Plantetorvet.dk
Indkøbskurv
Din kurv er tom

Guldjordbær ternata

Waldsteinia ternata

 • God bunddækkende plante til sol/halvskygge
 • Blomstrer med gule blomster i foråret
Mængderabat
Antal Pris
Fra 1 stk 19,95 kr.
100 stk Spar 5,00 kr./stk 14,95 kr.
250 stk Spar 7,00 kr./stk 12,95 kr.
500 stk Spar 9,00 kr./stk 10,95 kr.
1000 stk Spar 6,00 kr./stk 13,95 kr.

Angiv antal

Samlet pris

19,95 kr.

Hvor meget skal du bruge? Beregn antal
kvadratmeter
Anbefalet antal pr. kvadratmeter er 9 stk.

Guldjordbær 'Ternata'

Anvendelse

Guldjordbær anvendes oftest som bunddækkende plante, da den dækker jorden hurtigt og effektivt. Den er kraftigt voksende og kan udkonkurrere andre planter. Den tåler kraftig beskæring. De grønne blade minder meget om den klassiske jordbærplante, deraf navnet.
Der plantes 8-12 planter pr. m2.

Blomster

Guldjordbær blomstrer i maj/juni med små gule blomster. 5-7 stk. på små stilke. Trods navnet bærer guldjordbær ingen frugter.

Vækst

God og tæppedannende bunddækkeplante. Den er kraftigt voksende, og breder sig både med rodskud og udløber dermed får du hurtigt en god dækkende plante. guldjordbær er en robust plante, som kan vokse i stort set alle jordtyper. Den er let at passe, og kræver stort set ingen opmærksomhed, da den mere eller mindre passer sig selv. 

Bemærkninger

Planten er meget hårdfør og nøjsom, og stiller ikke de store krav til jordbunden, men kommer bedst i gang med væksten i en porøs næringsrig havemuld. Planten foretrækker halvskygge til skygge.
Den er god at plante under etablerede træer og buske, for at holde lugningen af ukrudt nede. Den flotte plante hører hjemme i de ungarske sletter, hvor den vokser vildt.

Sundhed

Planten er fuld ud hårdfør til det danske klima. 


Bladfarve Grøn
Blomsterfarve Gul
Blomstring Forår, Sommer
Bladtype Lappede
Lysforhold Halvskygge, Skygge
Vækst Normal
Højde 10-15 cm
Bredde 20-30 cm
Duft Nej
Anvendelse Haver
Kategori Top 10
Placering Halvskygge

 Hvad er bunddække? 

Bunddække er en fælles betegnelse for lave planter med god dækkeevne. Langt de fleste bruger bunddække som et effektivt middel mod ukrudt. Deres tætte bevoksning gør, at lyset ikke kan trænge igennem til jordbunden og ukrudtet dermed ikke får plads til at vokse. 

Bunddække er særlig velegnet i bunden af bede eller andre steder, hvor jorden skal dækkes af den ene eller anden årsag.  Der er mange fordele ved at plante bunddækkeplante i sin have. Et godt bunddække vil: 

 • Lukke af for jorden og bidrage til et æstetisk udtryk i haven.
 • Hindre ukrudtet i at komme op og tage al næringen fra planterne.
 • Beskytte træer og buske ved at formindske fordampning fra jordoverfladen.
 • Minimere udvaskning af næringsstoffer fra jorden.
 • Øge biodiversiteten i haven ved at fungere som skjul og spisekammer for insekter og smådyr.
 • forhindre jorderosion på skråninger.

Foruden det praktisk formål i bunddækkeplanter, så er de også utrolig flotte og giver haven et smukt udtryk. Nogle får hvide blomster og andre gule blomster. Der findes også stedsegrønne bunddækkeplanter med blanke blade og andre planter der er løvfældende. 

Hvilken bunddækkeplante skal du vælge? 

Udvalget af bunddækkeplanter er kæmpestort, og derfor kan det nemt blive uoverskueligt, når det helt rigtige bunddække skal vælge til haven. Der er flere overvejelser, du kan gøre dig, inden du du skal vælge planterne. Nedenfor har vi samlet en række spørgsmål, der er væsentlige at stille sig selv, inden du køber: 

Hvad er lysforholdene? 

Det er vigtigt at vurdere, hvor meget sollys dine bunddækkeplante vil få i det område, du tænker, at de skal plantes. Nogle bunddækkeplanter foretrækker fuld sol mens andre i højere grad tåler skygge. Hvis din have primært står i skygge, er det særligt vigtigt at tage hensyn til, da dine bunddækkeplanter hurtig vil mistrives, hvis de ikke er hårdføre. 

Skal dit bunddække være grønt året rundt? 

Det er ikke alle bunddækkeplanter, der beholder deres blade året rundt. Hvis du vil have et grønt bunddække alle årets måneder, skal du gå efter de stedsegrønne bunddækkeplanter.  En af de mest populære stedsegrønne bunddækkeplanter er efeu. Det er dog langt fra den eneste, så her kan du gå på udkig efter dem, du synes mest om. 

Vil du have et blomstrende bunddække? 

