Med det store udvalg af vindruesorter, der er til rådighed på det danske marked, er det efterhånden blevet sværere at vælge.
Dyrker man spisedruer, spreder man derved høstsæsonen over et længere tidsrum. Dyrker man vin, får man mulighed for at blande sig frem til en god vin. Planter man en frilandsvingård, bør man plante mindst 25 stokke, for at få en ordentlig mængde vin at arbejde med (30-40 liter).
Udover de mere smagsprægede valgmuligheder er der dog to ting som er afgørende for det rigtige sortsvalg: Det ene er at man vælger en sort som i det hele taget modner der hvor man har tænkt sig at dyrke den. Der er stor forskel på varmen i drivhus, sydmur eller friland. Det andet afgørende punkt er druesortens anvendelse.
Som Sct. Hans indikerer hækklipning har jeg andre datoer der er tidspunkter for vigtige gøremål i haven.
Starten af juni er tidspunkt for første sommerbeskæring af vinstokke i koldhuse. Skuddene er nu så lange at pladsen bliver trang og alt skygges ihjel, og den megen tilvækst sker på bekostning af druernes udvikling.
Men bladene er sukkermaskinerne der fylder planten med næringsstoffer fra sollyset, altså en vigtig del af en kommende god høst.
Beskæringsmetoden er ret enkel.