Plantetorvet.dk
Indkøbskurv
Din kurv er tom

Enhver have har plads til frugttræer og frugtbuske

De hjemmedyrkede frugter smager altid bedre, end dem du køber i butikkerne, fordi de kommer direkte fra jord til bord, uden mellemliggende opbevaring eller maskinel håndtering. 

Snyd ikke dig selv for fornøjelsen ved at kunne plukke dejlige, sprøjtefri jordbær, blåbær eller stikkelsbær - eller hvad med et friskt og dugvådt æble fra dit helt eget træ?

De frugtbærende planter kan ikke blot gøre dig selvforsynende med lækre frugter og bær allerede efter få sæsoner, men bidrager også til en øget biodiversitet:
Alle blomsterne fra frugtbærende planter, er fertile blomster, som giver føde til utallige insekter - og et eventuelt overskud af frugt bliver til vinterglæde for havens fugle og smådyr.

Plantetorvet.dk har vel nok danmarks største udvalg af frugtbærende planter - alle de frugter du overhovedet kan gøre dig håb om at dyrke under danske forhold på buske, slyngplanter og træer.
Du kan være sikker på at få den bedst mulige kvalitet, hvad enten du ønsker et lille ungt dværgtræ til krukken, en slyngende vin eller kiwi til pergolaen -  eller et stort træ til landbohaven.

Hvilket frugttræ eller -busk skal du vælge

Der findes mange forskellige arter og sorter af både frugttræer og bærbuske. Buskene er alle på egen rod, og udvikler sig efter artens natur, og det samme er de fleste frugtbærende slyngplanter.

Træerne findes derimod på forskellige grundstammer, som regulerer vækstkraft og modstandsdygtighed over for visse sygdomme.

Når du skal vælge dit frugttræ, er det derfor en god idé at overveje hvilket formål dit træ skal tjene på længere sigt: Skal det være et lille træ, hvor du uden besvær kan nå at plukke al frugten - eller skal det blive et klatretræ til børnebørnene og måske også kunne bære en hængekøje?
Skal det espalieres og danne skillerum i haven, eller måske blot være en slank søjle i en krukke?

Et stort træ eller et lille? Frugten er den samme! 

Vækstkraften - og dermed størrelsen på det udvoksede frugttræ, afhænger af grundstammen, det blev podet på.

Et træ på en dværgstamme bruger det meste af sin vækstkraft på frugtsætning og vil sjældent blive højere end 2,5-3 meter.
Et træ på de mest almindeligt anvendte grundstammer kan i løbet af det samme tidsrum blive op til 5-6 meter højt - og er træet podet på en vildstamme kan det være nået helt op på 8-9 meter.

Træer på vildstamme vil ofte bruge en årrække på at vokse sig store, før de for alvor begynder at bære frugt, mens dværgtræer og middelkraftige stammer allerede kan bære frugter året efter plantningen og hurtigt kommer i regelmæssig bæring, hvis de passes optimalt.

Hvilken facon skal dit frugttræ have? 

Frugttræer kan være halvstammede, højstammede, stambuske, heistere/spindler - eller espalierede - nogle sorter af frugt, kan endda dyrkes som de såkaldte søjletræer - men hvad betyder alt det - og hvad skal jeg vælge?

Når du køber dit frugttræ, er det oftest i form af et to år gammelt træ,  produceret som en såkaldt halvstamme.
Her får du et ungt træ, som har været tilbageklippet een gang, og nu har en lille krone med 5-8 grene. Et træ, der er klar til at udvikle sig på sin endelige vokseplads.

Hos plantetorvet.dk har du dog mange alternativer til det almindelige kronetræ - lige fra det lille søjletræ til det store ældre træ eller det espalierede til den lune væg.

Hvordan planter man frugttræer og frugtbuske? 

Som med alle andre planter, skal også de frugtbærende stå på en jordbund, som passer til deres livskrav. Får de ikke opfyldt deres basale behov, bliver udbyttet derefter.

Frugttræer nyder godt af en placering, hvor de er beskyttet for den værste vind. Ellers risikerer vi, at den lækre frugt blæser ned før fuld modenhed og går til spilde.

Frugtbuske er af natur lavere og nemmere at finde læ til - men deres frugter sidder ofte så godt fast, at de kan klare en noget mere vindudsat plads, uden at tabe frugter i utide. De fleste frugtbuske er også knapt så lyskrævende som frugttræer og frugtbærende slyngplanter som vin og kiwi.

Husk at frugttræer har brug for luft omkring sig, for at udvikle sig korrekt.
I en lille have, kan du med fordel overveje dværgtræer, søjletræer eller espalierer, hvis du ønsker mange forskellige frugttræer.
Er der ønske om flere sorter, men kun plads til ét træ, vil familietræet være det oplagte valg.
Frugtbuske kan sagtens vokse på række og sågar danne hæk - blot du husker, at du skal kunne komme til at plukke bærrene.

Her kan du se, hvordan du bedst planter og passer dine frugttræer og - buske

Hvis du gerne vil have mere viden og inspiration til den spiselige have, så ring til vores gartner eller skriv en mail til os via hjemmesiden!