Plantetorvet.dk
Indkøbskurv
Din kurv er tom

Haven i april 

Tag temperaturen på havejorden!
Jordtermometeret er april måneds mest uundværlige haveinvestering, som fortæller dig hvornår det er tid til de forskellige opgaver i haven.


Når jordtemperaturen er over 6 grader, er der allerede mange urter og sommerblomster som kan sås direkte på friland. Husk at vande sårillerne inden du sår - den friske aprilblæst tørrer overfladejorden ud.

Når jordtemperaturen er oppe omkring de 7 grader, kan du lægge de forspirede kartofler - evt med fiberdug over, hvis du bor et lidt udsat sted! Er der allerede otte grader? Så kan du gøde havens roser, buske og træer første gang.

Hvilke andre hyggelige opgaver venter i haven i april? Læs med, og få haven i forårsform!

 

NU må du!

Hele marts har vi gået og kigget på triste staudetoppe og bare ventet på, at vi måtte klippe dem af. Nu har de fleste stauder endelig små, synlige skud over jorden- og SÅ må vi klippe visne stilke og gamle frøstande tilbage. Klip dem i små stykker og drys dem ned mellem stauderne: de er væk på ingen tid, når havens små nedbryderorganismer tager fat og omdanner dem til ny næring.Synes du det ser alt for sjusket ud, kan du i stedet lægge afklippet på kompostbunken og stikke bunken om, mens du alligevel er der.

Når du går ved staudebedet, kan du lige så godt bukke dig og fjerne eventuelt ukrudt med det samme: det er hurtigere at fjerne inden det bliver stort.
Det ideelle staudebed er så tæt, at der sjældent er alverden at fjerne, men i yngre bede, kan der udmærket være både rapgræs og mælkebøtter på vej. Væk med dem nu, inden de får for godt fat.
Måske er der også nogle små selvsåede stauder på vej? De kan flyttes til en bedre placering nu, mens de er små.Slå græsset

Er græsset begyndt at gro - og har det fået sin forårskur?
Ellers kan du roligt gå i gang med forårskuren nu. Er du og plænen helt ajour på området, er der måske allerede lang nyvækst - og så kan du godt starte plæneklipperen for første gang. Men husk, ikke at klippe for kort! Plænen bliver pænest og mest robust og tørketålende, hvis du i hvert fald indtil udgangen af april holder dig til maskinens højeste eller næsthøjeste klippehøjde.


Roserne

Roserne står ofte med nye, fine skud allerede - men medio april, skal de have deres tur med beskærersaksen. Man nænner næsten ikke at klippe dem - men gør det alligevel. Frostskadede eller på anden vis syge grene, skal også fjernes eller klippes ned til første velplacerede, sunde knop.
Med korrekt beskæring undgår du en del rosensygdomme, du får rosenbuske med en smukkere form - uden de “lange bare ben” uden hverken blad eller blomst. Du går ikke glip af én eneste rose, selv om du skærer tilbage. Tværtimod.
Læs her, hvordan du beskærer de forskellige rosentyper.


Ellers noget, der skal klippes?

Nu hvor saksen alligevel er fremme, og vi er over midten af april, kan du roligt fjerne de visne blomsterskærme og eventuelle frostsvedne skudspidser fra havens hortensia. De kraftigt voksende syrenhortensia og træagtige hortensia kan med fordel klippes godt tilbage i samme ombæring: de får deres blomster på årets nye skud, og bliver både tættere i væksten og med større blomster, hvis de langs skud fra sidste år skæres tilbage.

Sommerfuglebuske har også godt af en tur til frisøren sidst i april. Store, kraftigt voksende sorter kan roligt klippes ned til 30-40 cm - og de små, tætte dværgformer kan reduceres endnu mere. Hvert overklippet skud bryder med mindst to nye grene, som hver vil bære blomster i eftersommeren:  så du kan meget nemt fordoble blomsterglæden ved et hurtigt klip i april.
Køkkenhavens hindbær og brombær skal også beskæres nu, hvis ikke du har gjort det i løbet af vinteren. Har du efterårshindbær, skal alle skud skæres væk nu - er det sommerhindbær, brombær, taybær og boysenbær vi taler om, skal du blot skære de gamle, døde grene væk: dem, der bar bær sidste år.
For de gamle, der faldt, er der ny overalt: snart bryder de nye skud frem i jordoverfladen.
 

Plant, plant, plant

Lige nu er den helt perfekte plantetid. Jorden er lun og blød og planterne fulde af grokraft. Også de planter, hvor man endnu ikke kan se vækst over jorden.
Stauder og prydgræsser fra planteskolernes frilandsbede, kan stadig stå stort set uden grøn top - det ser sort ud - men under jorden sker der ting og sager!


Tør vi?

De små forspirede planter fylder godt op i vindueskarmen, og rødderne er ved at vokse ud i bunden af de små spirepotter. Enten skal de have en større potte - eller også skal de ud på blivestedet.

Drivhusplanter som tomat, chili og agurk skal blot plantes om til en større potte - med mindre du er MEGET modig eller har mulighed for at sætte varme på drivhuset.

Mange af de mindre kuldskære forspirede afgrøder kan dog sagtens rykkes udendørs i april, hvis ikke der trues med frost.
Måske du har forspiret skalærter eller kål, for at slippe for at skovduerne spiser alle de nye spirer, så snart de kommer op? Eller du har allerede det første hold spinat klar til udplantning?

Væn de unge planter til udelivet ved at sætte bakkerne ud om dagen på et sted med halvskygge og tag bakkerne ind om natten, især hvis der er udsigt til nattefrost. Efter en perioden på denne måde, kan de udplantes på blivestedet - eventuelt under dække af fiberdug: En drivtunnel er nem at arbejde med, den beskytter ganske effektivt mod nattefrost og udtørrende vind, der ellers kan svide toppen af de nye, unge planter, der ikke er vant til udelivet endnu.
Som ekstra bonus kan det lune miljø give ekstra vækst - og dermed en tidligere høst.

Glem ikke..

At tage en pause med en kop kaffe i en solstribe og nyde din have. Glædelig april - nu begynder havelivet for alvor!