Plantetorvet.dk
Indkøbskurv
Din kurv er tom

Tips og tricks til plantning og pasning af lavendel

Lavendel er velkendt favorit herhjemme - ikke mindst på grund af sine smukke farve og skønne duft. Få vores bedste tips til plantning og pasning her. 

Lavendlen beriger sommerhaven med sin flotte blå-lilla eller hvide farver samtidig med, at den spreder en vidunderlig duft. Desuden er det en nem plante at holde. Lavendel er en nøjsom og robust lille plante, der kan plantes både i bede, krukker og altankasser. 

Se hele vores udvalg af lavendler og andre stauder her. 

Sorter af lavendler 

Lavendel er en lille, delvis vintergrøn halvbusk. Blomsternes farver står i smuk kontrast til det grågrønne løv. Herunder er nævnt de sorter der er mest anvendt i Danmark.

Lavendel 'Munstead 

Lavendula angustfolia 'Munstead'

Lavendel 'Munstead' er en af de mest hårdføre og kraftigst voksende lavendler der kan dyrkes i Danmark. Den bliver ca. 50 cm. høj og får smukke lavendelblå blomster.

Lavendel ‘Hidcote Blue’ 

Lavendula angustifolia 'Hidcote Blue'

Denne lavendel bliver ca. 30-50 cm. og får klare blå-lilla blomster. Det er en af de mørkeste lavandelsorter, vi kan dyrke i Danmark. 

Lavendel ‘Rosea’ 

Lavendula angustifolia 'Rosea'

Denne sort af lavendel bliver ca. 30-50 cm høj. I modsætningen til de lavendelsorter, får denne variant smukke lyst rosa-violette blomster.  

Sommerfuglelavendel 

Lavendula stoechas

Denne lavendelsort er ikke vinterhårdfør i Danmark og bør betragtes og anvendes som en sommerblomst. Den er velegnet i krukker og i småbede. Sommerfuglelavendel får smukke iøjnefaldende blomster i flotte farvekombinationer af rød, lilla, rosa og hvid. De blomstrer til langt hen på sommeren.

Placering af lavendel

Lavendel foretrækker en solrig vokseplads.  Lavendler vokser bedst på en let og næringsfattig jord.  Har man ikke det, kan den skabes ved at blande grus eller sand i jorden. Læg gerne et lag i bunden af plantehullet, så det sikres at rødderne ikke på noget tidspunkt står i vand.

Tidspunkt for plantning af lavendel

Det bedste plantningstidspunk for lavendler er i foråret, da planterne således kan nå at udvikle et godt rodnet inden vinteren. Lavendler kan dog plantes løbende helt frem til august/september.

Guide til plantning af lavendel - trin for trin 

  • Grav et plantehul og løsn jorden godt. I bland evt. grus eller sand i jorden.
  • Fyld hullet med vand og vent med at plante, indtil vandet er forsvundet. 
  • Tag potten af lavendel og tjek plantens rødder. Er rodnettet meget kompakt kan man med en kniv skære et par lodrette snit, så rodnettet kan brede sig i plantehullet. 
  • Sæt planten i hullet og kom jord omkring rodklumpen. Planten skal plantes i samme dybde som i potten.
  • Vand og træd jorden til for at sikre, at der god jordkontakt til rødderne. 

Gødning og vanding af lavendel 

Lavendlen kan stort set passe sig selv. Nyplantede lavendler har brug for vand i den første vækstsæson, men når først planten er veletableret i bedet, behøver man ikke bekymre sig om vanding.

Ligesom lavendlen ikke kræver meget vanding, har den heller ikke behov for ekstra næring. Den kan nemt klare sig i næringsfattige områder, og derfor behøver den ikke få tilført gødning.
Undtagelsen er planter i krukker og kummer, som altid er afhængige af at få tilbudt vand og næringsstoffer. 

Klipning af lavendel 

Vil du gerne bevare lavendlens tætte vækst, er det vigtigt at klippe dem hvert år. Det er dog vigtigt, at du først begynder beskæringen, når nattefrosten er ovre. Du må dog heller ikke vente for længe med beskæringen, da det vil forsinke blomstringen.  Som tommelfingerregel skal lavendel beskæres ned til 15 cm, så den kan skyde på ny. 

Blomstringstidspunkt for lavendel

Lavendler er en staude med en lange blomstrings tider. Blomstringsperioden strækker sig helt fra juli og ind i september måned. Det er derfor en god staude, hvis du ønsker en blomstrende have over hele sommeren. 

Formering af lavendel 

Lavendler kan frøformeres. Det er ikke svært at frøformere, men det kræver lidt tålmodighed, da frøene ofte er længe om at spire. Frøene skal have kulde først. Derfor skal de efter høst lægges på to stk. fugtige papirer og kommes i en plastpose. Herefter opbevares frøene i køleskabet i minimum 3-4 uger, men gerne længere. 

Frøene spirer ved en temperatur på 18-22 grader, så sæt herefter spirebakkerne lunt og meget gerne på gulvvarme eller en varmemåtte.
Frøformerede planter er aldrig så ensartede som stiklingeformerede.

Foryngelse af lavendler, der ikke er blevet klippet 

Hvis du har lavendler i haven, der ikke er blevet klippet, eller som er blevet for højbenet, kan de have brug for en foryngelse. Det gør du ved at grave lavendlen op, for herefter at grave dem dybere ned i jorden. 

På den måde vil lavendlen begynde at danne et rodnet fra stænglerne, der kommer under jorden, og du vil få lavendler med nye friske skud. 

Tørring af lavendel 

Lavendlen har en vidunderlig duft. Derfor er det yderst populært at tørre sine lavendler for derefter at lægge de tørrede lavendler i en duftpose. Det vil således sprede en skøn duft i hjemmet.

Lavendel i madlavning 

Både blade og blomster kan bruges som krydderurt til madlavning. Desuden kan de bruges som ingrediens i teblandinger. 

Er lavendel insektvenlig? 

Ja. blomsterne indeholder store mængder pollen og nektar, der tiltrækker bier, flere typer sommerfugl og humlebier.