Plantetorvet.dk
Indkøbskurv
Din kurv er tom

Få flere fugle i vinterhaven

Du kan nemt mangedoble antallet af fugle i din have. En godt indrettet foderplads, regelmæssig fodring og frisk vand er alt, hvad der skal til.

En ganske almindelig villahave med mange forskellige planter er nærmest det perfekte levested for fuglene, og vinteren er et godt tidspunkt, hvis du vil lære de forskellig fuglearter bedre at kende. Ved at fodre kan du på få uger øge antallet af fugle i din have markant. 

Indret en god foderplads

Indret en foderplads, hvor du kan se fuglene fra vinduet, og læg foderet ud på samme tid hver dag, så vil fuglene sidde klar, når du kommer. Foderbrættet skal være stort nok til, at flere fugle kan spise sammen. Det skal også være hævet over jorden, så katten ikke kan komme til, og det skal være udstyret med et tag, så maden holder sig tør. Find et sted i nærheden af nogle buske med tætte grene, hvor småfuglene hurtigt kan søge i skjul for spurvehøgen. Hvis foderbrættet står på et åbent og udsat sted, vil det stresse småfuglene og gøre dem mere sky. 

Sørg også for frisk vand. Især i perioder med hård frost er det nemlig svært for fuglene at få nok at drikke, og et lille fuglebad, der fyldes op med lunken vand en gang om dagen, kan ifølge Dansk Ornitolog Forening give op til 50% flere fugle i haven. Sæt også gerne et gennemsigtigt lille foderhus op på vinduet, så vil du kunne se nogle af de mindste fugle helt tæt på.

Vælg det rigtige foder

Her i februar har fuglene brug for ekstra meget næring. Insekterne er væk, ormene har gravet sig godt ned i jorden, frø, nedfaldsfrugter og bær er spist op og de korte og kolde dage efterlader kun få timer til at skaffe den livsnødvendige føde. For sultne fugle er al mad god mad, og gammelt brød er langt bedre end ingenting. Endnu bedre er det, hvis du supplerer med madrester som kogle kartofler, kogte ris, frugt, osteskorper og fedtkanter fra kød (husk at skære det i småbitte stykker). Færdige foderblandinger med frø og nødder er også rigtig gode, og pris og kvalitet hænger sammen på den måde, at de billige blandinger mest indeholder korn, mens de lidt dyrere har et større indhold af de fedtholdige og nærende nødder. Endelig er mejsekugler med fedt og nødder noget af det bedste, du kan give til især mejser og musvitter. 

Se udvalg af fuglefodder her

7 tips til flere fugle i vinterhaven

  1. Læg foder ud på et bestemt tidspunkt hver dag
  2. Sæt dit foderbræt højt, så fuglene er i sikkerhed for katten
  3. Sørg for at fuglene hurtigt kan søge skjul i en busk med tætte grene
  4. Forskellige slags foder tiltrækker forskellige fuglearter (se udvalg af fuglefoder
  5. Opsæt en gennemsigtig foderautomat på vinduet, så kan du se småfuglene helt tæt på
  6. Opsæt redekasser, hvor fuglene kan overnatte (se udvalg af redekasser)
  7. Husk rent vand

Et godt råd:

Rengør brættet for klatter og gamle foderrester før du serverer det nye foder. Det er hurtig klaret med en skraber, der hænger fast ved foderpladsen, og det holder risikoen for smitte med sygdomme og skadedyr nede.

Smart 2-i-1 løsning, Fuglefoderhus og redekasse