Plantetorvet.dk
Indkøbskurv
Din kurv er tom

Østamerikansk Hemlock 'Cole's Prostrate'

Tsuga canadensis 'Cole's Prostrate'

 • Kørte, bløde, mørkegrønne nåle med en lysere underside
 • Uanselige, duftende blomster, efterfølges af brune kogler
 • Træets krone er ca. +20 cm ved levering

Angiv antal

Samlet pris

419,00 kr.

Østamerikansk Hemlock 'Coles Prostrate'

Vækst:
Tsuga canadensis 'Cole's Prostrate' er en meget populær prydplante, grundet dens kompakte, eviggrønne vækst, som samtidig giver læ, samt dens robuste og hårdføre egenskaber.

Denne skulpturelle plante kan anvendes som hækplante, solitær plante i bed eller krukke, eller i sammenplantninger i fx. et stenbed.
Thujaen er også velegnet til dyrkning i en potte, grundet dens langsomme vækst.

Højde:
Opstammet træers stammer bliver sjældent større end den opstammede højde, dog vokser kronen stadig.
Træet bliver ca. 90-120 cm højt, med kronen.

Løv:
Livstræet har korte, bløde, skællede, mørkegrønne nåle med en lysere underside.
Træet er meget populær, især rundet dens kompakte, eviggrønne vækst, som er fremragende til at give læ.
Når træet er vokset til, hænger dets løv som et stort, frodigt grønt vandfald, som er garanteret vil skabe blikfang i din have.

Bark:
Det østamerikanske hemlocktræ har en lys, gråbrun bark i de første par år.
De ældre træer har en tyk og robust, rødbrun til mørk brun bark, ofte med lange, løse flager.

Blomst & frugt:
'Cole's Prostrate' får små, uanselige, gulgrønne blomster i maj måned, som sidder i spidsen af etårsskuddene.
Livstræet for også små, grønne kogler, som undertiden bliver brune, når de modner i efteråret.
Blomsterne og koglerne kan sjældent ses på denne sort, men bliver tydligere og større på ældre planter.

Beskæring:
Det østamerikanske hemlocktræ bør beskæres minimum én gang om året, men du kan med god samvittighed beskære flere gange, for at holde den ønskede form, eller hvis du synes det trænger til en mild studsning af siderne.

Når du beskærer livstræet, er det meget vigtigt at du er opmærksom og påpasselig, da man nemt kan komme til at beskære træet så voldsomt, at planten får svært ved at blive grøn igen.

Vækstforhold:
Thuja-familien fortrækker fuld sol, men kan også trives fint på en halvskygget plads. Livstræet er meget nøjsom, og kan plantes i al slags jord, dog fortrækker den en næringsrig, sandet eller leret jord. Det kan være en god fordel at tilføje noget jordforbedring ved tilplantningen, for at give træet en god og sund start.

Vi anbefaler at du ikke placerer hemlocktræet tæt på veje eller asfalt, samt havet, da dette træ ikke kan tåle salt.

'Cole´s Prostrate' er en fuldt hårdfør plante, i det danske klima, med mindre den er placeret i en krukke.
Det vil sige, står dit livstræ i bedet, skal du ikke gøre noget for at frostsikre træet, men står dit træ i en krukke skal den frostsikres.

For at frostsikre din krukke, skal du lade den blive stående på jorden eller fliserne i det første stykke tid af vinteren, således at planten kan vedligeholde jordvarmen. Herudover kan du sikre dit fyr yderligere ved at benytte vores vinterbeskyttelse til krukker.

Er det en speciel kold vinter, bør du tildække krukken med fiberdug eller bobleplast, samt at flytte krukken med planten, op af en husmur for at lade den stå i læ for den kolde blæst og vinterens nedbør. Har du plads i et opvarmet drivhus, kan du også med fordel flytte nåletræet derind vinteren over.

Plantning:
Det mest optimale tidspunkt at plante dit østamerikanske hemlocktræ, er i september-oktober måned i efteråret eller i april-maj måned i foråret. Det er nemlig på den tid af året at jorden er mest medgørlig, samt lun.

Ønsker du at plante dit livstræ i et bed, kan du med fordel holde træets rødder fugtige indtil udplantningen, for at give det en bedre start.
Ryd området, som du ønsker at plante træet i, for sten, ukrudt og andet. Grav dernæst et hul, som er dobbelt så stort, som træets potte.
Fyld hullet med vand, og lad dette sive ned, inden du kommer træet i og fyld derefter jord op i hullet, rundt om træet. Tryk gerne jorden flad omkring planten.
Afslut med at vande jorden godt igennem.

