I sin oprindelige form er efterårslyngen - Calluna vulgaris - dén vi kender fra hederne.
Der produceres typer, som er udvalgt i danske eller tyske hedeområder. Vælger du 'Kongenshus' eller 'Jysk naturform' får du derfor helt de samme planter, som du kender fra disse lokaliteter.
‘Heidesinfonie’ er også en sådan udvalgt naturform, som blev fundet om vinteren af gartner Hatje i Tyskland. Han fik øje på den på grund af dens bronzefarvede vinterløv, der gjorde den meget synlig blandt alt det grønne.
Mange af de sorter af lyng, som er i handlen, er netop sådanne spontane mutationer, som er opstået i naturen og som en vaks gartner fik øje på, og derefter opformerede ved stiklinger.
Som ved mange andre haveplanter, har der dog også hos lyngen undertiden været forædling inde over.
Ikke alt nyt opstår ved et tilfælde.
Gartnere har lavet kontrollerede bestøvninger, sået frø og udvalgt frøplanter, eller udsat småplanter for forskellige påvirkninger for derved at opnå en mere kompakt vækst, en mere fyldt blomst - eller lyng som slet ikke blomstrer, men i stedet dyrkes for en særpræget vækstform og spændende farver på de små nålelignende blade.
I nyere tid er der især fremavlet mange sorter af såkaldt knopblomstrende lyng. Disse lyng er sterile, deres utallige blomsterknopper springer aldrig ud, men står som spidse knopper til langt ud på vinteren. De har stor dekorativ værdi og benyttes ofte i krukker eller på steder, hvor man ønsker farve over en lang periode.
Ligesom de blomsterløse typer, er de knopblomstrende også helt uden værdi for insektlivet, som ikke kan hente næring i en tæt lukket knop.
Læs mere om lyng her - eller spørg gartneren!