Plantetorvet.dk
Indkøbskurv
Din kurv er tom

Dyrkning af chili: Sådan gør du

Der er flere ting, du skal være opmærksom på, når du dyrker chili og peberfrugt. Vi guider dig igennem dyrkningen og hjælper dig til at vælge en sort, der passer til din smag. 

Chili er er en smuk plante og særdeles velsmagende i madlavningen.  Men hvornår dyrker man chili? Og hvordan gør man? Følg vores guide og få succes med såning af chili. 

Se hele vores udvalg af frø og grøntsagsfrø her

1: Hold chilifrøene varme

Dæk gerne jorden med plast eller så i minidrivhus eller plugbokse. Efter såning, skal chili og peberfrugt gerne stilles varmt, indtil frøene spirer. Frøene spirer bedre, hvis jorden er lun - gerne +20 grader for almindelig chili og +25 grader for nogle af de stærkeste sorter. Brug derfor eventuelt en varmemåtte, da den sikrer en jævn og lun temperatur omkring rødderne hele døgnet igennem

2: Giv frøene rigeligt med lys

Når frøene er spiret og har sat de første blade, så er det vigtigt, at de små planter får rigeligt med lys. Tidlig såning kan dog give en række udfordringer i den mørke, danske vinter, og ofte sker det, at planterne bliver lange og ranglede i det dårlige lys - også selvom du har plantet i vindueskarmen. 

Her kan tilskudslys i form af en vækstlampe eller vækstpære give planterne det ekstra lys, der sikrer store og sunde planter. 

3: Omplant dine chilier 

Når planterne er vokset lidt til og er blevet 10 cm. høje, så er det tid til omplantning. Plant gerne i en 8-10 cm. potte i første omgang.

Du kan skære chili og peberfrugt tilbage, når planterne er cirka 15 cm. høje. Det vil give mere kompakte planter og samtidig hjælpe på pladsen, da de hurtigt vokser sig høje og brede. 

Husk: Planterne har stadig brug for tilskudslys, så længe de står indenfor

4: Fjern blomsterknopper og frugter løbende

Fjern gerne de første 4-7 blomsterknopper, når de viser sig. Det kan virke ærgerligt, men hvis det ikke bliver gjort, risikerer du, at dine chili går i stå og stopper med at danne nye blomster.

Fjern også gerne løbende frugter fra planterne, når de modner, da dine chili og peberfrugt så vil blive ved med at sætte nye blomster og frugter hele sæsonen igennem

Mangler du stadig at købe de sidste chilier? Se hele udvalget af chili og peberfrugt her

Hvilken chili skal du vælge? 

Der findes efterhånden et utal af forskellige sorter af chili og peberfrugt, og det kan være svært at gennemskue, hvilke sorter man skal gå efter. 

Der er flere ting, du skal overveje, når du skal vælge chili og peberfugter. Hvor stærk skal den være? Vil du bruge den i madlavningen? Eller går du efter et smukt udseende? Vi har samlet et solidt udvalg, så du kan finde den chili eller peberfrugt, der passer til dig og dine behov. 

Se hele udvalget af chili og peberfrugt.

Hvor stærke skal dine chili være? 

Chili er en smuk plante, og mange vælger at dyrke dem udelukkende for udseendets skyld. De findes nemlig i mange smukke farver og former. Her er styrken naturligvis ikke afgørende. 

Vil du i stedet gerne bruge din hjemmedyrkede chili i madlavningen, så gælder det om at være særlig opmærksom på styrkeforholdet i din chili.

Styrkeforhold for chili

Styrken på chili og peberfrugt måles i scoville (SHU). De milde chilier og peberfrugter ligger på under 100 SHU, mens de helt stærke rammer en SHU på over 1.500.000 - det er altså stærkere, end de fleste kan klare. På Plantetorvet.dk er styrken inddelt i kategori 1 til 5. Nedenfor finder du en gennemgang af forskellige chilier. 

Tre stærke chilier 

Disse 3 chilier befinder sig i kategori 4-5, hvilket svarer til en SHU 100.000-2.000.000.

1. Trinidad Scorpion 

Går du efter det stærkeste af det stærke, så har du her fundet den rette chili. Styrken er målt til et godt stykke over en million SHU. Vask hænderne omhyggeligt direkte efter kontakt med frugterne. Den er særlig velegnet i potte på altan, balkon eller i et drivhus. 

2. Hot Lemon

Denne spændende sort har en duft og smag af citrus. Den får ca. 4 cm lange, gule frugter, som er meget stærke. Hvis du vil bruge denne chili til madlavningen, er det vigtigt, at du fjerner de brændende frø. Brug en kniv og vask hænderne grundigt med det samme bagefter. Den er særlig velgenet i potte på altan, balkon eller i et drivhus.

3. Chocolate Scotch Bonnet

Denne chilisort får de smukkeste chokoladebrune frugter. Smagen er god og frugtig med tydelig styrke, der er målt helt op til 300.0000 SHU. Vask hænderne omhyggeligt direkte efter kontakt med frugterne. Den er velegnet i potte på altan, balkon eller i et drivhus. 

To middelstærke chilier

Disse 2 chilier befinder sig i kategori 2-3, hvilket svarer til en SHU 5.000-100.000

1. Chiluacle Negro

Denne chili anvendes ofte tørret i det mexicanske køkken. Den er særlig lækker i gryderetter og sovse. Den giver et stort udbytte af tilpas stærke frugter.  Husk at fjerne frøene, da de er de stærkeste. Brug kniv og vask hænderne grundigt bagefter.  Den trives godt i potte på altan eller i et drivhus. 

2. Jamaican Bell

Denne middelstærke chili er frisk og velsmagende med en skøn duft. Den får røde, smukke frugter, der har fået navn efter klokkeformen.  Den har kraftig vækst og kan hurtig blive til en høj busk.

4 milde chilier/peberfrugter

Disse 2 chilier/peberfrugter befinder sig i kategori 1-2, hvilket svarer til en SHU 0-5.000.

1. Erotica

Denne milde chili får  smukke, orange frugter, der er ca. 5-8 cm lange.  Den har en aromatisk, syrlig smag. De C-vitaminrige frugter kan blandes til chilipulver eller nydes friske, tørrede og dybfrosne. 

2. Piment d'Espelette

Denne sort er glimrende til frilandsdyrkning, men kan også bruges i drivhus.  De C-vitaminrige frugter kan blandes til chilipulver eller nydes friske, tørrede og dybfrosne. 

3. Snacking Purple

Denne smukke  lilla peberfrugt får små, søde frugter. Den skal gerne dyrkes et varmt sted og gerne i læ.  Det kan eksempelvis være terrassen, altanen eller i et drivhus. 

4. Thor

Denne peberfrugt er høj og kraftigt voksende. Den får røde og aflange frugter på ca. 25-30 cm og er sød i smagen. Velegnet til beskyttede, varme steder på altanen, terrassen eller i  et drivhus. Husk et fjerne første frugtsætning for bedre udvikling.