Plantetorvet.dk
Indkøbskurv
Din kurv er tom

Gør haven klar til efteråret

Efterårstid er havetid

Jorden er fugtig og stadig lun efter den varme sommer, og hvis du vander godt i forbindelse med, at du sætter dine planter i jorden, behøver du først at finde vandslangen frem igen til foråret. Barrodsplanter skal plantes, mens de er i hvile, altså efter at bladene er faldet af, og før der kommer nye knopper. Det betyder fra nu af til frosten lukker jorden.

Planter i potte eller på klump kan i princippet plantes det meste af året, men det kræver, at du er vaks til at vande.  Se oversigt over hækplanter her

Det er også nu du skal have forårsløgene i jorden, og rydde op i haven, så den er smuk at se på i hele vinterhalvåret.


Gør klar til sommerens rosenflor

En barrodsrose består af tre kraftige rødder og et par stilke med usynlige sovende knopper. Det ser virkelig ikke ud af noget, men bare vent! En barrodsrose der bliver plantet nu, bruger vinteren på at etablere sig og er klar til en nærmest eksplosiv vækst og blomstring allerede til sommer.

Rødderne på barrodsroser er længere og mere kraftige, end hos de pottede planter, og så er barrodsplanterne oven i købet noget billigere, fordi de er lettere at håndtere for planteskolen og kan sendes som almindelig pakkepost.

Husk i oktober: Bestil barrodsroser og sæt dem fra nu af til frosten lukker jorden.


Bøg på barrod

En bøgehæk giver på få år en utrolig flot og varierende ramme om haven. Om foråret får hækken de fineste lysende grønne blade, der i den første uge kan spises som syrlig salat. Herefter bliver løvet tæt, blankt og mere mørkegrønt, og i løbet af efteråret slår det over i flot brungylden. Bladene bliver siddende hele vinteren, og slipper først omkring den tid, hvor de nye springer ud. Derfor er bøg tæt det meste af året.

Langt den billigste måde at etablere en bøgehæk på er at købe planterne som barrodsplanter og sætte dem i slutningen af oktober eller i løbet af november. Bøg kan også købes med klump som færdig udvoksede hækplanter, og også her er nu og resten af efteråret det helt rigtige plantetidspunkt. Se de forskellige muligheder HER.

Husk i oktober: Bestil dine barrodsplanter og få dem i jorden, mens den stadig er blød og nem at grave i.


Læg blomsterløgene nu

Lige nu er det helt rigtige tidspunkt at sætte løg til forårets blomsterflor, og der er masser af skønne muligheder at vælge imellem.

De fleste løg er smukkest, hvis de samles i grupper med mange af den samme slags, fx en gruppe med lyse eller mørke tulipaner, en ø med narcisser i creme, gul og orange eller en plæne med vintergækker, krokus og hyacinter, der afløser hinandens blomstring. Selve lægningen er lige til at gå til. Plantedybden skal være ca. to en halv gang løgets egen højde. Hullet laver du nemt med et løgjern, der skærer jorden ud som propper. Du kan også bare stikke en rende med en spade og dumpe løget ned i hullet med rødderne nedad og med en afstand på 10-25 cm.

Husk i oktober: Læg masser af blomsterløg, og forbered dig på et fantastisk forår.


Struktur og farve med stedsegrønne

Stedsegrønne farver giver kulør og gør haven mere privat, når de øvrige planter smider deres løv. 

En af de nye stedsegrønne er kirsebærlaurbær, som med sine store blanke blade virkelig fylder i landskabet. Busken kan blive op til tre meter høj og lige så bred. Den kan både klippes i form til hæk og udvikle sig frit som en stor og bred strukturgivende busk i haven. Nogle sorter kan fryse let tilbage, hvis vinteren er hård, men i løbet af foråret vil de skyde med nye blade. Der findes også sorter, der er fuldt vinterhårdføre i Danmark. Se dem HER.

Husk i oktober: Plant dine stedsegrønne planter nu. Efteråret er den bedste tid at flytte og plante på, og så har du glæde af planterne hele vinteren.


Tag et æbletjek

I år er et af de virkelig gode æbleår. Træerne har så mange frugter, at de næsten ikke kan holde sig oprejst, og den lange sommer har givet æblerne masser af smag og sødme. Nogle æbler er bedst helt friskplukkede, og hvis der er flere, end du kan spise, kan du koge dem til grød eller presse saft og fryse ned i små portioner. Nedfaldsæbler, der har fået lidt stød, kan sagtens bruges, bare skær det plettede fra.

Andre æbler kan gemmes til langt ind i det nye år. Pluk dem forsigtigt når frugten løsner sig ved et let vrid i stilken. Gem æblerne køligt og luftigt, fx i et frostfrit udhus. Hvis de ligger i flere lag, forlænger det holdbarheden at pakke det enkelte æble ind i papir.

