Plantetorvet.dk
Indkøbskurv
Din kurv er tom

Hurra, det er havetid! - Haven i begyndelsen af april

8. april 2019

Nu kan du både grave, forspire, så og plante. Her kommer 7 hyggelige gøremål, som du kan tage fat på i de kommende uger.

April er en af årets smukkeste måneder. Det hele pibler frem og på en god dag kan man sidde ude og sole. I drivhuset kan det blive nærmest sommervarmt, men nætterne er kolde, og om morgenen er der stadig rim i græsset.

April er også årets travleste havemåned. Det er nu, du kan forspire de fleste sommerblomster og der er endda nogle afgrøder, der kan sås direkte i jorden. April er også en glimrende plantemåned.

1. Beskær og gød roserne. Roserne beskæres typisk midt i april. Husk også at give gødning. Det vil fremme væksten og give større og flottere blomster. Læs mere her.

2. Plant blomstrende buske, frugttræer og hvad du ellers mangler i haven. Her i april er planterne fulde af grokraft, jorden er dejlig fugtig og vejret er mildt, uden at være for varmt. Husk at nyplantede buske og træer skal passes med vand. Stik en finger i jorden, og sørg for at der er vådt 10-15 cm ned et par gange om ugen. Bliver sommeren lige så varm som sidste år, skal det måske gøres oftere. 

3. Plant barrodsroser. Barrodsroser kan sættes, til et stykke ind i april. Herefter er potteroser et bedre valg. Grav et stort og dybt hul så de flotte lange rødder kan bredes helt ud. Bland gerne lidt rosenjord i plantehullet, og husk at passe roserne med vand i den første sæson.

TIP: Er der flere dage til, at du kan komme til at plante, kan du grave en rende i jorden, og lægge roserne med rødderne vandret, og putte jord hen over. Husk at holde rødderne fugtige når du planter.

4. Gør køkkenhaven klar. Jorden har ikke godt af at blive gravet for meget igennem. Det bedste er at løsne den let med en greb og håndluge for ukrudt, og i den blød køkkenhavejord er det klaret forholdsvis nemt.

5. Tjek jordtemperaturen før du sår. Et jordtermometer koster ca. 100 kr., og de fleste frø spirer først ved 5-10 grader. Det kan ikke betale sig at gå for hurtigt i gang, for hvis det er for koldt, vil frøene rådne i jorden. Lige nu kan du fx så spinat, radise, hestebønner og det første hold gulerødder og ærter.

6. Slå græsset eller lad det gro. Vent med at slå plænen til græsset er i god vækst eller slå på græsslåmaskinens højeste indstilling. Udlæg lidt kalk, hvis din jord er meget sur.

7. Sæt georgineknolde. Georginer tåler ikke frost, men et stykke under jorden er temperaturen frostfri, så du kan godt sætte dine knolde nu. Du kan også forspire i potter i drivhuset eller vente en måneds tid med at sætte dem i gang. Det giver en lidt senere blomstring, der til gengæld holder til langt ind i efteråret. Find hele vores sortiment af georgine-/dahliaknolde her.

- Karina Demuth

  • Tilføjet
    08/04/2019
  • Senest opdateret
    12/08/2019