Plantetorvet.dk
Indkøbskurv
Din kurv er tom

Få en grøn have med stedsegrønne planter

Stedsegrønne buske og hække er geniale til at lukke af både for indkik udefra og for udsigten til naboens rodebunker. I vinterhalvåret, hvor meget andet er nøgent og brunt, giver de struktur og rygrad, og gør haven mere lun og hyggelig at se på. De stedsegrønne er også med til at fremme et rigt fugleliv, fordi de giver småfuglene ly, læ og skjul for katte og rovfugle.

Hvad betyder stedsegrøn?  

Når en plante er stedsegrøn, betyder det, at planten beholder sin farve hele året rundt. Den stedsegrønne plante vil derfor ikke få brunligt løv i efterårets måneder, som de løvfældende planter vil få. 

Det er ikke kun om vinteren, at stedsegrønne hække giver haven karakter. Om foråret lyser de sprøde lysegrønne skud op på baggrunden af de gamle mørkegrønne blade. Om sommeren giver de en rolig ramme om alt det blomstrende, og om efteråret er den grønne nuance ekstra fin sammen med de glødende høstfarver, da grøn og rød er kontrastfarver og derfor fremhæver hinanden på flotteste vis.


Giv haven et vintereftersyn 

Vinteren er det perfekt tidspunkt til at give din have et serviceeftersyn. På dette tidspunkt er nemt at se, hvor der mangler lidt at kikke på eller noget til at skærme af. Du kan plante dine stedsegrønne, så snart du kan komme i jorden for frosten, men der er størst sikkerhed for succes, hvis du bruger vintermånederne på at lægge planer og forudbestille. Så er dine planter klar til levering i april, hvor jorden begynder at blive varm. Varmen vil fremme væksten både af skud og rødder. 

Hvordan kan stedsegrønne planter anvendes? 

Du kan bruge stedsegrønne planter på mange forskellige måder. Nedenfor har vi listet nogle af de mest anvendte måder i de danske haver. 

Stedsegrønne planter som hække: Stedsgrønne planter kan bruges både som klippede og uklippede hække. Afhængig af om du foretrækker klippede eller fritvoksende hække, bør du gå efter bestemte sorter.

  • Til klippede hække: Thuja, taks, sitkagran og jugoslavisk søjlegran, samt lærk egnede.
  • Til fritvoksende hække: Fyr (især alm. bjergfyr) og kirsebærlaurbær.

Stedsegrønne planter som en del af bedet: Plantes de stedsegrønne i grupper af forskellig størrelse ind imellem andre løvfældende og blomstrende buske og træer, opnås en vis ro og harmoni over beplantningen om sommeren, såvel som haven også virker levende og spændende om vinteren.

Stedsegrønne planter som fritvoksende beplantninger: Det samme er tilfældet, når der plantes stedsegrønne planter med særpræg som fritvoksende solitærplanter i plænen eller med et grønt bunddække, især under de planter, som er nævnt på siden om træer i haven.

De 5 bedste stedsegrønne hækplanter

Der findes mange forskellige typer af stedsegrønne planter og hvilken du skal vælge, afhænger af formålet. Vi har samlet de 5 bedste stedsegrønne planter, der både kan bruges som hækplanter eller buske i haven.

Se hele vores udvalg af hæk her.

Thuja

Thuja er særlig fordelagtig som hækplante og har været brugt til hæk i Danmark i mange år. 

Thuja er et nåletræ, der er modstandsdygtig overfor sygdomme og samtidig er den hurtigt voksende, hvilket betyder at den hurtigt kan danne en tæt ramme om din have. Det er således et naturligt valg for dem, der en ønsker en høj, tæt og grøn hæk året rundt.  

Der er to sorter, som man ofte ser i de danske haver. Den mest populære er Thuja occidentalis 'Brabant', der vokser ensartet og jævnt, og tåler en kraftig beskæring. En anden er thuja occidentalis 'Smaragd', der er en mere pyramideformet hæk.

Generelt for alle Thuja er, at de skal klippes en gang årligt og det skal gerne være i august måned. 

Læs her, hvordan du klipper din hæk.

Kirsebærlaurbær

Kirsebærlaurbær er flotte og elegante planter, der alle har skinnende grønne blade. Den er hårdfør og robust og derfor velegnet til hæk og på steder, hvor der skal dækkes til, og det gerne må gå lidt hurtigt. 

Der er mange sorter at vælge imellem. Derfor er det også let at finde en, som vil passe til forholdene i din have, uanset om du skal bruge en høj, en lav eller en bred hæk eller busk. 

De 4 mest populære sorter er: Etna, Novita, Genolia og Caucasica

Se udvalget og læs mere om de enkelte sorter her.

Kirsebærlaurbær skal klippes 1-2 gange årligt og skal klippes senest i august måned.

