Plantetorvet.dk
Indkøbskurv
Din kurv er tom

Syrener hele sommeren

Den smukke og overdådigt duftende syren er nem og robust, og hvis du vælger nogle forskellige sorter og arter, kan du have blomstrende syrener i en meget lang periode.

Syrenerne står i fuld blomst og fylder haven med skønhed og svimlende duft. Blomsterne kan være lavendelblå, hvide, rosa, mørklilla eller endda flerfarvede, og syrenen robust og nem at dyrke, både som fritstående busk og som hæk. Dejligst er den naturligvis lige nu, hvor den står i fuldt flor, men med sine lyse stammer og smukke hjerteformede blade har syrenen masser at byde på, også når den ikke står i blomst.

Red en forvokset syren

Almindelig syren Syringa vulgaris breder sig ved rodskud, men hvis du vælger en navngiven sort, fx Syringa vulgaris 'Beauty Of Moscow' vil busken være podet, og det har den store fordel, at den ikke vil brede sig nedefra. Syren tåler en hård beskæring, og det kan være en god løsning, hvis du har en gammel busk, der er blevet for stor.

Det nemmeste er at klippe hele busken ned til 30 cm. Så vil den det første år skyde med et tæt grønt løv, og allerede året efter vil den sætte nye blomster - Nu i øjenhøjde, hvor du rigtig kan nyde dem. Du kan også gå den anden vej og udvælge de flotteste stammer, opstamme dem og fjerner alle mindre stammer og rodskud. Så har du et kønt lille flerstammet træ med en let og blomstrende krone.

Lang blomstring med forskellige sorter

Syren trives fint både i sol og halvskygge og tåler en del blæst, men jo mere lys, der er, jo flere blomster komme der. Knopperne springer ud en anelse tidligere, når  planten står et sted, hvor der er lunt, læ og masser af sol og lidt senere på en nordside i halvskygge.

Ved at kombinere forskellige syrenarter kan du strække syrensæsonen fra begyndelsen af maj til slutningen af juni. Nogle af de små syrener, som fx dværgsyren 'Superba' kan endda blomstre i juli eller komme med en genblomstring i august-september. Her kommer 5 af de bedste sorter og arter.

Tidlig sartrosa klassiker

Alm. syren Syringa vulgaris 'Beauty Of Moscow' springer ud midt i maj med fint duftende sartrosa blomster. Busken bliver 2-4 meter høj.

Stor og mellemtidlig med mørkrosa blomster

Alm. syren Syringa vulgaris 'Katherine Havemeyer' blomstrer i maj-juni med fine mørkrosa blomster. Busken kan blive op til 6 meter høj.

Mellemstor, mellemtidlig og med mørke blomster

Alm. syren Syringa vulgaris 'Charles Joly' blomstrer i maj- juni og busken bliver 2-3 meter høj.

Yndigt lille træ uden rodskud

Palibin-syren Syringa meyeri 'Palibin' er et fint lille træ, der ikke breder sig med rodskud. Syrenen blomstrer i juni med meget store smukke mørkviolette blomsterklaser.

Sentblomstrende dværgsyren

Småbladet syren Syringa microphylla 'Superba' blomstrer som en af de sene syrener fra juli til engang i september. Lille træ med 2 års krone, der kan blomstre med store flotte rosarøde blomster allerede i år.

- Karina Demuth