Halvrådne æbler kan ryge direkte på komposten, eller du kan bruge dem som jorddække på bar jord i køkkenhaven.

Overvej om du har de æbler i haven, du gerne vil have. Med en kombination af forskellige sorter kan du strække æblesæsonen fra august til langt ind i det nye år. Og hvis du vælger et af vores 3-5 år gamle træer, vil det bære frugt allerede til sommer. Se de mange muligheder HER.

Husk i oktober: Saml nedfaldsæbler, pres saft, kog grød, plant nye æbletræer.


Forsød sommeren med bærbuske

Bærbuske er en af de nemmeste spiselige afgrøder, du kan dyrke i din have. Når de først er sat, har du dem nærmest for evigt. Røde ribs og sorte solbær kender de fleste, men vidste du, at man også kan få hvide ribs og grønne solbær? Også stikkelsbær findes i flere forskellige sorter, bl.a. i en børnevenlig udgave uden torne og med bær uden den seje og stikkende overflade, som kan være lidt en udfordring. Det perfekte plantetidspunkt for bærbuske er nu eller i det tidlige forår. Frugtbuskene bærer flest bær på de forholdsvis unge grene. Du kan forynge busken løbende ved hvert år at fjerne et par af de mest krogede gamle grene helt nede ved jorden. Se nogle af de mange muligheder HER.

Husk i oktober: Plant nye bærbuske. Foryng de eksisterende ved at fjerne et par af de ældste stammer.


Hindbær, brombær og en hurtig beskæring

Hindbær og brombær er en luksus, som er dyr at købe, og som ganske gratis kan plukkes i store mængder i egen have. Pluk og spis bærrene lige fra busken, tag dem ind til desserter og kog marmelade og syltetøj af det, der er tilbage.

Sommerhindbær kommer i juli og bærer frugt på andet års skud. Klip de skud, der har båret frugt helt ned. Tynd godt ud i de slanke nye skud, så der er 5-7 skud pr plante. Klip den øverste tredjedel af.

Efterårshindbær kommer i august-september og bærer frugt på de skud, der kommer om foråret, så om efteråret skærer du bare alle skud helt ned. Du kan også lade et par planter med skud stå, og beskære lige som på sommerhindbær. Så vil der komme sommerbær på 2-års-skuddene og efterårsbær på de nye skud, der dukker op til foråret.


Brombær bærer frugt i begyndelsen af august på andet års skud. Skær alle skud, der har båret bær, af ved bunden og kort resten af, så rankerne ikke bliver for lange eller for høje.

Se de mange muligheder HER.

Husk i oktober: Beskær brombær, sommerhindbær og efterårshindbær. Plant nye buske.Pæn plæne hele vinteren

Plænen har kun godt af at være lidt langhåret og stå med et let dække af blade. Hvis bladene ligger i et tykt lag, er det bedre at rive dem sammen og fjerne dem. Ellers kan plænen bliver angrebet af svamp eller skimmel i løbet af vinteren. Brug bladene som vinterbeskyttelse i staudebedene eller jordække i køkkenhaven.

Slå plænen på plæneklipperens højeste indstilling. Det tager lige toppen af de længste strå og givet et roligt og ensartet udtryk. Stik også kanterne. Det får hele haven til at virke mere stram og velplejet. Da græsset næsten ikke vokser i løbet af vinteren, vil du kunne nyde resultatet i rigtig mange måneder.

Husk i oktober: Riv blade, slå på højeste indstilling og stik kanterne. Tøm græsslåmaskinen for benzin og sæt den væk for vinteren.


Ryd op uden at overdrive

En hurtig oprydning gør mirakler for det samlede udtryk. Ryd op i haven, saml haveredskaberne sammen, og sæt trillebøren oppe ved kompostbunken med bunden opad. 

En bænk og lidt havemøbler på terrassen gør haven hyggelig og beboeligt at se på hele året, og møblerne ser flotte ud også med sne på. Lad derfor et sæt robuste havemøbler stå ude i haven og sæt resten ind i skuret. Tøm krukkerne med sommerblomster og sæt dem med bunden i vejret og fej terrassen.

Lad staudetoppene stå

Det er fristende at fjerne de visne staudetoppe, men lad være med det, for de gør godt både for dyr og planter. Fuglene vil spise af frøene i løbet af vinteren, og gavnlige insekter vil overvintre i planternes tørre stængler eller blive nyttig vinterføde for havens små sultne sangfugle. De visne toppe er også med til at beskytte de kommende skud mod barfrost og blæst i det tidlige forår. Endelig er mange frøstande utrolig smukke, når de grafiske sortbrune stængler bliver smykket med rimfrost og sne i løbet af vinteren.