Plantetorvet.dk
Indkøbskurv
Din kurv er tom

Haven i august

13. august 2019

Har din have været alene hjemme, og er den groet til i højt græs og ukrudt? Så er det tid til en hurtig opstramning, og det er ikke så meget, der skal til for at genvinde kontrollen.

August er årets sidste rigtige sommermåned, så det er bare om at nyde det. For mange sker der desværre det stik modsatte. Mens vi har holdt ferie, har haven nemlig udviklet sig med højt græs, visne blomster og en jungle af selvsået ukrudt.

Heldigvis er der ingen grund til stress. Haven tager ikke skade af at gro lidt til, og du kan hurtigt give den en opstramning og nyde det dejlige augustvejr imens.

FIKS BLOMSTERNE

Mange af sommerplanterne kan give en lille genblomstring, hvis du hjælper dem lidt på vej. Sommerblomster som ærteblomst og kornvalmue kan blive ved med at blomstre til helt ind i september, hvis de bliver renset for visne blomster.

Stauder som løvefod og storkenæb kan klippes helt ned, hvorefter de hurtigt vil skyde med nye grønne bladrosetter, der frisker op på havens lidt trætte udtryk. Der er også masser af skønne sentblomstrende stauder, som sankthansurt og høstanemone.

Også roserne kan renses for afblomstrede skud, og hvis der ikke er flere knopper, kan du lige så godt fjerne hele grenen. Det hele bliver straks mere ordentligt at se på, og nogle roser vil endda nå at komme med et lille nyt hold blomster i løbet af efteråret.

KLIP HÆKKEN

August er et godt tidspunkt at klippe hæk på. Fugleungerne er for længst flyttet hjemmefra, og når du klipper hækken i sensommeren, vil den stå stramt og flot vinteren igennem og friske op på hele havens udtryk. Selv hvis resten er lidt rodet. Læs mere om hækplanter og hækklipning HER.

TÆM GRÆSPLÆNEN

Hvis plænen er vokset lidt ud af hånd, skal du starte med at klippe græsset på slåmaskinens højeste indstilling. Næste uge kan du klippe igen på en lidt lavere indstilling, og herefter vil plænen hurtigt genvinde sin form.

HØST KØKKENHAVEN

Køkkenhaven bugner af bønner, kartofler, løg, gulerødder og rødbeder, og det er bare om at høste løs, for de smager bedst, inden de bliver for store. Hvis du ikke allerede har taget dine løg op, skal du gøre det nu, for når stilkene visner, er løgene ikke til at få øje på. Løft dem op med en greb, børst jorden af og lad dem ligge og afhærde på en avis på et tørt sted. Så vil de danne en papiragtig skal og nemt kunne holde sig hele vinteren.

I en køkkenhave, der har været alene hjemme, er der også masser af ukrudt. Ukrudt gør i sig selv ingen skade, men i rækkerne med rødbede og gulerod giver det god mening at luge, så dine afgrøder får plads til at udvikle sig. Slå også toppene af blomstrende ukrudt, så de uindbudte planter ikke når at sætte frø.

TRIM BÆRBUSKENE

Sommerhindbærrene har givet, hvad de kunne, og det er tid til at klippe alle grene, der har båret bær af helt nede ved bunden. Tynd samtidig ud i årets nye skud, så der bliver ca. 10 cm mellem hvert. God plads mellem stammerne vil give den bedste bærsætning.

Stikkelsbær, ribs og solbær er også færdige med at bære frugt. De unge grene bærer flest bær, så det vil fremme næste års frugtsætning, hvis du tynder lidt ud i de ældste grene ved at skærer dem af helt nede ved bunden.

Brombærrene modner fra midt i august og giver store mængder af bær indenfor meget kort tid. Hvis du ikke kan nå at spise dem alle sammen, kan du lave syltetøj, fryse bærrene ned eller invitere naboer og venner til at kikke forbi og høste alt, hvad de orker.

HÅNDTER RUST OG SKIMMEL

Typisk vil squash på denne tid af året få hvid skimmel på bladene, og selvom det ser grimt ud, skader det ikke frugtsætningen, så her kan du bare fjerne de angrebne blade. Skær også altid toppene af kartoffelplanterne, hvis de begynder at skimle, så undgår du at dårligdommen breder sig ned i knoldene.

Blomstrende planter som stokrose angribes nemt af "rust", der er en svampesygdom. Svamp og skimmel kan ikke behandles, men du kan begrænse smitten ved at fjerne de dårlige plantedele. Saml bladene i en pose og smid dem i skraldespanden. Lad være med at komme dem på komposten, hvor du kan risikere, at smitten overlever og føres videre fra år til år.

- Karina Demuth