Plantetorvet.dk
Indkøbskurv
Din kurv er tom

Plantning og pasning af ligusterhæk

Har du har en ligusterhæk derhjemme, eller har du planer om at få én i den nærmeste fremtid? Vi har samlet alt du skal vide om liguster i vores komplette ligusterguide. 

Ligusterhæk er en klassiker blandt de danske haveejere, og i lang tid  har ligusterhækken være helt i top over de mest solgte hæktyper i Danmark. 

Men hvorfor er ligusterhækken så populær? Det er der mange årsager til. Ligusterhække er en af de mest hårdføre hæktyper. Desuden er det en stedsegrøn hæk, hvor bladene kun delvist falder af om vinteren. 

I denne artikel har vi samlet alt, du skal vide om liguster. Du kan blandt andet læse om: 

  • Derfor skal du vælge ligusterhæk i haven
  • Placering af ligusterhæk 
  • Hvilken ligustertype skal du vælge? 
  • Ligusterhæk som barrod, klump eller potte? 
  • Tidspunkt for plantning af ligusterhæk
  • Plantning af ligusterhæk - trin for trin  
  • Pasning af ligusterhæk 

Tag et kig på vores udvalg af liguster og andre hække her

Derfor skal du vælge Ligusterhæk

Der er mange gode grunde til at vælge ligusterhæk i din have. Nedenfor har vi samlet de 4 vigtigste grunde til at vælge liguster:

  • Stedsegrønne blade: Især de nyere sorter af liguster har kun minimalt bladtab og her udmærker sorten ‘Liga’ sig ved at være næsten total stedsegrøn, især på mildere vintre.
  • Hårdføre for vindpåvirkning: Selvom hård vesten- og østenvind kan slide på unge planter om vinteren, så klarer en etableret hæk sig godt på områder med meget vind.
  • Tåler fugtig og tung jord: Liguster kan tåle en del fugt i jorden og klarer sig også godt på en tung jord, men det er altid en god ide at udbedre dårlig jord før plantning af en ny hæk.
  • Rammes kun sjældent af skadevoldere: Liguster er generelt en hæktype der klarer sig godt mod skadedyr og en sund hæk rammes kun sjældent af angreb fra eksempelvis lus.

Hvilken sort af liguster skal du vælge?

Der findes to typer af liguster, som er mest almindelige i Danmark. Den ene sort hedder Ligustrum ovalifolium - også kaldet storbladet, stedsegrøn liguster. Den har som navnet antyder, større blade end den almindelige liguster. 

Den mest almindelige variant herhjemme hedder Ligustrum vulgare - også i daglig tale kaldet almindelig Liguster. Den er særlig populær, da den er meget robust og tåler langt de fleste forhold. Særligt to sorter af den almindelige liguster er populære. Det er: 

1. Liguster 'Liga'

Liguster 'Liga' er den mest populære sort herhjemme. Den er delvist stedsegrøn, og får desuden små, fine mørkegrønne blade. I foråret får den hvide blomster, der senere udvikler sig til sorte bær. 

2. Liguster 'Atrovirens Select'

Denne sort beholder sin grønne farve langt størstedelen af året. Bladene er en anelse mørkere end liguster 'Liga'. Man bruger ofte denne sort til at lappe eller fortsætte ældre ligusterhække, som oftest består af netop denne sort.  

Placering af ligusterhæk 

Ligusterhækken er et godt valg for langt de fleste haveejere, da den kan placeres både i sol og skygge. Ligusterhækken vil dog have allerbedst af en placering i halvskygge, så den får det bedste fra begge verdener. 

Ligusterhæk - barrod, klump eller potte?

Når du skal købe ligusterhæk, så findes der en række forskellige størrelser og udformninger. De tre mest normale produktvarianter for ligusterhæk er barrods-planter, klumpplanter og pottegroede planter. Her kan du læse en kort forklaring om, hvad forskellen på de enkelte er, og hvilke fordele der er ved at vælge de enkelte.

Hvad er barrods ligusterhækplanter?

Barrods ligusterhækplanter er planter, der sælges uden jord på rødderne, deraf navnet bar-rods plante. Barrods ligusterhæk er en sæsonvare og sælges derfor fra midt efterår til starten af sommeren. 

