Plantetorvet.dk
Indkøbskurv
Din kurv er tom

Frugttræer & Frugtbuske

De hjemmedyrkede frugter smager altid bedre, end dem du køber i butikkerne, fordi de kommer direkte fra jord til bord, uden mellemliggende opbevaring eller maskinel håndtering.  Snyd ikke dig selv for fornøjelsen ved at kunne plukke dejlige, sprøjtefri jordbær, blåbær, stikkelsbær - eller en af de mange andre dejlige frugter du selv kan dyrke i din egen have...Hvad med et friskt og dugvådt æble fra dit helt eget træ? 
De frugtbærende planter kan ikke blot gøre dig selvforsynende med lækre frugter og bær allerede efter få sæsoner, men bidrager også til en øget biodiversitet:
Alle blomsterne fra frugtbærende planter, er fertile blomster, som giver føde til utallige insekter - og et eventuelt overskud af frugt bliver til vinterglæde for havens fugle og smådyr.

Plantetorvet.dk har vel nok Danmarks største udvalg af frugtbærende planter - alle de frugter du overhovedet kan gøre dig håb om at dyrke under danske forhold på buske, slyngplanter og træer.
Du kan være sikker på at få den bedst mulige kvalitet, hvad enten du ønsker et lille ungt dværgtræ til krukken, en slyngende vin eller kiwi til pergolaen - eller du er utålmodig og vil have et stort træ lige fra starten! 
Er du i tvivl om sortsvalg eller om plantning og pasning, kan du altid spørge gartnerne, eller du kan læse i vor artikeldatabase

Læs mere

Frugttræer & Frugtbuske

Storfrugtet Blåbær 'Blue Crop'

Storfrugtet Blåbær 'Blue Crop'

Vaccinium corymbosum 'Blue Crop' Potte 5 liter, 40-60 cm.

199,95 kr.
Flere varianter
Storfrugtet Blåbær 'Goldtraube'

Storfrugtet Blåbær 'Goldtraube'

Vaccinium corymbosum 'Goldtraube' Potte 5 liter, 40-60 cm.

199,95 kr.
Flere varianter
Storfrugtet Blåbær 'Lucky Berry'

Storfrugtet Blåbær 'Lucky Berry'

Vaccinium cylindraceum 'Lucky Berry' 4,5 liter potte, busket

Fra

299,00 kr.
Pære 'Conference'

Pære 'Conference'

Pyrus communis 'Conference' Potte 7,5 liter,- 150-175 cm.

279,95 kr.
Flere varianter
Fersken 'Red Heaven'

Fersken 'Red Heaven'

Prunus persica 'Red Heaven' Potte 7,5 liter 150-175 cm.

325,00 kr.
Pære 'Aleksander Lucas'

Pære 'Aleksander Lucas'

Pyrus communis 'Aleksander Lucas' Potte 7,5 liter,- 150-175 cm.

279,95 kr.
Småfrugtet Hassel

Småfrugtet Hassel

Corylus avellana 5 liter

149,95 kr.
Figen 'Gudhjem'

Figen 'Gudhjem'

Ficus carica 'Gudhjem' 5 Liter potte

Fra

184,95 kr.
Skovjordbær

Skovjordbær

Fragaria vesca 10 cm. potte

35,95 kr.
Æble 'Elstar/Elshof'

Æble 'Elstar/Elshof'

Malus x 'Elstar/elshof' 4-8 grene. 120-160 cm. Potte, (M7)

349,00 kr.
Flere varianter
Tranebær 'Stevens'

Tranebær 'Stevens'

Vaccinium macrocarpon 'Stevens' 10 cm. potte

Fra

29,95 kr.
Æble 'Aroma'

Æble 'Aroma'

Malus x 'Aroma' 4-8 grene. 120-160 cm. Potte, (M7)

349,00 kr.
Flere varianter
Pære 'Conference'

Pære 'Conference'

Pyrus communis 'Conference' 7,5 liter potte - A. kvalitet

275,00 kr.
Flere varianter
Blomme 'Opal'

Blomme 'Opal'

Prunus domestica 'Opal' 7,5 liter potte - A. kvalitet

275,00 kr.
Storfrugtet tranebær 'Big Pearl'

