Plantetorvet.dk
Indkøbskurv
Din kurv er tom

6 gode haveopgaver i påsken 

Påsketid betyder havetid - og der er nok at give sig til. Vi har samlet 6 haveopgaver, du kan give dig i kast med i påskeferien. 

April er en af årets smukkeste måneder. Det hele begynder så småt at pible frem alle vegne. Vejret kan svinge meget fra år til år. Nogle år kan man sidde ude og nyde solen på terrassen, mens det andre år regner eller sner. 

Ikke desto mindre er april en af årets travleste havemåned. Det er nemlig et perfekt tidspunkt at plante på. Nedenfor finder du 6 gode gøremål i haven. 

1. Beskær og gød roserne

Roserne skal typisk beskæres midt i april, da det hverken må være for tidligt eller for sent på året. Beskærer du dine roser om vinteren risikerer ud, at de får frostskader. 

Beskærer du dem i det sene forår eller om sommeren vil du sandsynligvis skære nye skud af. Derfor er april ofte den bedste måned at beskære dine roser på, 

Husk: Du kan allerede midt i april give dine roser rosengødning. Det vil fremme væksten og give større og flottere blomster. 

2. Plant blomstrende buske og frugttræer 

Plant prydbuske, frugttræer, og hvad du ellers lige mangler i haven nu. I april er planterne fulde af grokraft, jorden er dejlig fugtig og vejret er mildt, uden at være for varmt. 

Husk:  Nyplantede buske og træer skal passes med vand. 

Stik en finger i jorden, og sørg for at der er vådt 10-15 cm ned et par gange om ugen. Bliver sommeren meget varm, skal det måske gøres oftere. Du kan med fordel sætte 1-2 vandingsposer op, i forbindelse med plantning af frugttræer mm.  Posen fyldes 1-2 gange ugentligt og sikrer, at dine nye træer og buske får tilstrækkeligt med vand.

3. Plant barrodsroser

Barrodsroser er nu rigtig i sæson, og de kan plantes frem til en gang i maj. 

Herefter er potteroser et bedre valg. Grav et stort og dybt hul, så de flotte lange rødder kan bredes helt ud. Bland gerne lidt rosenjord i plantehullet, og husk at passe roserne med vand i den første sæson.

TIP: Er der flere dage til, at du kan komme til at plante, kan du grave en rende i jorden, og lægge roserne med rødderne vandret, og putte jord hen over. Husk at holde rødderne fugtige, når du planter.

4. Gør køkkenhaven klar

April er en god måned at forberede jorden i køkkenhaven. Jorden har ikke godt af at blive gravet for meget igennem. Det er derfor en god idé at løsne jorden let med en greb. Husk at fjerne ukrudt i jorden, så alt er klart, når køkkenhaven skal beplantes. 

Husk: Tjek jordtemperaturen før du sår.

Et jordtermometer koster ca. 100 kr, og de penge kan være godt givet ud. De fleste frø spirer nemlig først ved 5-10 grader. Det kan ikke betale sig at gå for hurtigt i gang, for hvis det er for koldt, vil frøene rådne i jorden. Lige nu kan du fx så spinat, radise, hestebønner og det første hold gulerødder og ærter.  

5. Sidste chance for at flytte og dele stauder

Det er ved at være sidste chance for at flytte og dele stauder. Har du derfor planter og at etablere et nyt bed i din have og dermed står og skal flytte rundt på stauder og små buske, så er det nu du skal gøre det!

Mange stauder har først nu påbegyndt deres vækst og skuddene er først nu begyndt at titte op af jorden. Det er derfor praktisk at flytte dem nu, da du kan se hvor og hvad der vokser rundt om i haven og du risikerer ikke at stauderne tager skade, da det stadig er tidligt på sæsonen.

6. Slå græsset - eller lad det gro 

Vent med at slå plænen til græsset er i god vækst eller slå på græsslåmaskinens højeste indstilling. Udlæg lidt kalk, hvis nødvendigt, og ellers kan du begynde at give plænegødning for at holde din plæne sund.

Det er også fra april måned, at du kan begynde at etablere en ny græsplæne eller foretage eftersåning, hvis det er nødvendigt.