Plantetorvet.dk
Indkøbskurv
Din kurv er tom

Græsplænens første forårskur

Foråret er kommet ekstremt tidligt i år, og på ganske få dage er haven gået fra vinterkold og afvisende til lun og lokkende. Efter en lang vinter med sne og regn, så er græsplænen god slidt at se på.

Derfor er det nu, du skal i gang med at gøre græsplænen forårsklar.

I denne artikel har vi samlet alle de gode råd, samt tips og tricks, du skal bruge for at gøre din græsplæne flot og forårsklar!

I marts kan du:

I april kan du:


Lad plæneklipperen blive i skuret - lidt endnu

Et af de områder, der falder mest i øjnene i forårssolens afslørende lys, er græsplænen. Efter en kold og våd vinter har mosset rigtig fået fat. Nogle steder er græsset helt gået ud. Andre steder er det vokset i ujævne grove totter, og det kribler i fingrene efter at køre det hele over på græsslåmaskinens laveste klippehøjde og begynde forfra på et ensartet nyt lærred. Men lad endelig være med det! 

Græsset skal nemlig være i god vækst, før du begynder at slå det, ellers vil det svække rødderne og plænens trivsel. Det er også stadig for koldt til at gøde, behandle med diverse mosmidler og efterså de bare pletter med græsfrø.

Frem med riven og kantstikkeren

Selvom det er bedst at vente med at slå græsset første gang, så er der stadig mange andre opgaver, du kan gå i gang med. 

Begynd med at rive plænen godt igennem på kryds og tværs og fjern nedfaldsfrugter, mos og blade. 

Det giver en smuk baggrund for plænens forårsblomster, og samtidig er det med til at løsne filtlaget af visne rødder, ilte det øverste jordlag og give lys til det nye græs. 

Stik også græskanterne mod bedene og havegangen. Det får med det samme haven til at stå stramt og flot, og det hele virker pludselig mere lækkert og velplejet.

Gode redskaber, som kan anbefales at bruge, når du skal friske plænen op, er:

Til den almindelige plæne

Til den store græsplæne

Vi har samlet al tilbehør, som du kunne få brug for, lige her

Gør den sure plæne glad

Græs trives bedst på en jord med en pH-værdi på 6-7.

Mos derimod, stortrives når jorden er sur. En sur jord vil have en pH værdi på omkring 6 eller mindre end det. Det er let at hæve pH værdien ved at give din græsplæne kalk. Hvornår på året, du giver din græsplæne kalk, har ikke nogen betydning, men det kan være en fordel at kalke om vinteren, da man her sjældent færdes meget på plænen og dermed ikke får slæbt kalk med rundt i resten af haven - eller med indenfor.

Perlekalk kan anbefales, da kalken her kommer i pilleret form og derfor ikke sviner på samme måde som kalk i pulverform vil gøre.

Er du i tvivl - Tag en jordbundstest

Det er langt fra nødvendigt at kalke en græsplæne hvert år og ofte, så er havejord naturligt neutral og kun sjældent sur.

Du kan tjekke jordens surhedsgrad ved at tage en jordbundstest. Testen tager du ved at indsamle et par jordprøver fra forskellige steder i plænen. I nogle tilfælde kan du selv blande jorden op med væske og aflæse resultatet med det samme.

I andre tilfælde skal du sende jordprøverne til et laboratorium, der vil vende tilbage med et forslag til, hvordan du bedst plejer netop din plæne, så den bliver flot, grøn og slidstærk.

Find vores jordanalyse her 

Hvis du har problemer med mos og derfor får taget en jordbundsprøve og prøven viser, at din jord ikke mangler kalk, så kan der være andre årsager til, hvorfor mosset trives.

Græs trives ikke særlig godt i skygge. Ligger din plæne i skygge meget af dagen, får mosset gode betingelser. Du kan derfor med fordel vælge en græsfrøblanding specielt til områder med skygge.

Græsfrø til skyggehaven

Græs kræver overraskende meget gødning for at stortrives. Har du problemer med mos i din græsplæne, så kan det hjælpe at øge mængden af gødning.

Vil du gerne vide mere om, hvordan du skal gøde og kalke din græsplæne, så har vi samlet alt hvad der er værd at vide, i artiklen 'Derfor skal du kalke og gøde'

God Arbejdslyst :)