Plantetorvet.dk
Indkøbskurv
Din kurv er tom

Kan man virkelig plante nu?

Jo - det kan man da! Selv om mange haveplanter traditionelt plantes om foråret eller efteråret, er det ikke helt umuligt eller urealistisk at plante nyt i juni. Ofte er det jo netop NU vi ser resultatet af vinterens skader og står med et irriterende hul i staudebedet eller rosenbedet, hvor en plante opgav ævred - og dét vil vi virkelig gerne have lukket NU - ligesom vi heller ikke ønsker at vente i månedsvis, når vi netop i går aftes fik ideen til det mest fantastiske staudebed!


Planter med potte

Fordelen ved sommerplantning af pottegroede planter er jordtemperaturen: Rodvæksten er hurtig og plantens etablering går stærkt, når jorden er varm….hvis de ellers får vand og næring i tilstrækkelig grad! Pottegroede planter er nemlig allerede i vækst ved modtagelsen og en plantning i juni giver dem god tid til at etablere sig og udvikle sig før den kolde årstid kommer.

Før plantning i juni er det dog af stor vigtighed at du får forberedt jorden ordentligt, så den er let, porøs og til at arbejde med. Først rydder du naturligvis for græs og ukrudt: ingen ny plante skal kæmpe med etableret græs eller flerårigt ukrudt om vandet - det kan kun gå galt.
Sørg derefter for at løsne jorden rigtig godt, ikke blot i det lille plantehul du skal grave - men i mindst tre gange så stort et område.

Tilføjelse af jordforbedring, kompost eller andet godt omsat organisk materiale forbedrer jordstrukturen og øger jordens evne til at holde på fugtighed, hvilket er særligt vigtigt i sommervarmen.
Den klare sommersol og de længere dage giver optimale vækstbetingelser for haveplanter, hvilket fremmer deres etablering og udvikling - men de unge, nye bløde skud og blade fordamper også rigtig meget vand i de lune solbeskinnede dage, hvor der måske endda blæser en lille let brise!

Der kan derfor opstå behov for at beskytte de nyligt plantede planter mod intens sol eller skiftende vejrforhold. Ikke kun vi mennesker kan få brug for en lille parasol til at skygge for middagssolen - den nyplantede hortensia med de store blomsterhoveder kan også få brug for hjælp, ligesom de friske unge skud på stauderne kan, for ikke at ende med brune og svedne rande på blomster eller blade.
Selv producenterne af haveplanter har skyggehaller, hvor de blomstrende haveplanter kan få behovet dækket for kølighed, når det er rigtig varmt.

Vanding spiller en central rolle, når man planter haveplanter i juni. De nyplantede planters rødder når ikke længere ud end potteklumpen i den første tid, så de skal have regelmæssig tilførsel af vand, for at klare sig.
meget store mængder vand på kort tid er dårligt: det siver hurtigt ned i jorden og kommer uden for plantens rækkevidde - og så må den tørste til du næste gang kommer forbi med haveslangen.
Det kan måske gå for en tørketålende sankthansurt eller husløg - men for mere fugtighedskrævende planter giver den uregelmæssige vanding planterne stress og kan medføre angreb af skadedyr eller svampesygdomme som meldug.

Har det været helt galt på en blæsende og varm sommerdag, kan du yde "nødhjælp" ved at overbruse plantens blade med vand og på den måde hindre en svidning i at opstå - men husk: det er kun nødhjælp. Vanding skal som udgangspunkt ske ved rødderne, ikke på blade og blomster.

Overvåg derfor jordens fugtighedsniveau lige omkring planten og vand regelmæssigt efter behov: større planter kan have nytte af en vandingspose - og har du tilplantet et helt bed, kan du med fordel lægge en siveslange eller etablere drypvanding. Disse vandingsmetoder er meget vandbesparende, idet de afgiver vandet med den hastighed, hvormed planterne kan optage det og du undgår spild i form af fordampning.
Har det været helt galt på en blæsende og varm sommerdag, kan du yde "nødhjælp" ved at overbruse plantens blade med vand og på den måde hindre en svidning i at opstå - men husk: det er kun nødhjælp. Vanding skal som udgangspunkt ske ved rødderne, ikke på blade og blomster.
Læs mere om vanding her


Planter med klump - eller med helt bar rod?

Men de har IKKE potte på? Nej, større stedsegrønne, solitærbuske og færdighækplanter er undertiden ikke pottegroede. De er i stedet markkultiverede og flyttes med klump udenfor vækstsæsonen. Herefter kan et mindre antal klumpplanter holdes tilbage på jordindslag i skyggehaller, så at du stadig et stykke ind i juni kan købe og plante dem, hvis der er et hul i hækken som SKAL lukkes nu - eller en ny nabo, der kigger ind!
Klumpplanter skal beholde lærredet rundt om klumperne, men ellers plantes og vandes på samme vis som de pottegroede: omhu og vand, vand og omhu - og måske lidt skygge - så går det!
Er det en rigtig stor plante, skal de også have lidt støtte i form af en god opbinding, så de ikke står og rokker i en frisk sommerbrise: det kan trække de nye rodhår over og forsinker plantens etablering

På samme vis kan små hækplanter i bundter være holdt tilbage i kølehus og kan derfor med forsigtighed plantes ud i juni måned, blot man husker på at det for en lille plante kan være en "brat opvågnen" at komme fra 6 grader og god luftfugtighed i kølehuset og til 24 grader, sol og blæst.
Her kræves hurtig plantning i klargjort og opvandet rende - og hurtig udrykning med siveslangen, eventuelt suppleret med overbrusning morgen og aften.
De helt store hækprojekter, bør du derfor udsætte til oktober, når vejrguderne hjælper med vandingen.
Læs mere her om plantning af hækplanter.