Nogle bunddækkeplanter får smukke blomster i forskellige farver. Går du efter et blomstrende bunddække, gælder det om at finde netop de farver og former, du synes bedst om, og som passer ind i din haves udtryk. Af de mest populære blomstrende bunddækkeplanter finder du Vinca Minor, også kaldet vintergrøn. Den fås i både en lilla og hvid udgave. 

Hvad er din jordtype?  

Det er ikke ligemeget, hvilken jordtype din have har. Nogle bunddækkeplanter trives bedst i tør jord, mens andre har det bedst med fugtig jord. Er din jord tør bør du gå efter bunddækkeplanter som japansk stenurt, timian, bjergmynte, kæmpestenbræk eller efeu. Er din jord derimod fugtig bør du i stedet gå efter planter som hasselurt, efeu eller vintergrøn. 

Hvor meget må bunddækket brede sig? 

Nogle bunddækkeplanter er mere aggressive end andre. Eksempelvis vil en plante som storbladet efeu brede sig meget hurtigt i bedet. Du bør derfor overveje, om du i stedet er mere til et langsomt voksende bunddække. 

Hvordan planter man bunddække? 

Når du planter dit bunddække, er det vigtigt, at du luger godt for ukrudt. Det er vigtigt, at al ukrudt er fjernet helt, da de ellers vil tage noget af den næring, som bunddækkeplanter ellers skulle have haft. Vi guider dig igennem plantningen trin for trin: 

 • Sørg for at jorden er fast og ensartet. 
 • Grav et hul i den dybde, som planterne stod i i potten. Når du har placeret planterne i hullet, kan du herefter fylde med jord. 
 • Vand grundigt efter plantning, så bunddækkeplanterne ikke tørre ud. 

Sådan passer du dit bunddække

Når du har plantet dit bunddække, er det vigtigt at sørge for luge alt ukrudtet væk. Dette skal gøres i minimum 2-3 sæsoner, før at ukrudtet er udkonkurreret og du kan slippe for at luge. Det varierer naturligvis, alt efter hvilken type bunddække, du vælger, og hvor godt, man har fjernet ukrudtet før plantningen af bunddækket.

Vanding af dit bunddække

Vand grundigt lige efter plantning og hver anden dag i de første to-tre uger, hvis det ikke regner. Afhængig af plantetidspunktet, er det nødvendigt at vande, indtil planterne har fået fat med rødderne og er begyndt at vokse videre. Du skal primært vande i perioder, hvor det er varmt og tørt.

Du kan, ved at grave et lille hul, hurtigt se om der er fugt i jorden. Jorden skal virke fugtig 5 cm under jordoverfladen. Plantes der i efterårs- eller vintermånederne er det kun nødvendigt at vande en enkelt gang, umiddelbart efter plantningen og så skal der først vandes igen fra starten af foråret af.

Bliver bunddækkeplanterne ikke vandet og får de det for tørt, enten lige efter plantningen eller inden de er helt etablerede, kan væksten gå helt i stå.

Plantens vækst kan faktisk gå i stå i en sådan grad, at de ikke vokser videre i adskillige år. Har planten været særlig hårdt ramt af væskemangel i etableringsfasen, kan hele planten gå hen og dø.

Gødning af dit bunddække 

Planter man om efteråret, skal man det efterfølgende forår kun gøde ganske let i det tidlige forår. Planter man om foråret, er rodsystemet stærkere, og derfor kan man godt gøde lidt kraftigere. Gød gerne med en organisk gødning som denne BIO Havegødning, da dette sikrer en langsom og stabil frigivelse af næringsstoffer.

Flis mellem bunddækkeplanterne

Vælger man at lægge flis eller dækbark ud mellem planterne, skal man huske at gøde ekstra med kvælstof, da selve træfliset forbruger gødningen i dens naturlige omsætning. Kan man se, at planterne bliver lyse, skal man sørge for at give mere gødning.


Vi anbefaler også

Planteskolejord fra Champost
Bestseller

Planteskolejord fra Champost

Planteskolejord fra champost 50 liter sække

Fra

69,95 kr.
Biologisk Kakao-flis
Bestseller

Biologisk Kakao-flis

Biologisk kakao-flis 50 liter sække

Fra

69,95 kr.
Havens All-Round gødning 12-2-10
Bestseller

Havens All-Round gødning 12-2-10

Havens all-round gødning 12-2-10 15 kg. pose

Fra

119,95 kr.
Handske MaxiFlex - Ultimate
Bestseller

Handske MaxiFlex - Ultimate

Handske MaxiFlex - Ultimate Str 6

Fra

34,95 kr.
Plantebor til små potter
-20%
Bestseller

Plantebor til små potter

Plantebor 8 cm diameter

239,95 kr. 299,00 kr.
Handske MaxiDry
Bestseller

Handske MaxiDry

Handske MaxiDry - ¾ belagt strikhandske Str 6

Fra

39,95 kr.
Kantplade 15 cm. Rulle 25 meter
Bestseller

Kantplade 15 cm. Rulle 25 meter

Kantplade 15 cm. rulle 25 meter

549,00 kr.