Barrodshækplanter leveres i en emballage, som beskytter mod udtørring. Det er vigtigt at barrodsligusterhækken kommer hurtigt i jorden. De kan opbevares et sted mellem 2 og 5 dage, før de skal plantes. 

Hvad er ligusterhæk med klump? 

En ligusterhækplante med klump har vokset ude ‘i marken’ på samme måde, som man dyrker korn og grøntsager. Klumpplanter er en sæsonvare der sælges i perioden fra omkring uge 42-44 og frem til uge 26, men de kan godt plantes senere. 

Ligusterhæk med klump sælges typisk i lidt større størrelser end barrodshækken. Ligusterhæk med klump er en kraftig hæktype og er ofte velforgrenede og tætte allerede ved udplantning. 

Det tager sjældent mere end 2-3 år for en hæk af klumpplanter om at vokse til og blive helt tæt. Klumpplanter er derfor det bedste valg, hvis du ønsker at skærme af hurtigt. 

Hvad er ligusterhæk i potte?

Fordelen ved ligusterhæk i potte er, at de kan købes og plantes hele året rundt, hvor derimod barrodsplanter og klumpplanter er sæsonvarer, der primært forhandles i de mere kølige måneder fra oktober og frem til foråret.

Det et er især en fordel at vælge ligusterhæk i potter, hvis du ønsker at plante en hæk, der er høj allerede fra start.  I en potte har roden mulighed for at udvikle sig og vil på den måde allerede være i fuld vækst, når planten sættes i jorden.  Det er en fordel, når der er tale om store hækplanter, da de er meget eksponeret for udtørring, end en mindre plante er. 

Tidspunkt for plantning af ligusterhæk 

Ligusterhæk kan plantes de fleste af årets måneder, så længe jorden ikke er frossen eller så længe, der ikke er hedebølge og kraftig tørke. Planter du om sommeren, så er det en god ide at vande jorden grundigt en dag før plantning, da planter ikke har godt af at komme i en knas tør jord. 

  • Barrodsplanter: Plantes fra efterår til tidlig sommer. Dette er en sæsonvarer, der sælges i perioden uge 40 til uge 26
  • Klumpplanter: Plantes fra efterår til tidlig sommer. Dette er en sæsonvare, der sælges i perioden uge 44 til  uge 26
  • Pottegroede planter: Plantes året rundt og sælges året rundt

Plantes der om sommeren, så er det en god ide at vande jorden grundigt en dag før plantning, da planter ikke har godt af at komme i en knas tør jord - også selvom der vandes umiddelbart efter plantningen.

Forberedelse af jorden inden plantning

Det er vigtigt at forberede jorden ordentligt, inden du går i gang med plantning af din ligusterhæk. En god jord er med til at skabe de korrekte forhold omkring rødderne, og på sigt det giver en sundere og kraftigere hæk.

Den største skadevolder for en ny hæk, er tung og våd jord, hård og leret jord eller meget sandet jord. Liguster er en skovplante og vokser naturligt i en muldrig og porøs jord, der ofte er fugtig men aldrig våd, da der ofte er rigtig godt dræn i en skovbund. Derfor gælder det om at efterligne disse jordbundsforhold, da der så skabes optimale betingelser for liguster planterne.

Sådan gør du: 

En almindelig jord vendes med ⅓ jordforbedring, samt plante bioaktivator. Det er vigtigt, at alle materialerne blandes godt sammen.

Mange haveejere har dog ikke bare en almindelig havejord og kan ofte have problemer med at få planter til at trives i haven. I sådanne tilfælde vil det være nødvendigt at lave en jordforbedring af jorden. Her vil vi forklare lidt om de forskellige jordtyper, hvilke problemer der kan være i forbindelse med dem, og hvordan du kan lave jordforbedring på dem, før du planter hæk.

Ligusterhæk i tung og våd jord

Plantes ligusterhæk i en tung og vandmættet jord, vil der være meget lidt ilt til rødderne, og planterne vil svækkes eller dø. Liguster vokser fra naturens hånd af, i en dybmuldet og porøs skovbund og her er der masser af ilt i jorden.

