Plantetorvet.dk
Indkøbskurv
Din kurv er tom

Hvad bruger man kvæder til?

Lige nu er det tid til at få høstet kvæderne. De klart lysende frugter på de hårdt belastede grene giver clip_image001glæde i flere måneder. Først og fremmest giver de masser af opmærksomhed. Den flotte gule farve og dunede overflade på frugterne må man bare røre ved. Dernæst skal man snuse til frugterne. Den ubeskrivelige krydrede duft findes vist kun her. De meget hårde frugter tåler en del håndtering og bliver ikke stødte, men får de frost, bliver de hurtigt brunlige og rådner.

En del af kvæderne lægger vi på et fad som står i stuen. Varmen fra brændeovnen forstærker duften. Nogle af kvæderne koger vi og laver til kvædebrød og kvædemarmelade.

Et kvædetræ eller kvædebusk er smuk med store hvide blomster i maj måned efterfulgt af de lysende gule frugter, der først modner fra midten af oktober måned. Kvæder er fuldt hårdføre og plantes i almindelig havejord.

Opskrift på kvædemos

Afvej ca. 1 kg kvæder og 1 kg sukker.

Skyl frugterne og gnid den hårede belægning af frugterne. Skær dem i kvarter og fjern kernehusene. Kernehusene lægges i et bomuldsklæde og skal koges med for at give piktin (stivelsesmiddel) til mosen. Læg frugterne i en gryde og hæld så meget vand ved, at det dækker. Kog frugterne til de er møre og hæld vandet fra i en skål. Fjern bomuldsposen og tilsæt sukkeret samtidig med at du rører rundt i mosen. Bliver mosen for sej, tilsættes noget af kogevæsken. Massen kan nu bruges til marmelade.

Ønsker du at lave kvædebrød, skal du hælde massen ud på oliesmurt bagepapir i et 2 cm tykt lag. Det tager et par dage, før massen er tør. Skær ud i terninger og tril dem i perlesukker.

Kvædebrød spises som konfekt.