Ønsker du at plante dit træ i en krukke, anbefaler vi at fylde krukken med 1/3 lecakugler, for at sikre bedre dræn. Herefter kan du blot fylde krukken med muld og jord, indtil du kan placér planten i samme højde, som i den havde i den plastpotte den kom i. Fyld derefter jord omkring, så der ingen huller er i jorden, og vand godt igennem efterfølgende. Hvis du vil placerer din krukke udenfor, kan du eventuelt lægge et lag flis henover overfladen, for at hjælpe jorden med at holde varmen, samt at pryde den ellers kedelige jord.

Selvom det østamerikanske hemlocktræ er et meget nøjsomt træ, kræver det alligevel lidt opmærksomhed i løbet af de første par år efter udplantningen, indtil træet har fuldt ud etableret sig selv. Det er derfor nødvendigt at vande livstræet rigeligt i de første par år - især i tørre perioder.
Her kan du med fordel anvende en siveslange, så det er nemmere at vande.

Efter et par år, når træet er etableret, vil det som regel klare sig med den mængde vand og næring, som det før fra naturens side.
Du kan dog stadig give det lidt ekstra forkælelse, ved at lægge et tyndt lag kompost langs rødderne i maj måned.

Det anbefales af hensyn til etablering på voksestedet, at give træerne en korrekt opbinding i de første to sæsoner.

Øvrige oplysninger:
'Cole's Prostrate' kaldes også for livets træ, hvilket passer både fagligt og symbolsk på dette træ.
Grundet dens hængende facon, er 'Cole's Prostrate' nemlig fremragende til at plante på skråninger, ved stenbede eller lave murer, hvor dens løv kan få lov at falde i det eviggrønne vandfald, hele året.

Bladfarve Mørkegrønne
Blomsterfarve Gulgrønne
Blomstring Maj
Bladtype Stedsegrøn, Nåletræ
Lysforhold Fuld sol, Halvskygge
Vindforhold Ja
Vækst Moderat
Salt Nej
Bivenlig Ja
Højde 0.9-1.2 m.
Bredde 30-50 cm
Duft Ja
Anvendelse Haver, Terasse, Skråninger
Modning Sep, Okt
Vækstform Hængende krone
Placering Sol til halvskygge

Plantevejledning


Nåletræer leveret med potte eller klump

Når du modtager dine nye nåletræer kan de være pakket tæt sammen, så fragten bliver ikke bliver dyrere end nødvendigt og så planterne støtter hinanden under transporten. Vær forsigtig, når du pakker planterne ud, så der ikke knækker for mange grene og klumpen ikke bliver ødelagt. Nåletræer i potte eller med klump skal plantes ud indenfor en uge efter modtagelse. 

 
Bar-rods planter

Nåletræer som leveres barrods

Når du modtager dine nye nåletræer barrods, er planterne i en papirs- eller plastiksæk der er lukket med en syning eller en pose om rødderne der er bundet sammen.

Skulle der under transporten være kommet huller i sækkene tapes disse til, så sækken er tæt igen. Drejer det sig om store huller, hører vi gerne fra dig. Barrodsplanter skal helst plantes inden for et døgn efter modtagelse. 


Når du modtager dine nye nåletræer!

Når nåletræerne pakkes ud, skal du være opmærksom på, at grenene ikke hænger fast i hinanden, da de let kan knække. Derfor bør du sikre dig at hele plantetoppen er fri fra andre planter, inden du trækker den op. I nogle tilfælde kan det være en fordel at skære emballagen op, så planterne kan trækkes forsigtigt ud af siden.

Når du har kontrolleret planterne stilles planterne, så de er lette at holde opvandet. De har bedst af at stå i skygge, da de så tørrer de knapt så hurtigt ud. Før plantningen kan det være en god ide, at sænke klumpen/potten under vand og lade den blive i i ca. 10 min. Nu er den helt opvandet og klar til plantning.

Vær opmærksom på at planter der står oven på jorden i potte eller klump, kun kan holde vand til en dag, hvis det er tørt, varmt eller blæsende. Alle planter skal holdes fugtige, indtil de bliver plantet ud. 

