Plantetorvet.dk
Indkøbskurv
Din kurv er tom

FEBRUAR: Det er hvidt derude

Februar er årets koldeste måned, frosten har lukket jorden, og der er ikke meget at komme efter udenfor. Men en have med frost, sne og nøgne grene i silhuet mod himlen kan også være smuk, og lyset er på vej tilbage. I begyndelsen af februar er det en halv time tidligere lyst om morgenen og over en time senere mørkt om aftenen. Og om en måned er det allerede forår, så det er bare om at komme i gang med at planlægge årets have!


Planterne tåler fint kulden

Havens flerårige planter tager ikke skade af kulden. Stauderne er visnet ned og har trukket deres kraft tilbage til rødderne, og de vil skyde igen helt af sig selv, når foråret kommer. De løvfældende træer har for længst smidt bladene og er også gået i dvale, og nogle har allerede nu synlige knopper på vej.  Endelig er der de stedsegrønne, der stopper væksten om vinteren, men beholder deres grønne nåle eller blade, der typisk har et lag af voks eller hår til beskyttelse mod kulden. 

LÆS: Fem fine stedsegrønne til vinterhaven HER.

Slå sneen af de stedsegrønne

Vægten af sne efter et snefald kan tynge de blad- og nålebærende buske og træer så meget ned, at de kan ende med at knække. Tag derfor en runde og bank grenene fri, hvis der er meget sne. Det er især aktuelt, hvis temperaturen svinger lige omkring frysepunktet, så sneen skiftevis tør og fryser og derfor nemt klumper sig sammen i tunge kager.

Brug kosten og udgå saltning

Vær klar med skovl og kost og fjern sneen fra indkørslen og havegangen før den lette hvide dyne bliver trådt sammen til is. Drys efter med grus eller spray med det svanemærkede tø-middel Ice & Dust-Away. Lad være med at bruge salt, det kan ødelægge dine planter. 

Vinterblomster

Erantis og vintergækker er på vej gennem den frosne jord, og senere på måneden får de selskab af bl.a. krokus. Du kan også være heldig at finde et par tusindfryd i blomst i græsplænen, måske endda under sneen. Blandt de fine vinterblomstrende buske er vinterjasmin, der får glade gule blomster, kejserbusk med fint duftende lyserøde blomster og troldnød med sjove lysegule kvaster. 

Insektliv under sneen

Sne et meget isolerende materiale, og for dyrene er en dyne af sne langt bedre end en nøgen og frossen jord. Neden under sneen er mulden blød og fuld af biller og orme, der lever i laget af halvt formuldede blade. Det er derfor, at fuglene især roder op i sneen under træer og buske.

Lær at læse dyrenes spor

I den nyfaldne sne kan du finde friske dyrespor. Sporene viser, om det er kat, hund, ræv, rådyr eller hare, der har været forbi, og de kan også vise, hvad dyret har foretaget sig. Hvis dyret er stoppet op, bliver sporene dybere, og du kan se, hvor hjorten har skrabet i sneen efter græs, eller hvor hunden har gravet efter mus, der pusler rundt i gange under sneen.

Hjælp fuglene sikkert gennem vinteren

Småfuglene skal bruge meget energi på at holde varmen, og uden mad til at holde forbrændingen oppe, vil de dø af kulde. Hvis du fodrer hver dag på et bestemt tidspunkt, vil fuglene sidde klar og vente på dig, og i løbet af den næste måned kan du på den måde redde rigtig mange fugleliv. Husk også at fylder fuglebadet op med frisk vand. Hvis det fryser, har fuglene svært ved at få væske nok, og det kan i sig selv tage livet af dem.  Du kan læse mere om hvordan du får flere fugle i vinterhaven her

Se udvalg af fuglefrø og fuglefoderhuse 

Syv gøremål i februar

  1. Tegn din haveplan selv eller få hjælp af en havedesigner
  2. Opsæt fuglekasser
  3. Læg foder ud til fuglene
  4. Skift vand i fuglebadet
  5. Fej sne og drys grus eller Ice & Dusk-Away på havegangen
  6.  Klip grene til fremdrivning i vase
  7.  Gem dine visne blomsterløg fra hyacinter mm. Så kan du genplante dem og få blomster i 2020.