Plantetorvet.dk
Indkøbskurv
Din kurv er tom

Græsplænens første forårskur

Riv plænen godt igennem, stik kanterne, tag en test og drys med kalk. Men vent med at slå græs, gøde og efterså de bare pletter til vejret bliver lidt lunere.

Foråret er kommet ekstremt tidligt i år, og på ganske få dage er haven gået fra vinterkold og afvisende til lun og lokkende. Faktisk er det så varmt, at vi skal helt tilbage til 1990 for at have oplevet noget lignende, og allerede nu kan vi så småt tage hul på mange af de havesysler, som man normalt venter med til engang i begyndelsen af april.

Lad plæneklipperen blive i skuret

Et af de områder, der falder mest i øjnene i forårssolens afslørende lys, er græsplænen. Efter en kold og våd vinter har mosset rigtig fået fat. Nogle steder er græsset helt gået ud. Andre steder er det vokset i ujævne grove totter, og det kribler i fingrene efter at køre det hele over på græsslåmaskinens laveste klippehøjde og begynde forfra på et ensartet nyt lærred. Men lad endelig være med det! Græsset skal nemlig være i god vækst, før du begynder at slå det, ellers vil det svække rødderne og plænens trivsel. Det er også stadig for koldt til at gøde, behandle med diverse mosmidler og efterså de bare pletter med græsfrø.


Frem med riven, kurven og kantstikkeren

Til gengæld er der masser af andre små projekter, som du med fordel kan tage fat på allerede nu.  Begynd med at rive plænen godt igennem på kryds og tværs og fjern nedfaldsfrugter, mos og blade. Det giver en smuk baggrund for plænens forårsblomster, og samtidig er det med til at løsne filtlaget af visne rødder, ilte det øverste jordlag og give lys til det nye græs. Stik også græskanterne mod bedene og havegangen. Det får med det samme haven til at stå stramt og flot, og det hele virker pludselig mere lækkert og velplejet.

Find vores vertikalskærer her og vores kantskærer her.


Gør den sure plæne glad

Græs trives bedst på en jord med en ph-værdi på 6-7, hvor imod mos stortrives, når jorden er sur, altså med en ph-værdi på mindre end 6. Du kan tjekke jordens surhedsgrad ved at tage en jordbundstest. Testen tager du ved at indsamle et par jordprøver fra forskellige steder i plænen. I nogle tilfælde kan du selv blande jorden op med væske og aflæse resultatet med det samme. I andre tilfælde skal du sende jordprøverne til et laboratorium, der vil vende tilbage med et forslag til, hvordan du bedst plejer netop din plæne, så den bliver flot, grøn og slidstærk. Hvis jorden viser sig at være sur, er det nemt og billigt at regulere ph-værdien med et drys kalk, og det kan du sagtens ordne allerede her i begyndelsen af marts.

Find vores jordanalyse her og vores plænekalk her.

Lige nu kan du:

  • Rive plænen godt igennem for mos, blade og vissent græs
  • Stikke kanterne
  • Tage en jordbundstest
  • Drysse kalk ud, hvis jorden er sur

Vent med at:

  • Slå græsset
  • Drysse gødning ud
  • Efterså bare pletter
  • Behandle med midler, der bekæmper mosset

Find alle vores produkter til græspleje her.

- Karina Demuth