Storfrugtet tranebær 'Big Pearl'

Vaccinium macrocarpon 'Big Pearl' 10 cm. potte

Fra

29,95 kr.
Pære 'Concorde'

Pære 'Concorde'

Pyrus communis 'Concorde' 4-8 grene. 120-160 cm. Potte, (Kvæde A)

375,00 kr.
Æble 'James Grieve'

Æble 'James Grieve'

Malus x 'James Grieve' 4-8 grene. 120-160 cm. Potte, (M7)

349,00 kr.
Flere varianter
Sveskeblomme 'Italiensk Sveske'

Sveskeblomme 'Italiensk Sveske'

Prunus domestica 'Italiensk Sveske' 4-8 grene, 130-170 cm. 10 liter potte. (S.J.A.)

349,00 kr.
Flere varianter
Blomme 'Grøn Reine Claude'

Blomme 'Grøn Reine Claude'

Prunus domestica 'R.C. Alm Grøn' 4-8 grene, 130-170 cm. 10 liter potte. (S.J.A.)

375,00 kr.
Blomme 'Jubileum'

Blomme 'Jubileum'

Prunus domestica 'Jubileum' 4-8 grene, 130-170 cm. 10 liter potte. (S.J.A.)

375,00 kr.
Blomme 'Althans Reine Claude'

Blomme 'Althans Reine Claude'

Prunus domestica 'Althans Reine Claude' 4-8 grene, 130-170 cm. 10 liter potte. (S.J.A.)

375,00 kr.
Blomme 'Kirkes'

Blomme 'Kirkes'

Prunus domestica 'Kirkes' 4-8 grene, 130-170 cm. 10 liter potte. (S.J.A.)

375,00 kr.
Sød Kirsebær 'Kordia' - kræver bestøver

Sød Kirsebær 'Kordia' - kræver bestøver

Prunus x 'Kordia' - kræver bestøver 4-8 grene, 130-170 cm. 10 liter potte (Colt)

349,00 kr.
Æble 'Cox Orange Queen'

Æble 'Cox Orange Queen'

Malus x 'Cox Orange Queen' 4-8 grene. 120-160 cm. Potte, (M7)

349,00 kr.
Flere varianter
Æble 'Cox Orange Queen'

Æble 'Cox Orange Queen'

Malus x 'Cox Orange Queen' 4-8 grene. 120-160 cm. Potte, (M7)

349,00 kr.
Flere varianter
Vent venligst..

Frugt og bær i haven

Frugttræer og frugtbuske er vidunderlige planter at have i haven. Hver sæson kan du være selvforsyndende med lækre æbler, pærer, blommer, jordbær og mange andre skønne frugter og bær. Det en fornøjelse at kunne plukke dejlige jordbær, blåbær eller et friskt æble fra sit helt eget træ. 

Vi har et kæmpestort udvalg af frugt og bær, så det er blot fantasien, der sætter grænser. Vi vælger vores spiselige planter med omhu, så det kun er den bedste kvalitet, der når frem til dig. 

De hjemmedyrkede frugter, bær og grøntsager smager ofte bedre, end det du køber i butikkerne. Desuden er de smukke at se på, samtidig med at skaber nytte i haven. 

Hvilket frugttræ eller -busk skal du vælge? 

Der findes mange forskellige sorter af frugttræer og bærbuske. Når du skal vælge dit frugttræ, er det en god idé at overveje placering, form og størrelse på træet eller busken. Det kan nemlig være afgørende for, om det passer ind i din have. 

Nedenfor gennemgår vi størrelser og former, så du bedre kan gennemskue, hvilket træ der passer til dig. 

Hvilken størrelse skal dit frugttræ være? 

Størrelsen på et frugttræ, afhænger af om træet er podet på en dværgstamme, almindelig stamme eller en vildstamme. Et træ podet på en dværgstamme vil sjældent blive over 2,5-3 meter højt, mens et træ på en almindelig stamme kan blive op til 6 meter højt eller bredt. Et træ podet på en vildstamme kan på det samme åremål udvikle sig til både 7 og 8 meter. 


Hvilken form skal dit frugttræ være? 

