Plantetorvet.dk
Indkøbskurv
Din kurv er tom

Hot and sweet - Dyrkning af chili og peberfrugt

Den søde og sprøde, det pikante pift - eller den rigtigt stærke, som får munden til at stå i flammer?
Peberfrugt og chili er tæt beslægtede og dyrkes på samme måde. Styrken på chili og peberfrugt måles i scoville (SHU). Søde peberfrugter ligger  under 100 SHU, milde chili starter omkring de 500 - mens de helt stærke rammer en SHU på over 1.500.000 og er så stærke at de trækker vand i øjnene og kan give blæner i munden, hvis de spises i større mængder. På frøposerne oplyses altid om frugternes styrke.

Se vort udvalg af frø til chili her - er du mere til den søde peberfrugt, finder du frøene her
Uanset hvilken styrke du foretrækker, kan du dyrke dine peber og chili selv - læs herunder, hvordan det lykkes!



Start tidligt

Chili og peberfrugt har en lang udviklingsperiode fra frø til blomstringsdygtig plante, så start ikke for sent.
Fra såning til de første blomster ses, går der ofte mellem 60 og 100 dage, afhængig af sort.
Forspiring kan begynde allerede i januar, og skal være påbegyndt inden udgangen af marts, hvis du skal nå at få ordentligt udbytte af dine planter til sommer.
 Så frøene i såjord i bakker, småpotter eller minidrivhus.
Jorden holdes let fugtigt. Har så-bakken ikke et låg, kan der dækkes med plast.


Lys og varme

Chili og peberfrugt hører hjemme under varmere himmelstrøg end de danske. Indtil frøene spirer må temperaturen ikke blive under 20 grader, men gerne lidt lunere, fx 22-25 grader. For at opnå den ønskede temperatur døgnet rundt, kan det være relevant at bruge en varmemåtte. Frøene spirer i reglen indenfor 7-14 dage.

Så længe frøene bare er frø, kan de ligge så mørkt det skal være - men så snart den første lille spire viser sig over jorden, er det vigtigt, at de små planter får rigeligt med lys.
Tidlig såning giver undertiden lysmæssige udfordringer i den mørke, danske vinter og planterne bliver derefter: tynde, blege og ranglede.
Her kan tilskudslys i form af en vækstlampe eller vækstpære give planterne det ekstra lys, der sikrer veludviklede og kraftige planter.

Når planterne er vokset lidt til og har fået 2-3 sæt blivende blade ud over de første små kimblade, så er det tid til omplantning. Brug spagnumfri krukkejord eller planteskolejord, når du potter op og tilfør flydende gødning til vandet, når du vander. Hvis du er bange for at glemme det, kan du i stedet give de små planter en lille "vitaminpille" i form af depotgødning.
Plant ikke ud i alt for stor potte, da jorden risikerer at blive for våd - så må du hellere plante om endnu en gang senere.


Knibe eller ej?

Du kan topknibe chili- og peberfrugtplanterne, når planterne er cirka 15 cm. høje, hvis du ønsker bredere og tættere forgrenede planter, men det er ikke nødvendigt hvis du har plads i højden.
Bind planterne op, hvis de står et sted, hvor det kan blæse - eller hvis deres top bliver meget stor og tung i forhold til hovedstammernes tykkelse. Både peber- og chiliplanter har stejle vinkler mellem stamme og sideskud, og de kan nemt knække, når vægten bliver for stor.



De vokser!

Dét gør de! Og snart kan de ikke være i vindueskarmen mere - hvad gør vi så? Vi flytter dem til større krukker - eller dine plantesække i kapillærkasserne i drivhuset - og vi giver dem så sydamerikanske forhold, som de kan få i Danmark - enten i drivhuset, eller på en lun og beskyttet udendørs plads.
Her blomstrer de og sætter frugt, så det er en ren fornøjelse. Pas på planterne i overgangsfasen, så de ikke svides af sol eller vind - vælg en periode med lunt og stille vejr, gerne overskyet, til at flytte dem udendørs. Vær forberedt på at skulle flytte dem ind igen, hvis det bliver koldt eller blæsende om natten, i den første tid.

Husk, at planterne kræver gødning for at yde rigtigt. Har de fået depotgødning, klarer de sig fint med det - men bruger du flydende gødning, skal du huske det i hver vanding, hele sæsonen igennem.


Tak for i år

Chili tåler ikke frost. Når nætterne bliver kolde, takker chili og peberfrugt af for i år, med mindre du i tide har flyttet dem indendørs igen, til en lys plads.
Du kan dog stadig nå at “redde” de sidste frugter fra den døde plante - de kan tørres i ovnen, eller fryses ned til brug i vinterens gryderetter.

Husk, at du altid kan spørge Plantetorvets gartnere, hvis der er noget du er i tvivl om - også når det kommer til chili! De gode råd er helt gratis - du skal bare skrive til os!