel anvende et vækstlys. Ved brug af vækstlys undgår du en lang og ranglet vækst.
Når forspiringen er godt i gang, kan det ende med, at bakkerne bliver for små. Derfor kan det være nødvendigt med en omplantning til større potter.
Tag forsigtigt småplanterne op af bakken og sæt dem i større potter. Pas på, at rødderne ikke tørrer ud. Tryk jorden let fast om roden og vand herefter. Det kan være nødvendigt at omplante flere gange, før de er store nok til plantning på friland.
Ved omplantning kan du desuden komme ganske lidt gødning i vandet for at fremme deres vækst.
Når frøene er forspiret tilstrækkeligt, er det tid til at plante dem ud i køkkenhaven eller drivhuset. Tidspunktet for udplantning af frøene er forskelligt, afhængig af sorterne og vejret. Mange afgrøder kan udplantes i april, mens andre først bør udplantes i maj. Husk, du må ikke plante frøene udenfor, før nattefrosten er forsvundet.
Det kan være en god i at hærde dine forspirede frø, ved at sætte dem ud om morgenen og tage dem ind om natten. Placér potterne et sted i læ og uden direkte sol.
Når planterne er udplantet, kan det være en god ide at beskytte planterne de første dage med en fiberdug. Desuden er det vigtigt at gøde planterne, så de får en god start på vækstsæsonen.