Plantetorvet.dk
Indkøbskurv
Din kurv er tom

Sådan skal du kalke og gøde din have

At gøde eller kalke haven korrekt, er en kunstart, som kan være meget svær at mestre. 

Med denne guide hjælper vi dig til at blive lidt klogere på, hvad gødning og kalk gør for havens planter, hækken eller græsplænen.

Foråret betyder gødning og kalkningen af haven - men hvordan er det lige med det?

Vi guider dig igennem alle former for gødning og kalkning i denne artikel, så du er godt klædt på, når du begiver dig ud i haven.  

Mangler du stadig at få købt gødning og kalk? Så tag et kig på vores udvalg her. 

Hvornår og hvor ofte skal du gøde?

Gødningen bør generelt foregå fra ultimo marts til primo august. 

Alt afhængig af, om du bruger kunstgødning eller den organiske variant, er det forskelligt, hvor ofte, der skal gødskes. Du kan altid finde en brugsvejledning på pakken med gødning og her vil også stå hvornår du skal anvende gødningen og i hvilke doser, der skal uddeles.

Med den organiske gødning vil det være nok at gøde to-tre gange, hvor kunstgødningen kan bringes ud tre-fire gange. Den hyppigere gødskning kan være en fordel, hvis du eksempelvis har plantet en ny hæk, der gerne må vokse op i en fart eller andre planter, der gerne må vokse hurtigt.

Græsplænen gødes efter devisen lidt og tit – og lidt er vigtigt, hvis du gøder at få en sund livskraftig plæne der ikke skal slås for tit. Hvis du gøder for hårdt, risikerer du at skulle have gang i plæneklipperen hver anden dag.

I forhold til fx buske, stauder, udvoksede hække og udvoksede bunddække, kan der gødskes en gang eller to om året, for at vedligeholde et vist gødnings niveau.

Vil du gerne læse meget mere om gødning og om, hvilken type du skal vælge?

Så tjek denne artikel 'Hvilken Gødning Skal Du Vælge?' hvor vi gennemgår nogle af de typer gødning, der findes på markedet, samt hvor og hvordan du briuger dem.

Hvornår skal haven kalkes? 

Kalkning af haven er ikke noget, du behøver bekymre dig om hvert år, men kan gøre med tre-fire års mellemrum. Måske gør jordtypen i din have, at du slet ikke behøver bekymre dig om det. 

Det kommer blandt andet an på calciumindholdet og surheden i din jord. Kalkningen kan gavne planter og jord på flere områder. Faktisk fungerer kalk blandt andet som en gødning. Når vi kalker jorden, tilfører vi calcium og ofte magnesium, der begge er nødvendige gødningsstoffer for planterne, men det er langt fra det eneste, som kalk kan gøre for jorden i din have. 

Fordele ved kalkning i haven er mange.

Punkter, værd at fremhæve:

  • Kalkning forbedrer jorden på ved at skabe krummestruktur
  • Kalkning kan hjælpe til at optimere den gødning, du tilfører, ved at gøre kemisk bundne gødningsstoffer til plantetilgængelig næring
  • Nedbryde planterester i jorden (og kompostbunken) og herved frigive næringsstoffer

Kalk kan anvendes til mange formål

Kalk bruges til at have pH-værdien i jord ved at gøre jorden mere neutral til basisk.

Hvis en jord er sur (syreholdig) vil nogle gødningsstoffer bindes kemisk i jorden. Er den basisk vil andre gødningsstoffer bindes . De fleste jorde er dog til den sure side, og her kan kalk hjælpe. 

En neutral (hverken sur eller basisk) jord har en pH-værdi på 6,5-7. Ved den værdi binder færrest muligt af næringsstofferne sig til jorden, og kan i stedet optages af planterne. Hvis du har en sur jord, vil jorden konstant forsøge at binde nogle gødningsstoffer. Det vil sige, at nogle af de næringsstoffer, som allerede findes i jorden – og som du tilfører når du gøder – slet ikke bliver tilgængelige for planterne. 

Denne binding af næringsstoffer bliver ved lige så længe jorden er sur. Det betyder, at der reelt kan være et lager af næringsstoffer i jorden, som du ved hjælp af kalk kan frigive til dine planter. Der kan faktisk være nok gødningsstoffer til flere år, som bare venter på at blive aktiveret af et skud kalk.

Kalk giver bedre krummestruktur i jorden

En anden fordel ved at kalke er, at kalken får de små jordpartikler til at klumpe sig sammen og giver det vi kalder krummestruktur. Denne struktur øger jordens evne til at holde på vand, næringsstoffer og ilt.

Øger nedbrydningen af planterester

Kalk fremmer nedbrydningen af planterester og kan derfor anvendes i bla. kompost og kompostbunker.

Endelig kan kalken øge nedbrydningen af døde planter og planterester. Det betyder også øget frigivelse af næringsstoffer i jorden når planteresterne formuldes. 


Få gerne foretaget en jordanalyse, hvis du er i tvivl

Jordanalyser har vist, at en del haveejere faktisk har en for høj pH-værdi i jorden – altså at jorden er for basisk. Det kan fx skyldes, at en årlig tilførsel af kompost sikrer en jævn tilførsel af kalk. 

Derfor er det en god idé at undersøge, om jorden rent faktisk har brug for kalk, inden der kalkes.

Der findes forskellige pH-målere, som kan give et fingerpeg om jordens pH-værdi. Er den lavere end 6,50 kan du tilføre 25 kg kalk pr. 100 kvm, og teste igen næste år.