Den smukke syren pryder enhver have med sine fine, farverige blomster. Læs her, alt du skal vide om syrener i haven.
Den smukke og overdådigt duftende syren er nem og robust, og hvis du vælger nogle forskellige sorter og arter, kan du have blomstrende syrener i en meget lang periode.
Syrenerne står i fuld blomst og fylder haven med skønhed og svimlende duft. Blomsterne kan være lavendelblå, hvide, rosa, mørklilla eller endda flerfarvede, og syrenen robust og nem at dyrke, både som fritstående busk og som hæk.
Dejligst er den naturligvis om sommeren, hvor den står i fuldt flor - men med sine lyse stammer og smukke hjerteformede blade har syrenen masser at byde på, også når den ikke står i blomst.
Se hele udvalget af syrener og andre prydbuske her.
Syren trives fint både i sol og halvskygge og tåler en del blæst, men jo mere lys, der er, jo flere blomster komme der. Knopperne springer ud en anelse tidligere, når planten står et sted, hvor der er lunt, læ og masser af sol og lidt senere på en nordside i halvskygge.
Ved at kombinere forskellige syrenarter kan du strække syrensæsonen fra begyndelsen af maj til slutningen af juni. Nogle af de små syrener, som fx dværgsyren 'Superba' kan endda blomstre i juli eller komme med en genblomstring i august-september. Her kommer 5 af de bedste sorter og arter.
Alm. syren Syringa vulgaris 'Beauty Of Moscow' springer ud midt i maj med fint duftende sartrosa blomster. Busken bliver 2-4 meter høj.
Alm. syren Syringa vulgaris 'Katherine Havemeyer' blomstrer i maj-juni med fine mørkrosa blomster. Busken kan blive op til 6 meter høj.
Alm. syren Syringa vulgaris 'Charles Joly' blomstrer i maj- juni og busken bliver 2-3 meter høj.
Palibin-syren Syringa meyeri 'Palibin' er et fint lille træ, der ikke breder sig med rodskud. Syrenen blomstrer i juni med meget store smukke mørkviolette blomsterklaser.
Småbladet syren Syringa microphylla 'Superba' blomstrer som en af de sene syrener fra juli til engang i september. Lille træ med 2 års krone, der kan blomstre med store flotte rosarøde blomster allerede i år.
Almindelig syren Syringa vulgaris breder sig ved rodskud, men hvis du vælger en navngiven sort, fx Syringa vulgaris 'Beauty Of Moscow' vil busken være podet, og det har den store fordel, at den ikke vil brede sig nedefra. Syren tåler en hård beskæring, og det kan være en god løsning, hvis du har en gammel busk, der er blevet for stor.
Det nemmeste er at klippe hele busken ned til 30 cm. Så vil den det første år skyde med et tæt grønt løv, og allerede året efter vil den sætte nye blomster - Nu i øjenhøjde, hvor du rigtig kan nyde dem. Du kan også gå den anden vej og udvælge de flotteste stammer, opstamme dem og fjerner alle mindre stammer og rodskud. Så har du et kønt lille flerstammet træ med en let og blomstrende krone.
Der er ikke noget så skønt, som at tage den smukke blomstring med indenfor. Men ligeså snart du skær syrenerne, vil de hurtigt miste deres frisked.
Men heldigvis har vi samlet 6 gode fifs til at få flotte, holdbare syrenbuketter. Løsningen er en kur, der involverer et bad, en hammer og noget meget varmt vand. Herefter kan de duftende skønheder holde sig friske i en vase i op til en uge.
Du kan bruge blomsterne fra syren som dekoration til mange formål. Du kan eksempelvis bruge den i kransen, i skylleskålen eller som bordpynt eller bordekorationer.
Klargør syrenerne som til en buket. Bind dem omkring en krans af ståltråd eller kunstige blomster. Lad kransen trække vand, til du skal bruge den og brug den som dørkrans eller hårpynt.
Læg et par blomster i skylleskålen, når menuen står på pille-selv-rejer i sommerlandet.
Blomsterne er også fine som bordpynt eller som pynt på en pakke.