Plantetorvet.dk
Indkøbskurv
Din kurv er tom

Hot and sweet - dyrkning af chili og peberfrugt

Den søde og sprøde, det pikante pift - eller den rigtigt stærke, som får munden til at stå i flammer? Uanset hvilken smag du foretrækker, kan du dyrke den selv. Peberfrugt og chili er tæt beslægtede og dyrkes på samme måde.
Se vort udvalg af frø til chili her - er du mere til den søde peberfrugt, finder du frøene 
her

Start tidligt

Chili og peberfrugt har en lang udviklingsperiode fra frø til blomstringsdygtig plante, så start ikke for sent. Forspiring kan begynde allerede i januar, og skal være påbegyndt inden udgangen af marts, hvis du skal nå at få ordentligt udbytte af dine planter til sommer.


Fugtigt, men ikke vådt

For at spire, kræver frøene varme og en konstant, let fugtig jord.
Undgå overvanding, da det kan medføre at frøet eller dets første rodspids rådner.
Overvanding undgås nemt ved at så i plugbokse eller minidrivhuse med vandingsmåtter, som fordeler vandet.
Læg låget på drivhuset for at undgå udtørring af det øverste jordlag.
Sår du blot nogle få frø i en urtepotte, kan du i stedet dække potten med en plastikpose.


Hold varmen

Chili og peberfrugt hører hjemme under varmere himmelstrøg end de danske. De kræver varme for at spire og udvikle sig - gerne en temperatur mellem 20 og 25 grader.
For at opnå den ønskede temperatur døgnet rundt, kan det være relevant at bruge en varmemåtte.


Liv kræver lys

Så længe frøene bare er frø, kan de ligge så mørkt det skal være - men så snart den første lille spire viser sig over jorden, er det vigtigt, at de små planter får rigeligt med lys. Tidlig såning giver undertiden lysmæssige udfordringer i den mørke, danske vinter og planterne bliver derefter: tynde, blege og ranglede.
Her kan tilskudslys i form af en vækstlampe eller vækstpære give planterne det ekstra lys, der sikrer veludviklede og kraftige planter. 


Vækst kræver plads 

Når planterne er vokset lidt til og har fået 2-3 sæt blivende blade ud over de første små kimblade, så er det tid til omplantning.
Plant ikke ud i alt for stor potte, da jorden risikerer at blive for våd - så må du hellere plante om endnu en gang senere.
Nu må du gerne begynde at tilføre gødning til vandet, hver gang du vander.
Hvis du er bange for at glemme det, kan du i stedet give de små planter en lille "vitaminpille" i form af depotgødning.


Knibe eller ej?

Du kan topknibe chili- og peberfrugtplanterne, når planterne er cirka 15 cm. høje, hvis du ønsker bredere og tættere forgrenede planter.
Står planterne stadig inde? Så har de stadig brug for tilskudslys, for ikke at blive ranglede.


De vokser!

Dét gør de! Og snart kan de ikke være i vindueskarmen mere - hvad gør vi så?
Vi giver dem så sydamerikanske forhold, som de kan få i Danmark - enten i drivhuset, eller på en lun og beskyttet udendørs plads. Her blomstrer de og sætter frugt, så det er en ren fornøjelse.
Pas på planterne i overgangsfasen, så de ikke svides af sol eller vind - vælg en periode med lunt og stille vejr, gerne overskyet, til at flytte dem udendørs i.
Vær forberedt på at skulle flytte dem ind igen, hvis det bliver koldt eller blæsende om natten, i den første tid.

Husk, at planterne kræver gødning for at yde rigtigt. Har de fået depotgødning, klarer de sig fint med det - men bruger du flydende gødning, skal du huske det i hver vanding, hele sæsonen igennem.


Tak for i år

Chili tåler ikke frost. Når nætterne bliver kolde, takker chili og peberfrugt af for i år, med mindre du i tide har flyttet dem indendørs igen, til en lys plads.
Du kan dog stadig nå at “redde” de sidste frugter fra den døde plante - de kan tørres i ovnen, eller fryses ned til brug i vinterens gryderetter.


Hvor stærkt skal det være?

Styrken på chili og peberfrugt måles i scoville (SHU). Søde peberfrugter ligger  under 100 SHU, milde chili starter omkring de 500 - mens de helt stærke rammer en SHU på over 1.500.000 og er så stærke at de trækker vand i øjnene og kan give blæner i munden, hvis de spises i større mængder
På frøposerne oplyses altid om frugternes styrke.