Plantetorvet.dk
Indkøbskurv
Din kurv er tom

Hvordan passer man sin hæk?

De første par år efter at hækken er plantet er vigtige. Her gælder det om at passe den godt, så du får en flot og sund hæk, der etablerer sig godt og vokser. 

Hvad skal man være opmærksom de første år? Med denne guide får du en række tips og tricks til at passe hækken korrekt. Du får blandt andet svar på spørgsmål som: 

  • Hvor meget skal hækken vandes?
  • Hvornår og hvordan skal du klippe hækken?
  • Hvor meget gødning skal hækken have? 
  • Hvordan skal hækken passes i forhold til årstiderne? 

Har du ikke fået købt din hæk endnu? Så tag et kig på vores store udvalg af hækplanter.

Hvor meget skal hækken vandes?

En nyplantet hæk skal have rigeligt med vand. Særligt i tørre perioder er det altafgørende, at hækken bliver vandet ofte og i tilstrækkelig mængde - og i et passende tempo, så planterne kan nå at trække vandet op, inden det er sivet ned i underjorden. Vanding med haveslange er derfor ikke anbefalelsesværdigt

Hækplanter skal vandes efter behov i mindst én hel vækstsæson, gerne to.
Er der tørt, må du vande! Også selv om du vandede i går, eller det regnede tidligere på dagen.
Planterne vil hurtigt sætte deres rødder ud i den nye muld, og i takt med rødderne vokser ud i jorden jo mindre bliver vandings behovet.

I tørt, varmt og blæsende vejr, samt når nyvæksten er stor, bør du holde meget øje med planterne. Optimal vanding i starten og i hele den første vækstsæson er meget vigtigt. Ved plantning af hæk anbefales altid vanding i siveslange. 

*Varme, blæsende og/eller tørre perioder,  stiller store krav til vanding af nye planter og specielt nyplantet hæk. Vi anbefaler  1-2 timers vanding med Uniram siveslange fra Plantetorvet 2-4 gange om ugen, alt efter årstid og vejr. Tjek evt. DMI's tørkeindeks skema

Hos Plantetorvet forhandler vi udelukkende Uniram , som er professionelt vandingsudstyr  i høj kvalitet. Vi har sammensat et komplet siveslange sæt med alt du skal bruge for at komme i gang med et siveslange system. Derudover er det naturligvis muligt at købe siveslange pr. meter.

Uniram er den bedste siveslange du kan få på markedet, den har selvrensende dyser og kan derfor "gemmes" under jorden. Husk altid at købe ende stykke  samt kobling til Gardena system, hvis du køber siveslange i metermål. 

Køb siveslange her


 

Hvornår skal du klippe hækken?

Generelt har langt de fleste hække godt af at blive klippet, så de kan holde sig tætte og i en fornuftig facon. Hvor ofte hækken bør klippes afhænger dog af, hvordan du ønsker, din hæk skal være.

Vil du gerne have en "skarp" og lige hæk året rundt, skal du klippe den minimum to gange i løbet af sommeren - i princippet kan du klippe din hæk lige så tit, du har lyst og tid, men god huskeregel er én gang omkring Sankt Hans og én gang i sensommeren, dog ikke senere end slutningen af august. Hvis du klipper senere end omkring september måned kan de nye skud, som dannes efter klipningen ikke nå at afmodne inden vinteren. Dette er nødvendigt for at skuddene kan klare vinteren bedst muligt uden at få frostskader. 

Har du ikke lyst til at klippe hækken så ofte, er én gang også tilstrækkeligt. Her bør du dog vente med klipningen til juli eller senest august, så hækken ikke når at skyde for kraftigt efterfølgende. Ønsker du kun at klippe én gang årligt, bør du også have hæktypen for øje. Eksempelvis vokser ligusterhække og tjørnehække så hurtigt, at de bør klippes to gange om året. Vælg i stedet hække som kirsebærlaurbær, taks, buksbom eller thuja, der alle kan nøjes med en klipning. 

Hvordan skal hækken klippes?

Klip bredest forneden og smallest foroven. På den måde sikrer du, at solen kan trænge igennem, og hækken kan holde sig tæt i bunden. Er din hæk ikke kegleformet, risikerer du, at hækken bliver tungest i toppen. Det kan medføre huller eller at hækken simpelthen "vælter", hvis tung sne lægger sig på den.

Forskellige hække kræver forskellige klipninger. Eksempelvis bør en nyplantet hæk ikke klippes i toppen før hækken har nået den ønskede højde. Læs her mere om, hvordan du klipper hækken korrekt. 

Hvornår skal hækken gødes? 

Din hæk har godt af gødning - særligt som ung.  Det hjælper den til at vokse sig stor, tæt og sund. En sund hæk vil være mere modstandsdygtig over for sygdom, vind og vejrforhold. Hækken bør gødes 2-3 gange om året - kun i vækstperioden.
Hækplanterne skal bruge næringen i gødningen til at vokse, og derfor er der kun brug for gødning i den periode, hvor planterne vokser. Dvs. fra marts til august.
Gå efter devisen om "hellere lidt men ofte" og gød i april, når væksten er kommet i gang, i maj, når der for alvor er vækst og i juni måned, hvor der fortsat er brug for næring.
Følg anvisningen på emballagen i forhold til mængden af gødning. 

Veletablerede hækplanter har ikke i samme omfang som unge planer brug for tilført næring. Det kommer dog meget an på dine jordforhold. Er jorden let og sandet, så skyller næringsstofferne nemmere ud og dermed kan det være nødvendigt med fortsat gødning år efter år. 


Sådan passer du hækken året rundt 

Nogle måneder kræver mere end andre. Her får du et overblik over, hvilke opgaver, der er gode at give sig i kast med, når det er henholdsvis vinter, forår, sommer eller efterår. 

Hækken om vinteren 

I vintermånederne er der ikke meget at give sig til. Her gælder det primært om at holde hækken fri for sne, hvis der lægger sig store mængder tung sne på den.

Hækken om foråret

Det er vigtigt, at være opmærksom på vandingen i forårsmånederne. Når hækken springer ud med nye blade, stiger vandbehovet betragteligt, og foråret kan være en tør tid.

Desuden bør du være opmærksom på, at blæsevejr tørrer jorden ud. Dage med kraftig vind tørrer lige så meget som en varm sommerdag, og derfor skal hækken have godt med vand. 

Hækken om sommeren 

Sommervarmen er kommet, og nu gælder det om at undgå udtørringsskader på hækken. Vand hækken regelmæssigt. Har du sommerferieplaner, er det en god idé at sørge for hjælp til vandingen. 

Sommeren er også tiden, hvor hækken skal klippes. Klipper du hækken to gange om året, bør det gøres i juni og august. Foretrækker du i stedet én gang om året, kan det gøres i enten juli eller august.  

Hækken om efteråret

I efterårsmånederne er der ikke meget at gøre for en allerede plantet hæk. Måske er din hæk løvfældende og du kan nyde synet af de skiftende farver. 

Men kunne du bruge en hæk mere? Måske for at skabe et rum eller to i haven... så er det i efteråret, at det er det allermest optimale tidspunkt at plante ny hæk.

Har du brug for råd til haven?  Spørg gartnerne, vi har masser af gode hæk-råd