Plantetorvet.dk
Indkøbskurv
Din kurv er tom

Hvad er forskellen på slyngplanter og klatreplanter?

Her ses en Rådhusvin, der stille og roligt spreder sig langs gavlen på et hus. Rådhusvin har hæfterødder og kan derfor klatre på selv lodrette flader.

Har du helt styr på forskellen mellem en slyngplante og en klatreplante? 

Vi gennemgår de to forskellige typer, og kommer med bud på, hvilke planter du kan vælge. 

Når man søger efter slyngplanter og klatreplanter, er det ofte de samme planter, der dukker op. Men er det to navne for samme plante, eller er der forskel? 

Svaret er klart. Der er forskel på slyngplanter og klatreplanter, selvom der ofte er forvirring og de to udtryk bruges i flæng om de samme planter.  Udtrykket ‘slyngplanter’ vil i daglig tale,  ofte omfatte både slyng- og klatreplanter, selvom forskellen på de to typer, er ret stor.

Afhængig af, hvor du skal plante og med hvad formål, så er det godt at gøre sig nogle overvejelser i forhold til den type af slyngplante, du skal vælge. I denne artikel kan du læse om, hvad forskellen på en slyngplante og en klatreplante er, og hvor du skal bruge dem.

Husk, at udvalget af slyngplanter og klatreplanter er meget stort. Du kan se hele udvalget her. 


Klatreplanter

Klatrehortensia er en smuk klatreplante, der kan vokse op af mure og træværker. Klatrehortensia kan plantes i skygge og får store, hvide blomsterstande i juni og juli måned.

Klatreplanter er planter, der kan vokse op af eksempelvis murværk, træstammer og stakitter, uden at kræve nogen form for opbinding. Klatreplanter kræver ikke nogen særlig opbinding, da de fra naturens hånd, danner såkaldte ‘hæfterødder’ langs grenene. 

Hæfterødderne er en form for luftrødder, der kan skyde frem i selv den tørre luft. Rødderne hæfter sig til overfladen på, hvad planten nu kravler op af og det gør den i stand til, stille og roligt at vokse fast til den pågældende flade.

Derfor er de typer velegnede til plantning  langs murværk og med tiden dække hele facader med frodigt løv eller langs hegn hvor de kan vokse op og blive til grønne vægge i haven. Nedenfor finder eksempler på 3 forskellige klatreplanter. 

Efeu

Efeu, Hedera, er en stedsegrøn klatreplante, der kan trives de fleste steder. Efeu tåler både sol og skygge, ligesom de også fint tåler noget vind og dårlig jord.

Klatrehortensia

Klatrehortensia, Hydrangea anomala ssp. petiolaris, er en klatreplante med flot og kraftig grenbygning. Barken er rødbrun og afskallende og det giver denne klatreplante et dekorativt look selv om vinteren.

Rådhusvin

Rådhusvin, Parthenocissus tricuspidata, er en meget elegant klatreplante. Bladene er grønne, store og blanke, men de skifter i efteråret til lysende røde og orange høstfarver.


Slyngende planter

Slyngplanter er slyngende og danner ikke hæfterødder. Derfor kræver slyngplanter, at de kan vokse op af noget som deres slyngtråde og blade kan vokse ind i og igennem, som de vokser.

Sørg for at give slyngplanter en form for støtte det sted, de skal vokse. Det kan være alt lige fra en plantesøjle, til et væg-espalier eller bare et rækværk.

Det vigtigste er, at den støtte som slyngplanterne får, ikke kun er lodret men at det også har vandrette punkter, som slyngplanten kan kravle op af. Slyngplanter kan nemlig ikke klatre op af lodret støtte, som f.eks. en stålwire, da de er afhængige af at deres slyng arme kan vikle sig ind i og kravle rundt om det, de klatrer op af. Nedenfor finder du 5 forskellige slyngende planter. 

Femfingret Akebia

Femfingret Akebia, Akebia quinata, er en eksotisk slyngplante med lysegrønne blade og små, lilla blomster. Akebia sætter spiselige frugter.


Klematis

Klematis, Clematis, er nok den bedst kendte type slyngplante. Klematis findes i mange varianter og sorter og blomsterne er ofte store og har kraftige farver.


Blåregn

Blåregn, Wisteria sinensis, er en smuk og spændende slyngplante. Den kendes på sin fine vækst og for de lange klaser af tætsiddende blomster, der springer ud i maj-juni måned. Der findes sorter med blå, hvide og lyserøde blomster.


Kaprifolie

Kaprifolie, Lonicera, er en kraftigt voksende slyngplante, der også findes vildtvoksende i Danmark. Kaprifolie får meget særprægede blomster i juli-august måned. Blomsterne dufter ofte meget kraftigt.


Humle

Humle, Humulus lupulus, bruges blandt andet til brygning af øl, men er også fantastiske slyngplanter. Humle visner ned, på samme måde som en staude, for så at skyde igen fra bunden af om foråret.

Har du brug for råd til haven?  Spørg gartneren