Plantetorvet.dk
Indkøbskurv
Din kurv er tom

Sådan skal du kalke og gøde din have

Er du i tvivl om, hvordan du kalker og gøder haven? Læs med og bliv klogere på, hvad haven behøver for at kunne trives bedst muligt. 

At gøde eller kalke haven korrekt, er en kunstart, som kan være svært at mestre. Foråret betyder gødning og kalkning af haven. 

Vi guider dig igennem alle former for gødning og kalkning i denne artikel, så du er godt klædt på, når du begiver dig ud i haven.  Mangler du stadig at få købt gødning og kalk? Så tag et kig på vores udvalg her. 

Hvornår og hvor ofte skal du gøde?

Gødningen bør generelt foregå fra ultimo marts til primo august. Alt afhængig af, om du bruger kunstgødning eller den organiske variant, er det forskelligt, hvor ofte, der skal gødes. Du kan altid finde en brugsvejledning på pakken med gødning og her vil også stå, hvornår du skal anvende gødningen, og i hvilke doser der skal uddeles.

Med den organiske gødning vil det være nok at gøde to-tre gange, hvor kunstgødningen kan bringes ud tre-fire gange. Den hyppigere gødskning kan være en fordel, hvis du eksempelvis har plantet en ny hæk, der gerne må vokse op i en fart eller andre planter, der gerne må vokse hurtigt.

Gødning af græsplænen 

Græsplænen gødes efter devisen lidt og tit – og lidt er vigtigt, især hvis du gøder med kunstgødning. Store mængder af kunstgødning på én gang kan i værste fald give døde pletter og striber i plænen på grund af overgødskning.  

Gødning af havens planter

 I resten af haven, kan du som udgangspunkt tænke i  princippet om "at give og tage"
Hvis du tager noget fra planterne  - spiser frugten, plukker blomsterne, klipper hækken, slår plænen, fjerner visne blade under buskene osv,  så skal du også give den noget retur i form af gødning, jordforbedring eller kompost. 

Hvornår skal haven kalkes? 

Kalkning af haven er ikke noget, du behøver bekymre dig om hvert år, men kan gøre med tre-fire års mellemrum. Måske gør jordtypen i din have, at du slet ikke behøver bekymre dig om det.
Er du i tvivl, kan du få taget en jordanalyse, inden du griber til poserne.


Fordele ved kalkning i haven: 

  • Kalkning forbedrer især den lerede jord, ved at skørne leret, så jorden nemmere opnår den eftertragtede krummestruktur
  • Kalkning kan hjælpe dine planter til bedre ernæringstilstande, ved at gøre bundne næringsstoffer tilgængelige for planterne. 
  • Kalkning kan effektivisere nedbrydningen af planterester i jorden (og kompostbunken) og herved frigive næringsstoffer.


Kalk giver bedre krummestruktur i jorden

En anden fordel ved at kalke er, at kalken får de små jordpartikler til at klumpe sig sammen og giver det vi kalder krummestruktur. Denne struktur øger jordens evne til at holde på vand, næringsstoffer og ilt.

Øger nedbrydningen af planterester

Kalk fremmer nedbrydningen af planterester og kan derfor anvendes i bla. kompost og kompostbunker, eller blot øge frigivelsen af næringsstoffer i jorden når planteresterne formuldes dér. 

Få gerne foretaget en jordanalyse, hvis du er i tvivl

Jordanalyser har vist, at en del haveejere faktisk har en for høj pH-værdi i jorden – altså at jorden er for basisk. Det kan f.eks. skyldes, at en årlig tilførsel af kompost sikrer en jævn tilførsel af kalk.  Derfor er det en god idé at undersøge, om jorden rent faktisk har brug for kalk, inden der kalkes.

Der findes forskellige pH-målere, som kan give et fingerpeg om jordens pH-værdi. Er den lavere end 6,50 kan du tilføre 25 kg kalk pr. 100 kvm, og teste igen næste år.