Når du køber dit frugttræ, kan det allerede være beskåret i en bestemt form. Denne form vil du kunne holde med den rette pasning. Frugttræet kan både være et helt almindeligt kronetræ med en stamme og en krone foroven. 

Derudover kan det være et søjletræ, hvor skuddene sidder helt inde på stammen, eller et spindeltræ med tynde hængende sidegrene. Til sidst kan frugttræet også være espalieret. Et sådan frugttræ vil kun optage meget lidt plads, da det kan placeres op ad en husmur eller fungere som ruminddeler i haven. 

Hvordan planter man frugttræer og frugtbuske? 

Når du planter frugttræer og bærbuske er det vigtigt, at du først og fremmest finder en god placering. Som udgangspunkt må de spiselige træer og buske gerne placeres, så det er nogenlunde beskyttet fra vind. Desuden trives langt de fleste træer og buske i sollys. Når du har fundet den rette placering, gælder det om at få plantet frugttræet eller frugtbusken korrekt: 

  1. Først og fremmest skal du finde den rette afstand mellem træerne, da frugttræer har brug for luft imellem sig, så de kan udvikle sig ordentligt. Derfor skal du finde den rette afstand til træet. 
  2. Grav herefter et stort plantehul. Plantehullet må ikke være for lilla, da rødderne ikke vil kunne have plads til at etablere sig. 
  3. Fyld plantehullet med vand. Når vandet er trukket ned i jorden, kan du placere rodklumpen i hullet og herefter dække det med jord. Husk at podestedet skal være 10 cm over jorden overflade. Bind træet op, hvis det har behov for støtte.

Opbinding af frugttræer

Står dit frugttræ et sted med meget vind, kan det være nødvendigt med opbinding. Når du binder dit træ op, vil rødderne bedre kunne etablere sig i jorden, da vinden ikke konstant hiver i træets rødder.  Hos os finder du alt, du skal bruge til opbinding af dit frugttræ.

Hvordan passer man sit frugttræ og frugtbusk? 

Inden du kan plukke lækre frugter og bær, er det vigtigt, at du passer planterne korrekt. Når man skal passe sine spiselige træer eller buske drejer det sig primært om gødning, beskæring og vanding. 

Gødning af dit frugttræ og -busk

Giv gerne dit nyplantede træ eller busk en omgang gødning i vækstsæsonen. På den måde får planten gode betingelser for at vokse sig stor og flot. Brug gerne organisk gødning, da det er med til at gavne mikrolivet i jorden. 

Beskæring af frugttræer og -buske

Der er forskel på, om du beskærer æbletræer, blomme- og kirsebærtræer eller frugtbuske. Æbletræer og pæretræer skal gerne beskæres i februar, mens kirsebærtræer og blommetræer kan beskæres lige efter frugtnedfald i efteråret. 

Beskæring af frugtbuske skal først ske et par år efter udplantning, da de skal have lov til at vokse sig store inden beskæring. Når busken har nået den ønskede vækst, kan man begynde at fjerne nogle af grenene. Når man beskærer busken sikrer man samtidig, at der kommer flere og nye bær næste år. 

De 3 mest populære frugter i haven 

Der findes et hav af forskellige frugter og bær, som danskerne nyder godt af i haven. Vi har samlet nogle af de mest populære varianter. 

  • Æbletræer: Æbler er det mest almindelige frugttræ herhjemme. Der findes både spiseæbler og madæbler. Spiseæbler kan du spise friskt fra træet, mens madæbler egner sig bedst til madlavning. 
  • Pæretræer: Ligesom æbletræerne, er pæretræerne også et stort hit. Vi har et stort udvalg af æbletræer i forskellig størrelser og former.
  • Kirsebærtræer: De lækre kirsebær kan spise friske og kan bruges i madlavning. Udover de lækre frugter, er kirsebærtræet også utrolig dekorativt i foråret med sine smukke lyserøde blomster.
  • Bær: Der findes mange forskellige frugtbuske i haven. Nogle af de mest populære er jordbær, blåbær, ribs, solbær og hindbær. 

Vil du gerne vide mere om frugttræer og frugtbuske i haven? Så læs mere på vores haveblog. Her finder du en masse spændende inspiration og guides til frugt i haven, så du kan få helt styr på din selvforsynende have.