Plantetorvet.dk
Indkøbskurv
Din kurv er tom

6 gode haveopgaver i påsken 

Påsketid betyder havetid - og der er nok at give sig til. Vi har samlet 6 haveopgaver, du kan give dig i kast med i påskeferien. 

April er en af årets smukkeste måneder. Det hele begynder så småt at pible frem alle vegne. Vejret kan svinge meget fra år til år. Nogle år kan man sidde ude og nyde solen på terrassen, mens det andre år regner eller sner. 

Ikke desto mindre er april en af årets travleste havemåned. Det er nemlig et perfekt tidspunkt at plante på. Nedenfor finder du 6 gode gøremål i haven i april. 

1. Beskær og gød roserne

Roserne skal typisk beskæres midt i april, da det først er her risikoen for hård nattefrost er ovre.
Nogle er meget præcise og siger efter dronningens fødselsdag d. 16. april.
Roserne har for det meste sat enkelte nye skud på dette tidspunkt, men vi ønsker hellere at klippe disse skud af, end at frosten tog hele planten, fordi vi beskar tidligere.

Hvordan de enkelte typer af roser beskæres kan du læse mere om her: "Sådan beskærer du dine roser".

Du kan allerede midt i april give dine roser rosengødning. Det vil fremme væksten og give flere og større  blomster.  Gød igen midt i maj og igen i juni.
Du finder den helt perfekte rosengødning her.

2. Plant blomstrende buske og frugttræer 

Plant prydbuske, frugttræer, og hvad du ellers mangler i haven nu. I april er planterne fulde af grokraft, jorden er dejlig fugtig og vejret er mildt, uden at være for varmt. 

Husk:  Nyplantede buske og træer skal passes med vand. 

Stik en finger i jorden et par gange om ugen, og sørg for at der er vådt 10-15 cm. ned. Bliver sommeren meget varm, skal det måske gøres oftere. Du kan med fordel montere vandingsposer, i forbindelse med plantning af frugttræer mm.  Posen fyldes 1-2 gange ugentligt og sikrer, at dine nye træer og buske får en god dybdegående vanding.

3. Plant barrodsroser

Barrodsroser er nu rigtig i sæson, og de kan plantes frem til en gang i maj. 

Herefter er potteroser et bedre valg. Grav et stort og dybt hul, så de flotte lange rødder kan bredes helt ud. Fyld gerne rosenjord i plantehullet, og husk at passe roserne med vand i den første sæson.

Husk at roser skal plantes dybt. Podestedet, som ses som en fortykning mellem rod og plante, skal være ca. 10. cm. under jorden.


4. Gør køkkenhaven klar

April er en god måned at forberede jorden i køkkenhaven. Jorden har ikke godt af at blive gravet for meget igennem. Det er derfor en god idé at løsne jorden let med en greb. Husk at fjerne ukrudt i jorden, så alt er klart, når køkkenhaven skal beplantes. 

Husk: Tjek jordtemperaturen før du sår.

Et jordtermometer koster ca. 100,- kr. og de penge kan være godt givet ud. De fleste frø spirer nemlig først ved 5-10 grader. Det kan ikke betale sig at gå for hurtigt i gang, for hvis det er for koldt, vil frøene rådne i jorden. I april kan du f.eks. så spinat, radise, hestebønner og det første hold gulerødder og ærter.  

5. Sidste chance for at flytte og dele stauder

Det er ved at være sidste chance for at flytte og dele stauder. Har du derfor planer om at etablere et nyt bed i din have eller står du og skal flytte rundt på stauder og små buske, så er det nu du skal gøre det!

Mange stauder har først nu påbegyndt deres vækst og skuddene er først lige begyndt at titte op af jorden. Det er derfor praktisk at flytte dem nu, da du kan se hvor og hvad der vokser rundt om i haven og du risikerer ikke at stauderne tager skade, da det stadig er tidligt på sæsonen.

6. Slå græsset - eller lad det gro 

Vent med at slå plænen til græsset er i god vækst eller slå på plæneklipperens højeste indstilling. Udlæg lidt kalk, hvis nødvendigt, og ellers kan du begynde at give plænegødning for at holde din plæne sund.

Det er også fra april måned, at du kan begynde at etablere en ny græsplæne eller foretage eftersåning, hvis det er nødvendigt.