Plantetorvet.dk
Indkøbskurv
Din kurv er tom

April haven

Nu har varmen endelig meldt sin ankomst og de sidste dage har budt på både solskin og tocifrede temperaturer.

Det kan ses i april-haven, der er hærget af en alt for lang vinter og et meget koldt forår med meget ustadigt vejr. Det kolde forår har budt på blæsende dage og nætter med temperaturer under frysepunktet. Det har betydet, at mange af havens planter først er begyndt at skyde og sætte blade sent i år og at mange af forårets løgvækster er næsten 14 dage bagud, sammenlignet med normalen.

Med de sidste dages varme, så er det pludselig gået stærkt. 

Nu begynder græsset endelig at blive grønt. Purløg og mynte skyder frem med raketfart. Stauderne kommer på mirakuløs vis frem fra deres skjul igen. Der er tulipaner på vej i blomst, blå scilla i hækken og gule påskeliljer rundt omkring i haverne. 

Syrenerne har pludselig flotte lysegrønne knopper, mirabelletræerne blomstrer og fjeldribsene er allerede blevet helt lysegrønne. 

Sådan er april. Regnvåd og stormende den ene dag. Varm og imødekommende den næste.

Disse uger er den tid på året, hvor jeg bruger flest timer i haven.

Der skal både ryddes op efter vinteren, tages hånd om forårets komme. Der skal planlægges, sås frø og græs og etableres nye bede i haven. Der skal luges i bedene og topdresses med jordforbedring og bark. Græsset skal gødes og eftersås.

Jeg kan ikke vente!

Opgaver, jeg har planlagt til de næste uger

I haven

 • Tag en tur med håndlugning i staudebedet. Håndlugning er det sikreste på denne årstid, da små frøsåede stauder og blomster let bliver fjernet, når der luges med hakke.
 • Gøre de sidste fuglekasser klar, så de er rengjorte og klar til at en ny familie af fugle flytter ind. Har du endnu ikke hængt redekasser op i din have? Du kan sagtens nå det endnu.
 • Efterse havemøblerne – måske skal nogle af dem lakeres eller have olie
 • De første havemyrer viser sig nu og det samme med de snegle. Har du problemer i din have, så er det en god ide allerede at tage forholdsregler nu her.
 • Beskær roserne let, sådan at du former dem i den retning, du kan lide

I køkkenhaven

 • I april er der ikke en uge, uden at der sås og prikles, hvis man holder af den slags. Spinat, salat, hestebønner er alle gode til tidlig såning.
 • Du kan nu begynde at høste purløg i haven
 • Hvis du har et aspargesbed, så læg evt. lidt tang over det nu. Tang gøder dine asparges, fungerer som jorddække og forhindrer fremspiring af ukrudt.
 • Ingen have uden rabarber. Skal du sætte nye rabarberplanter, så gør det nu, du skal gøre det. Husk, at det er en god ide at vente med at høste skud af din nyplantede rabarber, til den har stået  og vokset til i et års tid. Har du allerede rabarber, så husk at de ikke er særlig glade for at blive plantet om, så lad de gamle stå, hvor de står. Skal du flytte din rabarber, så vær god ved den hen over sæsonen. Giv den ekstra vand og vent med at høste stilke til næste år.
 • Du kan begynde at sætte læggekartofler i jorden nu
 • Beskyt sarte skud, hvis der kommer en kold nat. Fiberdug er godt, men gamle aviser, vattæpper og lagener kan også bruges 

God fornøjelse med havearbejdet :)