Plantetorvet.dk
Indkøbskurv
Din kurv er tom

Melbærris 'Vancouver Jade'

Arctostaphylos uva-ursi 'Vancouver Jade'

  • Smukke, klokkeformede, lys rosa blomster
  • Skønt friskgrønt løv
  • Velegnet til bunddække
Mængderabat
Antal Pris
Fra 1 stk. 34,95 kr.
10 stk. Spar 6,00 kr./stk. 28,95 kr.

Angiv antal

Samlet pris

34,95 kr.

Melbærris 'Vancouver Jade'

Vækstforhold:
Trives bedst på en solrig plads, i veldrænet surbundsjord.
'Vancouver Jade' tåler nogen tørke.

Højde:
Bliver 30 - 50 cm høj og 30 - 50 cm bred.

Vækstform:
Stedsegrøn, krybende dværgbusk med stærk forgrening.
Flotte, ovale, friskgrønne blade.

Blomstringstid:
April-maj. Små klaser af klokkeformede, lys rosa blomster.
Senere lys rødlige bær fra midt sommer og til hen på efteråret.

Øvrige oplysninger:
Melbærris er en gammel lægeplante.

Bladfarve Friskgrønne
Blomsterfarve Sart rosa
Blomstring Apr, Maj
Bladtype Stedsegrøn
Jordbund Surbund
Lysforhold Fuld sol
Højde 30-50 cm
Bredde 30-50 cm
Duft Nej
Frugt/bær Røde bær

Sådan får du succes med lyngplanter i haven

Lyngplanter er nemme at passe, er billige og blomstrer flot. De mange flotte forskellige løvfarver og dekorativ ny-vækst, som lyng byder på, er med til at skabe liv og farver året rundt i haven og i krukker på altaner og terrasser. 

Placering af lyng

En absolut forudsætning for succes med lyngplanter er masser af lys og god luftcirkulation. Derfor bør bedet anlægges et sted, hvor der er sol det meste af dagen. Det vil også være en stor fordel, at der ikke er for meget læ på stedet. Er luften omkring planterne nærmest stillestående, vil lyngplanterne være våde og fugtige i lang tid efter en regnbyge og det øger risikoen for svampesygdomme.

Lyngplanter fås både som forårs-, sommer- og efterårsblomstrende. Særligt efterårslyng kræver fuld sol. Derimod kan godt forårslyngen, Erica carnea, godt udvikle sig pænt i skygge.

Plantning af lyng

For langt de fleste sorters vedkommende vil fire-fem planter pr. kvadratmeter være passende. Dværgformerne kan plantes lidt tættere.  Den første måneds tid efter plantningen skal de vandes jævnligt, indtil planterne er groet fast.

Hvilken jord skal lyng plantes i?

Alle lyng planter kræver en luftholdig, porøs jord. Reaktionstallet (pH) bør være ca. 4 – 5. 

Dette er et absolut krav, når det drejer sig om hedelyng, irsk lyng og de fleste andre typer lyng. Forårslyng er dog mere tolerante over for afvigelser herfra, idet de godt kan udvikle sig normalt ved et lidt højere reaktionstal.

For at imødekomme lyngs krav til jordbunden anbefales det, at jorden bør være god, veldrænet og let.  Lav gerne en blanding af ca. 1/3 muld og 2/3 grov spagnum og plant lyngplanterne i det. 

Skal bedet anlægges på et sted med stiv og meget tæt lerjord, er det vanskeligt at ændre egenskaberne i den eksisterende jord så meget, at den bliver tjenlig til lyng. Her vil det oftest være nemmere at lave et hævet bed opfyldt af et 30–40 cm tykt lag muld, bestående af ca. 1/3 sand og 2/3 spagnum, oven på den eksisterende lerjord.

Gødskning af lyngplanter

En lyngplante er nøjsom og er i naturen vant til at vokse på let, næringsfattig jord. Derfor bør de i haverne også kun gives gødning i behersket omfang. 

Brug organisk surbundsgødning i april. Følg altid brugsanvisningen på gødningspakken.

Beskæring af lyng

Overladt til sig selv kan en del lyngplanter med årene blive temmelig ranglede og åbne med bare grene i midten. 

Dette kan undgås med en behersket beskæring hvert år. Når du beskærer, skal du klippe lige under hovedparten af årets visne blomsterstande. Ganske korte skud med få visne blomster kan man springe over. Skær aldrig helt ned til gammelt, hårdt træ uden blade, da lyngplanterne sjældent bryder med nye skud herfra.
Principielt skal beskæringen foregå umiddelbart efter blomstringens afslutning. 

Dvs. at f. eks. Erica Carnea sorten skal beskæres i begyndelsen af maj, Erica Cinerea (grålyng) i august eller først i september og Calluna sorterne (hedelyng) i oktober, november eller december. Hvad sidstnævnte angår, kan klipningen udskydes til marts eller begyndelsen af april.

Nedfald og vinterdækning 

Findes der træer og buske i nærheden af lyngbedet, vil nedfaldne blade i efterårstiden blive ”fanget” i lyngplanterne. Dette mindsker muligheden for, at lyngplanterne hurtigt kan blive tørre igen efter regnvejr, og dermed øges risikoen for svampesygdomme. Det tilrådes derfor, at man nogle gange i efterårets løb samler nedfaldne blade fra bedet.

Undlad alle former for vinterdækning af Calluna, da det øger risikoen for svampesygdomme. Det samme gælder for sorterne Erica carnea og Erica tetralix. Let afdækning for frost kombineret med stærk forårssol tilrådes dog, når det drejer sig om Erica vagans, Erica cinerea, Erica x stuartii og Daboecia.

Vi anbefaler også

Grov - Gartner spagnum
Bestseller

Grov - Gartner spagnum

Sphagnum Grov 300 liter, komprimeret

Fra

138,95 kr.
Surbundsgødning NPK 6-2-5 (+1)
Bestseller

Surbundsgødning NPK 6-2-5 (+1)

Surbundsgødning NPK 6-2-5 (+1) 10 kg

Fra

239,95 kr.
Handske MaxiFlex - Ultimate
Bestseller

Handske MaxiFlex - Ultimate

Handske MaxiFlex - Ultimate Str 6

Fra

39,95 kr.