Plantetorvet.dk
Indkøbskurv
Din kurv er tom

Haven i april 

Nu har varmen endelig meldt sin ankomst og de sidste dagene byder ofte på både solskin og tocifrede temperaturer.

Det kan ses i april-haven, der er hærget af en alt for lang vinter og muligvis en kold marts ustadigt vejr. Nu begynder græsset endelig at blive grønt. Purløg og mynte skyder frem med raketfart. Stauderne kommer på mirakuløs vis frem fra deres skjul igen. Der er tulipaner på vej i blomst, blå scilla i hækken og gule påskeliljer rundt omkring i haverne. 

Syrenerne har pludselig flotte lysegrønne knopper, mirabelletræerne blomstrer og fjeldribsene er allerede blevet helt lysegrønne. 

Sådan er april. Regnvåd og stormende den ene dag. Varm og imødekommende den næste.

Der skal både ryddes op efter vinteren, tages hånd om forårets komme. Der skal planlægges, sås frø og græs og etableres nye bede i haven. Der skal luges i bedene og topdresses med jordforbedring og bark. Græsset skal gødes og eftersås.

Men hvad skal du give dig til i haven i april? Her kommer en række gode haveopgaver. 

Slå græsset

Græsset er begyndt at gro, og kan sagtens tåle at blive slået. Plænen bliver pænest og mest robust og tørketålende, hvis du i hvert fald ind til udgangen af april holder dig til maskinens højeste eller næsthøjeste klippehøjde.

Planlæg sommerens plæne

Hyppig græsslåning (ofte, men ikke så kort), kalk (hvis jorden er sur), plænedress og evt. lidt gødning 2-3 gange i løbet af vækstsæsonen er vejen frem, hvis du ønsker en grøn og ensartet plæne.

Inddel evt. din plæne i sektioner med hvert deres plejeniveau, og se hvordan græsset udvikler sig forskelligt, alt efter, hvor meget du passer det.

Nus om roserne

Roser kan sagtens klare sig et par sæsoner uden så meget pasning. Men hvis du vil have store flotte blomster, skal roserne beskæres i løbet af foråret og have gødning 2-3 gange i løbet af deres vækstsæson. Forkæl dem gerne med et lag frisk rosenjord omkring rødderne og husk at vande, hvis forsommeren bliver tør.

Så grøntsager i køkkenhaven

Jorden er blød og lun at arbejde med, og langt de fleste frø til grøntsager og krydderurter kan komme i jorden nu. Kun majs, bønner og squash kræver noget mere varme. En drivtunnel er nem at arbejde med, og det lune miljø vil give en ekstra tidlig vækst og en ekstra tidlig høst. Den beskytter også ret effektivt mod evt. nattefrost, der kan svide toppen af de nye spirer. Husk at vande når du sår, og pas de nye planter med vand, hvis forsommeren bliver tør.

Sæt de forspirede planter ud

De små forspirede planter fylder godt op i vindueskarmen, og rødderne er ved at vokse ud i bunden af de små spirepotter. Så enten skal de have en større potte, eller de skal ud på friland. Væn dem til udelivet ved at sætte bakkerne ud om dagen på et sted med halvskygge og tag bakkerne ind om natten, især hvis der er udsigt til nattefrost.

Plant, plant, plant

Lige nu er den helt perfekte plantetid. Jorden er lun og blød og planterne fulde af grokraft. Gå efter planter med et godt rodnet og små knopper og skud, der er på vej. De er fra planteskolens side holdt tilbage i væksten, men de vil meget hurtigt indhente det forsømte. En plante, der er fuldt udfoldet med blade og måske endda udsprungne blomster, ser måske flot ud den første uge, men derefter vil den ofte hurtigt blive lidt træt at se på.

Andre gode haveopgaver i april 

 • Tag en tur med håndlugning i staudebedet. Håndlugning er det sikreste på denne årstid, da små frøsåede stauder og blomster let bliver fjernet, når der luges med hakke.
 • Gør de sidste fuglekasser klar, så de er rengjorte og klar til at en ny familie af fugle flytter ind. Har du endnu ikke hængt redekasser op i din have? Du kan sagtens nå det endnu.
 • Efterse havemøblerne – måske skal nogle af dem lakeres eller have olie
 • De første havemyrer viser sig nu og det samme med de snegle. Har du problemer i din have, så er det en god ide allerede at tage forholdsregler nu her.
 • Beskær roserne let, sådan at du former dem i den retning, du kan lide

Andre gode haveopgaver til køkkenhaven

 • I april er der ikke en uge, uden at der sås og prikles, hvis man holder af den slags. Spinat, salat, hestebønner er alle gode til tidlig såning.
 • Du kan nu begynde at høste purløg i haven
 • Hvis du har et aspargesbed, så læg evt. lidt tang over det nu. Tang gøder dine asparges, fungerer som jorddække og forhindrer fremspiring af ukrudt.
 • Ingen have uden rabarber. Skal du sætte nye rabarberplanter, så gør det nu, du skal gøre det. Husk, at det er en god ide at vente med at høste skud af din nyplantede rabarber, til den har stået  og vokset til i et års tid. Har du allerede rabarber, så husk at de ikke er særlig glade for at blive plantet om, så lad de gamle stå, hvor de står. Skal du flytte din rabarber, så vær god ved den hen over sæsonen. Giv den ekstra vand og vent med at høste stilke til næste år.
 • Du kan begynde at sætte læggekartofler i jorden nu
 • Beskyt sarte skud, hvis der kommer en kold nat. Fiberdug er godt, men gamle aviser, vattæpper og lagener kan også bruges