Plantetorvet.dk
Indkøbskurv
Din kurv er tom

Få vinterglæde i din have - farver i den kolde tid

Med prydbuske har du en verden af muligheder for en farverig have hele året rundt - og hos Plantetorvet.dk har vi et stort udvalg af spændende arter og sorter.

Ingen grund til, at haven skal stå bar og trist i hele vinterhalvåret, når der i stedet kan være fyldt med liv og farver.

Hvis blot en fjerdele af havens planter har farver i vinterhalvåret vil helhedsindtrykket være en helt anden have. Og så er det næsten lige meget, om det er fine duftende blomster, farvestrålende bær  - eller om det i stedet er unge grenes iøjnefaldende bark.

Bark der glæder

Se blot på kornelbuskenes grene - orange, rød eller lysende gul - de giver vinterglæde både i haven og i vaserne.

Husk, at planternes unge grene har de stærkeste farver. Beskær derfor regelmæssigt.  På denne måde forynges buskene og holder sig i topform - og du får grene til vinterens buketter.

Cornus sanguinea 'Midwinter Fire'

Er du ikke til ildens varme farver, har kornelfamilien sit eget “sorte får” i form af 'Kesselringii', hvis grene i vinterperioden er sorte og blanke som lak. 

Plantet i en bund af vintergrønne kambregner eller skumblomst  - måske sammen med sort bambus eller en af de spændende typer af birk  - giver de både stil, farve og frodighed året rundt.

I vækstperioden står kornellerne med fine, hvide blomster i runde hoveder, efterfulgt af blå, hvide eller sorte bær - og allerede i efteråret “varmer de op” til vinterens farveorgie: alle kornelbuske får fantastiske efterårsfarver.

Duftende blomster i vinterens mørke

Kejserbusk er nok den mest velkendte vinterblomstrende busk. De små rosa blomster lyser op i gråvejret vinteren igennem og en enkelt afklippet gren i en vase spreder vanilleduft i stuen.

Kejserbusken bliver en ret slank og opret busk, den kan du nemt få plads til, selv i en etableret have, hvor pladsen kan blive trang.

Har du (stadig) plads til siderne, bør du unde dig selv glæden ved en troldnød

Troldnødden er på enhver måde helt sin egen - lige fra den elegante udbredte vækst, som med tiden får busken til at ligne en pyramide, der står på spidsen, over de imponerende høstfarver og til årets højdepunkt, når den i perioden december-marts står dækket af de sødt citronduftende blomster i gul, orange eller rødbrun.

Hvorfor hedder den troldnød? Jo, trolden sidder i nødden.  De små nødder har nemlig “horn” og ved modenhed springer de op med et hørligt klik.

Hamamelis 'Arnold Promise'

Lys i skyggen

Mange af de planter, som med deres blomster giver os glæde i vinterhalvåret, foretrækker en skyggefuld plads - så varer blomstringen længere og planten svides ikke af en skarp og kold morgensol i februar.
Især bladbærende vintergrønne buske som vintersnebolle, stenved og de vinterblomstrende mahonie sætter pris på en sådan beskyttet plads.

Viburnum tinus

Under større buske, der måske er blevet bare i bunden trives den lille kødbær. Kødbær er sjældent set i de danske haver, men er fuldt hårdfør og tåler dyb skygge. 

De små hyacintduftende blomster er tynde, hvide “trevler” som foldes ud i frostfrie perioder og rulles sammen når det bliver for koldt. 

En enkelt blomst syner ikke af meget, så det er heldigt, at de sidder mange sammen i rad og række i alle bladhjørner. En enkelt kvist med blomster i en buket eller dekoration, bringer hyacintduft ind i hele huset.

Bær, der lyser op.

Hvor der er blomst, kommer der frugt - til glæde for mennesker og fugle. Ikke alle bær er spiselige for mennesker, men vi kan glæde os over synet. Her er glasbær nummer eet - har man set en ældre busk i den bladløse tid, så glemmer man den aldrig: lysende lilla bær dækker hver gren på busken. De lyser som glas i vintersolen.

Callicarpa 'Profusion'

Andre buske kan dog også være med - både snebær og de store buskagtige cotoneastere fortjener nok en renaissance.  Jamen cotoneaster? Er det ikke et lavt bunddække?
Det er det osse - men slægten rummer adskillige fine, store, bærbærende prydbuske - både vintergrønne som 'Brændkjær' og Bullatus - begge med store klaser af røde bær indtil langt ud på vinteren -  og løvfældende som Lucidus.
Lucidus betyder “lysende” og henviser til de flammende høstfarver. Plantens bær er talrige, store og sorte som blæk. Med en underplantning af alunrod i en varm farve - eller af guldnældens fine, marmorerede blade - fremhæves de sorte bær på det smukkeste….indtil fuglene har spist dem i marts.

Cotoneaster lucidus

Alle cotoneasters bær er læderagtige og skal have frost nogle gange, før fuglene viser interesse for dem. Det samme gør sig gældende for bærrene på rynkeblad og på den krybende dværgkvalkved, der også er nogle af vinterens stjerner, skyggetålende som de er og med fine “plisserede” blade, kronet af dekorative bær, hvor sommerens hvide blomsterskærme før var.

Hvilke farver skal DU glæde dig over i DIN have? 

Er du i tvivl, så spørg Plantetorvets kundeservice.  Vore gartnere er fulde af gode ideer og hjælper gerne med at give din have et mere farvestrålende vinterlook! Se hele vort udvalg af prydbuske