Plantetorvet.dk
Indkøbskurv
Din kurv er tom

En hel løgplæne? Eller blot et lille bånd?

Vil du også gerne have en blomstrende plæne til foråret? 

Løgplæner er ikke bare smukke at se på. Det er også en nem måde at dyrke blomsterløg på i haven.
Den blomstrende plæne kræver ikke meget vedligeholdelse, og som bonus du vil endda være fri for at slå græs i flere måneder. 

En løgplæne lyser op i det tidlige forår med et væld af farver, startende allerede midt i februar med de første botaniske krokus - og fortsætter lige så længe du vil: Helt til efter sankt hans, hvis ellers du vil lade græsset "stå" så længe.
Påtænk derfor, om du permanent vil inddrage et område af plænen til løgplanter og frit voksende græsser (måske endda med lidt vilde blomster i?) - eller om du vil nøjes med en tidlig forårsblomstring og derefter kunne klippe og anvende plænen som vanligt?
Vælg herefter dine løgplanter så de opfylder dine ønsker og krav. Spørg gartnerne, hvis du er i tvivl - vi vil så gerne hjælpe, og det er helt gratis!


Hvornår skal du lægge blomsterløg i græsplænen? 

Blomsterløg lægges bedst i løgenes hvileperiode, som løber fra september til udgangen af november. Da er løgene afmodnede og tåler håndtering - og skulle de helt tidlige være begyndt at arbejde lidt med en lille spire, er den endnu kort og fast og skades ikke så nemt.

Det betyder dog ikke, at du ikke kan benytte dig af et muligt senere slagtilbud og lægge løg første juledag eller kort efter nytår, hvis jorden stadig er tilgængelig: frostfri og uden sne.
Det betyder blot, at løgene kan have lidt længere spirer og må håndteres med større forsigtighed, når du lægger dem.


Sådan lægger du blomsterløg i græsplænen

Vil du gerne have en løgplæne, der ser ud som om den er kommet helt naturligt? Så må du lægge løgene tilfældigt mellem hinanden, fx ved at tømme poserne ud i en større beholder og tage løgene tilfældigt derfra, når du planter.

Alternativt kan du kaste løg og knolde tilfældigt over skulderen og plante dem hvor de lander - dette vil give en beplantning, hvor løgene vokser i mindre grupper, som væves ind mellem hinanden.

De små løg og knolde kan lægges ved hjælp af en greb, en smal planteske eller den lille, skarpe løgplanter som nemt skærer sig gennem græstørven på en fugtig efterårsdag.
På store arealer, vil du måske ønske at kunne lægge mange flere løg på een gang.
Så må du have fat i en skarp spade, skære græstørven tyndt af, lægge løgene og træde tørven på plads igen bagefter. Hvis du gør det i fugtigt vejr, er det nemt - og græsset opdager dårligt, at det har været løftet.

Som tommelfingerregel siger man, at et blomsterløg skal være dækket af et jordlag, som er minimum dobbelt så tykt, som løget er højt.

Det kommer helt af sig selv i plænen, hvor vi udelukkende lægger de tidligst blomstrende forårsløg. De har nemlig alle relativt små knolde og løg - så er de først kommet ned under græstørven, ligger de perfekt.

Hvilke blomsterløg kan bruges til græsplænen?

Af hensyn både til os, der gerne vil se tidlige forårsfarver og samtidig gerne vil kunne færdes på græsplænen også FØR sankthans, kan der være ide i udelukkende at benytte de løgplanter, der blomstrer inden udgangen af april måned, og hvis blade hurtigt visner ned efter endt blomstring.
Så kan vi hurtigt komme til at slå plænen igen, uden at ødelægge noget for de små løgplanter.

Nedenstående er oplagte kandidater til den helt tidlige løgplæne, hvor du gerne vil kunne klippe dit græs allerede inden morsdag.

Krokus
Vintergækker
Porcelænshyacint
Snepryd
Sibirisk skilla
Lærkespore


Er tålmodigheden større - eller har du et fint bånd gennem plænen, som gerne må stå uklippet helt til starten af juni, eller måske endnu længere, får du flere dejlige kandidater at vælge mellem:

Dorthealilje
Perlehyacint
Skilla
Nikkende Fuglemælk
Prærielilje
Botaniske tulipaner
Botaniske narcisser

God fornøjelse med din blomsterplæne.
Har du brug for råd og vejledning til haven?  Spørg gartneren