Den gule skønhed pryder den tidlige forårshave. Læs alt, du skal vide om den smukke forsythia her.
De fleste kender forsythia ved dens botaniske navn. Kun få ved, at den i 1932 fik et officielt dansk navn, der meget passende er “Vårguld”
For når forsythiaens mange smukke gule blomster springer ud i det tidlige forår, lyser busken, som den guldklump den er. Og som om det ikke var nok med med én sæson. Den gule skønhed blomstrer endnu en gang i oktober med flammende høstfarver.
Du kan se hele udvalget af forsythia og andre prydbuske her.
Der findes arter af forsythia, som ligner hinanden meget. I deres naturformer er de hjemmehørende i det østlige Asien, men trives alle fremragende under danske forhold.
De fleste planter i handlen er artshybrider, fremavlet af flittige gartnere, for bedst mulig sundhed og den rigest mulige blomstring
Der findes en lille håndfuld dejlige sorter i handlen, som primært afviger fra hinanden i blomsternes størrelse. Fx er sorten ‘Weekend’ meget storblomstrende og måske lidt “stiv” i væksten, mens ‘Lynwood’ og ‘Spectabilis’ har lidt mindre blomster og en mere overhængende vækstform. Står man blot med én busk, kan det være overordentligt svært at afgøre, hvilken sort man mon er den lykkelige ejer af.
Der findes dog et par dejlige og lettere genkendelige dværgsorter, egnet i krukken og i den lille have, nemlig ‘Mikador’ og ‘Minigold’ - sidstnævnte har som alle kære børn fået et ekstra navn, og sælges også under navnet ‘Fjolor’
Dværgformerne er oprette i væksten med ret korte og stive grene, som er så tæt besat med blomsterknopper i foråret, at de næsten kan se helt knudrede ud af bare blomsterforventning.
Forsythia er en let dyrkelig og næsten fordringsløs løvfældende busk, som kan trives i de fleste jordtyper, blot de ikke er for våde eller helt knastørre. Blomstringen bliver rigest på en lys vokseplads, men også lidt ind i den lette skygge, vil vårguldet stråle i april og maj
Planter med potte kan plantes alle dage, hvor der ikke er dagsfrost, og hvor jorden er uden frostskorpe. De pottedyrkede planter har nemlig hele deres rod med sig - klar til at vokse i det sekund jordtemperaturen begynder at stige.
Planter du i højsommeren skal du dog være ekstra omhyggelig med vandingen. Den nye plantes fine, bløde top fordamper meget vand og rødderne har endnu ikke fået fat i den omkringliggende jord.
Planter af forsythia med klump er ikke så almindeligt - men kan du ikke vente på de unge planter, er der større og ældre planter at få på klump. Disse omplantes bedst i deres hvileperiode, som ligger mellem første oktober og første april.
Kan du slet ikke få vårguld nok, er forsythia også egnet som uklippet hæk eller hegn, og da kan de erhverves som barrodsplanter i bundter. Disse skal også plantes i hvileperioden, fra oktober til april.
Allerede i april - i lune forår så tidligt som i marts, mens resten af haven sover - står hele busken dækket af sine dejlige, gule blomster, og man forstår hvorfor overgartner Thrane ved Skanderborg Slotspark måtte døbe den Vårguld. Kan du ikke vente, da kan afklippede grene bringes til udspring i vaserne allerede omkring nytår.
Forsythia blomstrer bedst på grene, som er to år gamle. De unge grene er blot “piske” der vokser næsten lodret i vejret - men fjerner du dem, så går du glip af meget af det kommende års blomstring. Når buskene blomstrer, tynges grenene ned og får den buede vækstform som alle de ældre grene har.
Ældre grene bliver med tiden mindre blomsterrige, så ind imellem kan der blive brug for lidt foryngelse i større, ældre buske.
Du kan derfor med fordel beskære forsythiaens ældre grene. Klip grenene helt nede ved jorden. Således bliver der bedre plads til de nye skud, som skal bære næste års blomst.
Gennem plantens to første sæsoner i haven, bør den passes med vanding efter behov og en let gødskning med en organisk havegødning i april og i maj. Derudover bør der friholdes et areal af mindst 80 cm i diameter omkring busken, for at for græs og ukrudt ikke skal “stjæle” vand og næring fra den nye “guldklump”.
Efter endt etableringsfase, klarer forsythia i reglen sig selv og kan endda trives med et bunddække af lave stauder eller andre små, som vil vokse i skyggen under buskens overhængende grene.
Veletablerede buske klarer sig i haverne med det de får forærende: solskin og jord og regn - og de næringsstoffer som mikroorganismernes aktivitet frigiver fra visne blade.
Vinterdækning er ikke nødvendigt. Forsythia er fuldt hårdfør i det danske klima og klarer sig uden særbehandling i vore haver og hegn..
Undertiden hører man navne som “sneforsythia”, “hvid forsythia” og sågar “lyserød forsythia” - og da må enhver haveelsker jo spidse ører!
Disse buske er ikke “ægte” forsythia, men en nær slægtning til vore gule ven, som er knapt så hårdføre, og bør plantes et beskyttet sted med læ og ganske let skygge for især den hårdeste morgensol, så ikke de yndige, marcipanduftende blomster svides af.
De hedder Abeliophyllum distichum, så man forstår jo godt, at de ønskes døbt om til noget mere mundret! Den lyserøde sort har fået sortsnavnet ‘Roseum’