Liguster 

Liguster er vintergrøn, hvilket betyder at den beholder de fleste blade vinteren over, men skifter de gamle udtjente blade ud lige før eller samtidigt med løvspring. Liguster tåler hård beskæring og er derfor meget velegnet som hæk.

Ligustrum vulgare 'Liga' er langt den mest benyttede sort. 'Liga' er hårdfør og er også den liguster, som er bedst til at beholde bladene om vinteren 

Taks

Taks er en rigtig flot og klassisk plante, der er meget tæt og kompakt. 

Den er nem at passe og tåler de fleste forhold. Taksen klarer sig både i fuld sol, halvskygge og mere eller mindre skygge. Den er super hårdfør i vind, og du kan altså plante den, selvom du bor i et område med kraftig blæst. Den vil ikke få skader på nålene.

Desuden kan den fint klare at stå i et område med saltsprøjt og kan plantes ud til Vesterhavet, så længe vinden ikke er for strid. Takshækken kan blive meget gammel, og fordi den vokser langsomt, er det kun nødvendigt at klippe 1 gang årligt.

Buksbom

Buksbom er en af de mest populære haveplanter, fordi den er tæt, tåler hård beskæring og kan klippes i de mest fantastiske former.  

Buksbom findes i mange forskellige kvaliteter, og hvis du vil have en busk, der holder, skal du købe den på en god planteskole. Det er nemlig ikke alle de billige kugler fra supermarkedet, der kan klare en dansk vinter. 

Andre populære stedsegrønne planter

De stedsegrønne planter behøver ikke kun at anvendes som hæk. Faktisk vil  hele haven få et skønhedsløft af stedsegrønne planter. 

Er blot 25% af planterne i et bed vintergrønne, vil hjernen se området som grønt og frodigt - selv i den kolde og mørke tid. Nedenfor har vi samlet nogle af de grønne muligheder til haven.

Vintersnebolle

Viburnum tinus

Vintersnebolle står ikke alene grøn vinteren igennem - den blomstrer endda også. Hele vinteren igennem fra oktober til april, åbnes det ene hold blomsterknopper efter det andet - og efter endt blomstring kommer der endda små ovale bær -  først lilla, siden blå. De spises dog hurtigt af fuglene, men er dekorative så længe det varer.

Selve busken er ikke så stor - sjældent over en meter på hver led - og siden den godt kan lide en let skygge, trives den fint under større træer, på skyggesiden af en hæk, eller måske i krukken på husets nordside, hvor der godt kan trænge til lidt farve og blomst i de mørke måneder.

Bambus 

Bambus giver lys og lyd i haven. Vind, der suser i bambus, er en beroligende lyd året rundt og plantens smalle, friskgrønne blade lyser op i vintermørket. Navnet til trods, er der ikke meget gult ved den gule bambus - de forskellige sorter har gulgrønne, olivengrønne eller blågrønne stængler, ligesom bladenes farve kan variere fra æblegrønt til skovgrønt.


Den “gule” bambus tåler alle lysforhold og findes i alle størrelser fra lille 'Bimbo' som knapt når halvanden meter i højden og til kæmpestore 'Dino' der nemt når 3- 4 meter i højden, på en god vokseplads.

Fyr 

Er der plads i højden, er der næppe et mere majestætisk træ i haven end Østrigsk Fyr med dens rødbrune bark, lange mørkegrønne nåle, brede pyramideformede krone og de talrige lysebrune kogler, som giver mad til både fugle og egern, foruden pynt til hjemmets juledekorationer. 

Skal træet også blomstre, vil det være oplagt at plante en kraftigt voksende Skovranke sammen med træet - eller måske en af de virkeligt store klatreroser, som fx. 'Aksel Olsen' eller 'Awakening'

Til den mindre have er 'Kotobuki' et bedre valg. Med sin slankere vækst og sin villighed til at lade sig forme ved knibning af nye skud, er den ideel under mindre forhold. Er du kreativ, lader den sig sågar forme som bonsai.

Pieris 

Pieris er endnu en dejlig lille stedsegrøn, som ikke kun bidrager med vinterfarve til haven, men også med duftende klokkeformede blomster i april - og et helt bål af knaldrøde nuancer, når det nye løv bryder frem efter endt blomstring.

Pieris ynder en let skygget plads og læ for den værste vind. Den er derfor oplagt i den ældre have, hvor der er blevet dansende skygge under større træer. Pieris elsker en jord, som er blød og muldrig med et godt dræn, hvorfor den også ofte ses i surbundsbede, som et smukt supplement til rhododendron og azalea.

God fornøjelse ! Vi leverer direkte til din adresse

Har du brug for råd til haven?  Spørg gartneren

Har du styr på, hvordan du planter ?