Plantetorvet.dk
Indkøbskurv
Din kurv er tom

På med (purpur)solhatten!

Solhatte af alle slags er smukke sensommerstauder, som ofte plantes for at få en forlænget blomstringssæson - og føde til trækkende insekter. 

Solhat er et populærnavn, som anvendes i flæng om to ganske forskellige plantearter, nemlig Rudbeckia og Echinacea. Til sammen dækker de meget af farveskalaen og passer smukt ind i både formelle og "vildere" haver.  Solhatte er også populære blandt havens insekter, der søger føde i blomsterne. I vinterperioden ædes plantens frø af flere småfugle.

Denne artikel vedrører specifikt purpursolhatten - læs med og bliv klar til Purpursolhat i haven.
Se vort aktuelle sortiment af purpursolhat her


Purpur eller ikke purpur?

Echinacea blev oprindeligt kaldt for “purpursolhat” fordi dens naturform er gammelrosa til purpurrosa, altid med en stor og rund, mørk purpurrød midterknap.
Efterhånden findes Echinacea dog i så mange, mange farver, at “purpur” tilnavnet ikke længere specielt retvisende - navnet anvendes dog stadig for at adskille den fra Gul Solhat, som tilhører en helt anden art.


Hvordan vil de have det? Hvilke forhold foretrækker solhatten?

Purpursolhat stammer oprindeligt fra USA og er hjemmehørende på græsland, i lys eller meget let skygge og uden undtagelse på veldrænet jord, da deres rodhalse er meget sarte overfor fugtige forhold, især i vinterhalvåret. De "gammeldags" typer som Magnus og Pallida og andre høje, rosa og gammelrosa sorterkan undertiden overtales til at lade sig etablere på mindre egnet voksested, men de nyere og meget farvestrålende hybrider kræver helt uden undtagelse en veldrænet jord og ikke for voldsom konkurrende.

Er du i tvivl om, hvorvidt der er godt nok dræn på plantestedet, kan det anbefales at plante purpursolhattene på en lille forhøjning: På den måde kan du være mere sikker på, at de ikke får våde rodhalse i vinterperioden.

På udsatte voksesteder kan du grandække let, så roden er beskyttet i tilfælde af hård eller sen nattefrost, hvor der måske allerede er en lille spire på vej op fra den overvintrende rod - og dén skulle jo nødigt tage skade.


Plantning af solhat - hvornår og hvordan?

Purpursolhat i potter kan ligesom alle andre stauder teoretisk set plantes året rundt, så længe jorden er bekvem at arbejde med - hvilket vil sige, ikke tør og ikke frosset.

Unge planter vil dog gerne nå at etablere sig på voksestedet, inden en våd og kold vinter sætter ind. Derfor er plantning i foråret det mest ideelle.

Er du særlig opmærksom på en veldrænet jord og en solrig plads, så er der dog ikke noget til hinder for en senere plantning, især ikke hvis du husker en let grandækning, så roden er beskyttet i tilfælde af hård nattefrost i vinterperioden - eller mod en pludselig snert i foråret, hvor der måske allerede er en lille spire på vej op fra den overvintrende rod. Dén skulle jo nødigt tage skade.

Purpursolhat plantes oftest i havens bede, hvor de klarer sig fint uden anden næring, end den som findes naturligt. I bedene plantes de som beskrevet herunder:

  • Inden du planter din solhat, skal du sørge for, at rodklumpen ikke er tør.
    Lad derfor planterne trække vand i 15-20 minutter, inden du planter.
  • Grav et plantehul, der er dobbelt så stort som plantens rødder. 
  • Fyld hullet med vand, og lad vandet sive ned i jorden, inden du sætter planten i derned. Hvis ikke vandet hurtigt siver ned, skal du have fundet årsagen hertil og løst problemet.
  • Tag potten af din solhat og tjek plantens rødder. Hvis rodnettet er meget kompakt, kan du med fordel skære 2-3 lodrette snit af 1/2-1 cm dybde i rodklumpen, for herved at animere roden til at brede sig udefter. 
  • Sæt din solhat i hullet og fyld op med jord. Solhatten skal plantes i samme dybde som i potten, eller en anelse højere. Aldrig dybere.
  • Vand og tryk forsigtigt jorden til.
  • Etablerede planter i bede er ganske selvberoende, men tænk på de nyplantede gennem den første sommer: en velpasset plante, som ikke mangler vand og næring, præsterer bedst.

Planter du i krukker og kummer, anbefales det at anvende en god, let og næringsrig jord, samt at vinterbeskytte planternes rødder, alternativt betragte purpursolhat som en sommerblomst, der ikke klarer vinteren.  Purpursolhat i krukker, kummer og lignende er afhængige af din regelmæssig vanding og vil have godt af flydende gødning ved vanding.


Hvad med fremtiden?

Især de nyere, og meget farvestrålende hybrider tager deres ønske om en veldrænet jord og en lys og lun vokseplads meget alvorligt. Får de dét, så overlever de år efter år - men husk, at de først viser ny og grøn top ret sent på foråret. Så pas på med hakkejernet i det tidlige forår, så du ikke får “hakket hovedet af” dine solhatte, før de når at komme op.

Alle typer af purpursolhat sætter frø - nogle er mere spiredygtige end andre - og havens fugle spiser og spreder frøene villigt, så undertiden kan du være heldig at der dukker en frøplante op hist og her.
Du kan også indsamle og udså frøene, hvis du ønsker flere purpursolhatte i haven.

Det er dog "ikke alle børn, der ligner deres mor”, hvilket vil sige, at frøplanterne højst sandsynligt ikke bliver som moderplanten, du tog frøene fra.

Mange bliver mere eller mindre gammelrosa - men måske er der “gevinst” og du får en helt ny variant, der ikke før er set.

Er du solhatklar nu?  Ellers spørg gartnerne!