Planter i potte eller med klump - trin for trin

 • Plantebedet gøres klar
 • Planter med klump og i potte sænkes under vand i 10 min før plantning. Bemærk: lærredet skal ikke pilles af klumpen inden plantning!
 • Planterne fordeles rundt i bedet, så du kan få et overblik over hvordan det ser ud (gælder ikke barrodsplanter, da de ikke kan stå selv). 
 • Der graves et plantehul to-tre gange så stort som planteklumpen.
 • Plant nåletræet i en dybde, så der kan fyldes 2 cm muld over planteklumpen. Hullet fyldes op med jord og trykkes til, så planteklumpen har god kontakt med mulden. Der fyldes 2 cm ind over klumpen.
 • Vand efter plantningen er fuldført. 

Barrodsplanter trin for trin 

 • Planterne stilles i skygge og læ, så snart det er muligt. Dette kan gøres ved at stille dem i en carport /garage på nordsiden af huset og gerne med nogle tæpper eller lignende omkring (ikke plast materiale). 
 • Barrodsplanter kan kun holde sig kort tid oven på jorden. Derfor skal de plantes inden for få max et-to dage.
 • Barrodsplanter må ikke være meget våde i lang tid, men må modsat heller ikke tørre ud. 
 • Hvis du ikke kan plante dine barrodsplanter inden for ovennævnte tid, skal du sætte dem i et indslag. 
 • Et indslag er en rende, som du graver, hvor du kan finde plads i din have. Planterne tages ud af sækkene bundt for bundt og sættes ned i renden. Den opgravede jord fyldes ned omkring planterne og jorden trædes til, så den slutter godt til om rødderne. Renden fyldes til ca. 5 cm. under den omkringliggende jord og dette fyldes nu med vand. Når vandet er sunket ned til planterødderne, fyldes der igen vand i indtil jorden er helt våd i hele planterendens dybde. Planterne kan stå i indslaget i længere tid, indtil de kan plantes rigtigt. 
 • Når du er klar til at plante din barrodsplante, skal du grave huller der er to-tre gange så dybe og brede som rødderne.
 • Du tager nu et bundt op af indslaget/posen (som lukkes godt til, så de resterende planter ikke tørrer ud), dypper planten i en spand vand, skærer båndene på bundet op og lægger det løse bundt i en plastpose, så rødderne holdes fugtig.
 • Planterne tages ud af posen enkeltvis og sænkes ned i plantehullet lidt dybere end de har stået i planteskolen. Efter du har fyldt jord på, skal du trække planten lidt op, så den står 4-5 cm under jordniveau. Jorden trædes til omkring planten. 
 • Til slut skal du vande. Når første omgang af vand er sunket ned til rødderne, skal du vande igen indtil jorden i plantehullet er gennemvandet. 

Vanding

Bedet/plantehullet vandes efter behov i vækstsæson. Grav evt. et lille hul i kanten af plantehullet og mærk om mulden er fugtig omkring planteklumpen. Er der tørt eller er klumpen tør, bør du vande grundigt. Vand ikke, hvis der ikke er tørt.

Planterne vil hurtigt sætte deres rødder ud i den nye muld og i takt med at rødderne vokser sig ud i jorden, jo mindre bliver vandingsbehovet.

I tørt, varmt og blæsende vejr, samt når ny vækst er stor, bør du holde ekstra øje med planterne. En plante der bliver tørkestresset kan stoppe sin vækst helt eller delvist i op til flere år. 

Så optimal vanding i starten og i den første vækstsæson er meget vigtigt.

Gødning

Stedsegrønne planter skal som andre planter gødes i nødvendigt omfang. Anvendes kunstgødning, så pas på ikke at strø det ud over planterne, så gødningskornene bliver hængende i nålene, da de svides let. 


Gød i det tidlige forår, lige når væksten starter, og igen hen i midten af maj. Gød ikke hvis det er tørt og solrigt og gød ikke om efteråret. Planterne kan få vinterskader, hvis de har for travlt med at vokse og glemmer at gå i vinterdvale.

Har du styr på, hvordan du planter?

Vi anbefaler også

Felco beskærersaks.

Felco beskærersaks.

Felco nr. 2 Standard

499,00 kr.
Planteskolejord fra Champost
Bestseller

Planteskolejord fra Champost

Planteskolejord fra Champost 50 liter sække

Fra

84,95 kr.