De hjemmedyrkede frugter smager altid bedre, end dem du køber i butikkerne, fordi de kommer direkte fra jord til bord, uden mellemliggende opbevaring eller maskinel håndtering.
Snyd ikke dig selv for fornøjelsen ved at kunne plukke dejlige, sprøjtefri jordbær, blåbær, stikkelsbær - eller en af de mange andre dejlige frugter du selv kan dyrke i din egen have...Hvad med et friskt og dugvådt æble fra dit helt eget træ?
De frugtbærende planter kan ikke blot gøre dig selvforsynende med lækre frugter og bær allerede efter få sæsoner, men bidrager også til en øget biodiversitet:
Alle blomsterne fra frugtbærende planter, er fertile blomster, som giver føde til utallige insekter - og et eventuelt overskud af frugt bliver til vinterglæde for havens fugle og smådyr.
Plantetorvet.dk har vel nok danmarks største udvalg af frugtbærende planter - alle de frugter du overhovedet kan gøre dig håb om at dyrke under danske forhold på buske, slyngplanter og træer.
Du kan være sikker på at få den bedst mulige kvalitet, hvad enten du ønsker et lille ungt dværgtræ til krukken, en slyngende vin eller kiwi til pergolaen - eller du er utålmodig og vil have et stort træ lige fra starten!
Hvad skal vi vælge, når vi gerne vil have frugt i haven? Træer, buske, espalier, søjletræer? hvordan udvikler de sig med tiden og har vi plads?
Der findes mange forskellige arter og sorter af både frugttræer og bærbuske. Buskene er alle på egen rod, og udvikler sig efter artens natur, og det samme er de fleste frugtbærende slyngplanter.
Træerne findes derimod på forskellige grundstammer, som regulerer vækstkraft og modstandsdygtighed over for visse sygdomme.
Når du skal vælge dit frugttræ, er det derfor en god idé at overveje hvilket formål dit træ skal tjene på længere sigt: Skal det være et lille træ, hvor du uden besvær kan nå at plukke al frugten - eller skal det blive et klatretræ til børnebørnene og måske også kunne bære en hængekøje?
Skal det espalieres og danne skillerum i haven, eller måske blot være en slank søjle i en krukke?
Tænk i flere "lag" når pladsen er lille:
Husk, at mange frugtbuske trives godt i halvskygge - der er derfor intet i vejen med at have ribs, solbær, stikkelsbær og rabarber i den lette skygge under frugttræer, eller en række hasselbuske i nordenden af haven. Skovjordbær er også frugt - og et glimrende bunddække, og det samme er deres kultiverede familiemedlemmer: de store havejordbær. I rhododendronbedet vokser blåbær glimrende og giver ikke bare frugt, men også lysende efterårsfarver blandt alt det stedsegrønne. På lyse områder mellem de større surbundsplanter, breder tyttebær, allåkerbær og tranebær sig begejstret.
Vækstkraften - og dermed størrelsen på det udvoksede frugttræ, afhænger af grundstammen, det blev podet på. Et træ på en dværgstamme bruger det meste af sin vækstkraft på frugtsætning og vil sjældent blive højere end 2,5-3 meter.
Et træ på de mest almindeligt anvendte grundstammer kan i løbet af det samme tidsrum blive op til 4-5 meter højt - og er træet podet på en vildstamme kan det være nået helt op på 7-8 meter.
Træer på vildstamme vil ofte bruge en årrække på at vokse sig store, før de for alvor begynder at bære frugt, mens dværgtræer og middelkraftige stammer allerede kan bære frugter året efter plantningen og hurtigt kommer i regelmæssig bæring, hvis de passes optimalt. Ofte skal vildstammetræer bestilles - og du kan ikke få alle sorter podet på vildstamme. Så skriv til gartneren, hvis du behøver et vildstammetræ!
Fordi træerne formeres ved podning, er hvert enkelt frugttræ med samme sortsnavn, genetisk set helt det samme træ. Synes du ikke at dine egne Skovfogedæbler smager som barndommens, er det derfor ikke træet, der er blevet anderledes, men dine smagsløg, der ikke er som hos det begejstrede barn, som fik lov at spise alle de æbler det overhovedet var muligt at klemme ned, fordi bedstefar og bedstemor vidste at spisesæsonen for Skovfoged er ganske få uger.
Alternativt skyldes det pasningen af træet: Et ungt frugttræ der mangler vand og næring, sætter små, tykskrællede frugter uden megen smag - i modsætning til træet i bedsteforældrenes have, der allerede var godt etableret og stort nok til at klatre op i, og måske endda fik gødning fra de høns, der gik frit i frugthaven året rundt.
Frugttræer kan være halvstammede, højstammede, stambuske, heistere/spindler - eller espalierede - nogle sorter af frugt, kan endda dyrkes som de såkaldte søjletræer - men hvad betyder alt det - og hvad skal jeg vælge?
Når du køber dit frugttræ, er det oftest i form af et to år gammelt træ, produceret som en såkaldt halvstamme.
Her får du et ungt træ, som har været tilbageklippet een gang, og nu har en lille krone med 4-8 grene. Et træ, der er klar til at udvikle sig på sin endelige vokseplads og ofte vil give den første smagsprøve allerede året efter plantning.
Hos plantetorvet.dk har du dog mange alternativer til det almindelige kronetræ - lige fra det lidt ældre kronetræ, det lille søjletræ og det helt store ældre træ på klump - eller det espalierede, der kan fungere som levende frugtbærende hegn - eller nyde godt af varmen på den lune vestvendte væg.
Se alle frugttræer og frugtbuske her.
Som med alle andre planter, skal også de frugtbærende stå på en jordbund, som passer til deres livskrav. Får de ikke opfyldt deres basale behov, bliver udbyttet derefter.
Frugttræer nyder godt af en placering, hvor de er beskyttet for den værste vind. Ellers risikerer vi, at den lækre frugt blæser ned før fuld modenhed og går til spilde.
Frugtbuske er af natur lavere og nemmere at finde læ til - Deres frugter sidder oftest også så godt fast, at de kan klare en noget mere vindudsat plads, uden at tabe frugter i utide. De fleste frugtbuske er også knapt så lyskrævende som frugttræer og som de frugtbærende slyngplanter - vin og kiwi.
Husk at frugttræer har brug for luft omkring sig, for at udvikle sig korrekt.
Selv i den mindste have er himlen gratis, men vil du også gerne holde frugten nede, hvor du kan nå den uden stige, kan du med fordel overveje dværgtræer, søjletræer eller espalierer, hvis du ønsker mange forskellige frugttræer.
Er der ønske om flere sorter, men kun plads til ét træ, vil familietræet være det oplagte valg.
Frugtbuske kan sagtens vokse på række og sågar danne hæk - blot du husker, at du skal kunne komme til at plukke bærrene...i hvert fald fra den ene side!
Læs mere her om plantning af frugttræer - og husk, at du kan få masser af viden og inspiration til DIN spiselige have i vor artikeldatabase - og hos vore gartnere, der altid er klar til at besvare dine pørgsmål. Bare skriv os en mail!