Plantetorvet.dk
Indkøbskurv
Din kurv er tom

Krydderurter som bunddække

Bunddække kan være mange forskellige ting. Faktisk egner krydderurter sig særligt godt som bunddække. Læs med og se, hvilke krydderurter du skal plante i haven. 

Står du og skal plante bunddækkeplanter i din have, men samtidig ønsker at kunne bruge havens forskellige planter til eksempelvis madlavning? Mange  krydderurter fungerer rigtig godt som bunddække planter. De kan eksempelvis bruges som bunddække i køkkenhaven eller arealet under frugtbuske og træer. 

Vælg den korrekte bunddækkeplante

Som altid er det vigtigt at tage højde for forholdene i haven. Er din have solrig eller skyggefuld? Har du tør jord eller leret jord? De forskellige krydderurter tåler forskellige forhold. Derfor har vi nedenfor samlet et solidt udvalg af krydderurter til forskellige haveforhold. 

Timian

Timian er en middelhavs-krydderurt og trives derfor bedst i fuld sol og på en let tør jord. Den har mange anvendelsesmuligheder. De kan blandt andet anvendes som krydderi til kød og supper, samt bruges til te og tørres.

Der findes mange sorter af timian og afhængig af, hvor du skal plante, kan du vælge sorten efter det.  Alle timian-blomster tiltrækker bier, humlebier og sommerfugle.

Gode sorter af timian til bunddække:

  • Havetimian 'Compactus' bliver 15 cm høj og meget tæt og kompakt i væksten. ‘Compactus’ er altså noget lavere end alm. havetimian. Havetimian er den type timian, der bruges i køkkenet til madlavning. 
  • Sorten ‘Compactus’ får hvid rosa blomster i juni og juli.
  • En anden sort, der kan anbefales, er Krybende Timian. Den er helt og aldeles krybende og bliver sjældent over 5 cm. høj.  Krybende timian er, på grund af højden, gode at plante mellem fliser, samt i bede hvor bunddækket ikke må blive for højt. Blomsterne er purpurfarvede og kommer i massevis i juni og juli måned.

Oregano

Oregano kan blive op til 30-40 cm høj. Denne krydderurt er en middelhavsplante, der trives bedst i fuld sol og på en jord, der ikke er for fugtig. Oregano får flotte, lilla blomster i juli måned og blomsterne tiltrækker bier og sommerfugle Den bruges som mellem højt bunddække under eksempelvis prydbuske og i køkkenhaven.


Mynte

Pebermynte er en kraftigt voksende krydderurt, hvis blade dufter kraftigt af mynthe. Mynte spreder sig med udløbere, der kryber langs jordoverfladen. Derfor kan mynte kan hurtigt dække en flade af. 

Du skal dog kun plante mynte et sted, hvor den kan få lov at blive, da mynte kan være svær at komme af med igen. Mynte får lyslilla blomster i på lange blomsterstande, der kan blive op til 40 cm. høje. Blomsterne tiltrækker mange sommerfugle og bier.

Mynthe fungerer godt på steder med fugtig lerjord og områder med let skygge:

Andre gode mynter kunne være Mentha spicata 'Swiss' og Marokkansk Mynte


Purløg

Purløg er en flot krydderurt med sine lange, græsagtige blade og de kuglerunde, lyslilla blomster. Blade og blomster bliver mellem 20 og 30 cm høje.

Purløg er hårdføre og kan trives under de fleste forhold. Frøene spirer let og får de lov til at smide frø, kan frøene uden problemer spire i selv de små sprækker mellem fliser og langs mure. Det kan se flot ud på de rigtige steder.

Bier og humlebier elsker i øvrigt den nektar, som blomsterne producerer.

Purløg fungerer godt som bunddække på steder med fugtig lerjord og områder med let skygge


Prydjordbær og Skovjordbær

Jamen, hverken prydjordbær eller skovjordbær er ikke en egentlig krydderurt, men bladene bruges i te og bærrene er spiselige.  Derfor har jordbærplanten sneget sig ind i denne artikel. 

Begge jordbær trives fint på de fleste jordtyper, såvel som i fuld sol og skygge. De er flotte, når de plantes under eksempelvis større buske og som bunddække under eksempelvis frugtbuske i køkkenhaven. Prydjordbær bliver mellem 10 og 15 cm. høje.

Der findes forskellige sorter, blandt andet sorten ‘Pink’ der får lyserøde blomster.

Se udvalget af skovjordbær her

Har du brug for råd til haven?  Spørg gartneren