Plantetorvet.dk
Indkøbskurv
Din kurv er tom

Hvordan passer man sin hæk?

De første par år efter at hækken er plantet er de vigtigste. Her gælder det om at passe og pleje den godt, så du får en stor, flot og sund hæk, der kan holde mange år ud i fremtiden. 

Men hvad skal man være opmærksom de første år af hækkens levetid? Med denne guide får du en række tips og tricks til at passe hækken korrekt. Du får blandt andet svar på spørgsmål som: 

  • Hvor meget skal hækken vandes?
  • Hvornår og hvordan skal du beskære hækken?
  • Hvor meget gødning skal hækken have? 
  • Hvordan skal hækken passes i forhold til årstiderne? 

Har du ikke fået købt din hæk endnu? Så tag et kig på vores store udvalg af hækplanter.

Hvor meget skal hækken vandes?

En nyplantet hæk skal have rigeligt med vand. Særligt i tørkeperioder er det altafgørende, at hækken bliver vandet ofte og i rigelige mængder, så den kan vokse sig stor og flot. Vand gerne 2-4 gange ugentligt afhængig af vejret. 

Nogle vælger at anlægge en siveslange som en nem og effektiv måde at vande hæk på. Med en siveslange sikrer du, at du vander udelukkende dér, hvor der er brug for det. På den måde mindsker du både dit vandforbrug og sikrer, at hele hækken får samme mængder vand - og måske vigtigst af alt, så sparer du en masse tid. Køb eller læs mere om, hvordan du vander med en siveslange

VIDEO: Se hvordan du vander med en siveslange

 

Hvornår skal du klippe hækken? Og hvordan? 

Generelt har langt de fleste hække godt af at blive beskåret, så de kan holde sig tætte. Hvor ofte hækken bør klippes afhænger dog af, hvor fin du ønsker, din hæk skal være.

Vil du gerne have en fin og lige hæk året rundt, skal du klippe den to gange i løbet af sommeren - en god huskeregel er én gang i dagene omkring Sankt Hans og én gang i sensommeren, dog ikke senere end august. 

Har du ikke lyst til at klippe hækken to gange årligt, er én gang også tilstrækkeligt. Her bør du dog vente med klipningen til juli eller senest august, så hækken ikke når at skyde for kraftigt igen. Ønsker du kun at klippe én gang årligt, bør du også have hæktypen for øje. Eksempelvis vokser ligusterhække og tjørnehække så hurtigt, at de bør klippes to gange om året. Vælg i stedet hække som eksempelvis kirsebærlaurbær, taks, buksbom eller thuja, der alle kan nøjes med en klipning. 

Hvordan skal hækken klippes?

Klip bredest forneden og smallest foroven. På den måde sikrer du, at solen kan trænge igennem, og hækken kan holde sig tæt i bunden. Er din hæk ikke kegleformet, risikerer du, at hækken bliver tungest i toppen. Det kan medføre huller særligt om vinteren, hvis vinterens tunge sne ikke løbende kan trille af. 

Forskellige hække kræver forskellige klipninger. Eksempelvis bør en nyplantet hæk ikke klippes i toppen før hækken har nået den ønskede højde. Læs her mere om, hvordan du klipper hækken korrekt. 

Hvor meget gødning skal hækken have? 

Din hæk har godt af gødning - særligt som ung.  Det hjælper den til at vokse sig stor, tæt og sund. En sund hæk vil være mere modstandsdygtig over for sygdom, vind og vejrforhold. Din hæk bør gødes 1-2 gange om året i vækstperioden afhængig af, hvilken form for gødning du bruger.

Med organisk gødning kan du nøjes med at gøde én enkelt gang i foråret. Bruger du derimod kunstgødning bør du gøde to gange om året - første gang i marts/juni og anden gang  omkring august. Det er vigtigt at overholde disse tidspunkter, så gødningen ikke skader hækken, men i stedet fungerer som en hjælpende hånd til at vokse.

Desto ældre din hæk bliver, desto mindre gødning har den brug for. Hos en veletableret hæk vil rodnettet være spredt ud til alle sider og i dybden og vil derfor som regel kunne skaffe sin egen næring. 

VIDEO: Se hvordan du bedst gøder dine planter. 

Sådan passer du hækken året rundt 

Der er altid noget at give sig til, når hækken er plantet. Nogle måneder kræver dog mere end andre. Her får du et overblik over, hvilke opgaver, der er gode at give sig i kast med når det er henholdsvis vinter, forår, sommer eller efterår. 

Hækken om vinteren 

I vintermånederne er der ikke meget at give sig til. Her gælder det primært om at holde hækken fri for sne, så den ikke bliver tynget ned. Derudover skal du være opmærksom på, hvor du smider vejsalt. Salter du  i nærheden af din hæk, risikerer du, at rødderne svides og visner. Derfor kan det være en fordel at afdække jorden omkring hækken med halmmåtter, så du beskytter hækken bedst muligt.  

Hækken om foråret

I forårsmånederne bliver vejret mildere, og jorden nemmere at arbejde med. Det er dog vigtigt, at være opmærksom på vandingen i disse måneder. Når hækken springer ud med nye blade, stiger vandbehovet betragteligt.

Desuden bør du være opmærksom på, at blæsevejr tørrer jorden ud. Dage med kraftig vind tørrer lige så meget som en varm sommerdag, og derfor skal hækken have godt med vand. 

Hækken om sommeren 

Sommervarmen er kommet, og nu gælder det om at undgå udtørringsskader på hækken. Vand hækken regelmæssigt. Har du sommerferieplaner, er det en god idé at sørge for hjælp til vandingen. 

Sommeren er også tiden, hvor hækken skal klippes. Klipper du hækken to gange om året, bør det gøres i juni og august. Foretrækker du i stedet én gang om året, kan det gøres i enten juli eller august.  

Hækken om efteråret

I efterårsmånederne er der ikke meget at foretage sig. Nye hække vil gå i vinterdvale og bruge sin energi på at få etableret sig og få dannet et godt rodnet i jorden. 

Ofte er vejret vådt og gråt. Noget de fleste mennesker ærgrer sig over, men for hækken betyder det optimale betingelser for at kunne danne et stærkt rodnet i jorden. 

Skal du have plantet ny hæk? Så er der dog nok at tage sig til i efteråret. Efteråret er nemlig det bedste tidspunkt at plante hæk.

Har du brug for råd til haven?  Spørg gartneren