En jord kan sagtens virke tør på overfladen, men have et leret, vandmættet lag 20-40 cm. nede og her er dårlige forhold for rodudvikling. Det er ikke muligt at jordforbedre alle steder med våd jord. Nogle gange, så er det bedre at finde et alternativ, der bedre tåler våd jord. Ellers laves en jordforbedring således. 

  • Renden graves i min 70-80 cm dybde. Bunden af renden fyldes op med løst materiale som småsten eller andet, der kan sikre, at vandet kan trænge væk.
  •  Der blandes cirka 1/3 jordforbedring, samt 1/3 sand i jorden
  • Er jorden meget kompakt, kan du vælge at skifte al jorden ud med hækmuld, som er skræddersyet til plantning af nye hække.

Ligusterhæk i tung og leret jord

Er jorden tung og leret, kan renden komme til at virke som et badekar, da vandet har svært ved at trænge ud i den mere sammenpressede jord uden for renden.

Denne badekareffekt kan også forekomme, hvis de omkringliggende arealer skråner ned mod renden eller endnu værre, hvis der er et stort fliseareal, der har fald mod renden. Det er let at modvirke denne badekareffekt inden plantning. 

  • Planterenden graves minimum i dobbelt dybde, altså min 60 og gerne 80 cm. dyb. 
  • Bunden af renden fyldes op med løst materiale som småsten eller andet, der kan sikre, at vandet kan trænge væk. 
  • Den anbefalede metode til jordforbedring på lerjorde er, at der blandes cirka 1/3 jordforbedring, samt 1/3 sand i jorden
  • Er jorden meget kompakt, kan du vælge at skifte al jorden ud med hækmuld, som er skræddersyet til plantning af nye hække.

Ligusterhæk i sandet og næringsfattig jord

Sandet og tør jord er ofte lig med næringsfattig jord. For det første, så holder sandet jord dårligt på vand og næringsstoffer, og for det andet kan ligusterplanterne ikke optage næringsstoffer i en tør jord,  så de har brug for fugt til at opsamle dem. Disse faktorer kan resulterer i en hæk, der vokser dårligt og ofte bliver ramt af skadevoldere. Sandet og næringsfattig jord afhjælpes således:

  1. Er jorden meget sandet kan man med fordel tilføre en lerholdig muld
  2. Den anbefalede metode til jordforbedring på sandjorde er, at der iblandes cirka 1/3 jordforbedring, samt 1/3 harpet muld. i jorden, for at give den en øget evne til at tilbageholde vand og næringsstoffer.

Plantning af ligusterhæk - trin for trin 

  • Først og fremmest skal du grave en rende til ligusterhækken. Renden skal være mindst 40 cm bred og ligeså dyb. Som tommelfingerregel skal hullet som minimum være samme dybde som røddernes længde, da rødderne ikke må bøjes opad ved plantningen.
  • Fyld vand i renden og vent på, at det siver ned i jorden
  • Når planterne er sat i jorden, er det vigtigt, at de har så god en kontakt med jorden som muligt. Derfor skal jorden trykkes til med et let tryk med en fod på hver side af planten, samtidig rettes op, så planterne står helt lodret og lige i rækken.
  • Dernæst er det en god idé at vande, så jorden falder godt til omkring rødderne. Planter du om foråret, skal du altid vande efter plantningen. 

Pasning af ligusterhæk 

En nyplantet ligusterhæk er meget sårbar for både for meget og for lidt vand. Det betyder derfor, at der skal findes en balance, og at der skal vandes i korrekte mængder og på de korrekte tidspunkter. 

Vi gennemgår her de to mest almindelige måder at vande ligusterhække på, samt hvordan vandingen foretages korrekt.

Sådan vander du ligusterhæk korrekt

Man kan ikke vande for meget, hvis drænings forholdene er i orden.  Det er meget bedre at vande godt igennem 2 gange om ugen, end at sjat vande lidt hver dag, hvor kun det øverste af jorden bliver gennemfugtet, og det er af flere årsager.  

For det første, så vil vand fordampe lynhurtigt fra jordens overflade, hvis det kun er det øverste lag jord, der er blevet fugtigt. Det betyder, at ligusterplanternes rødder aldrig når at optage vandet, fordi de aldrig trænger langt nok ned i jorden. Nogle planter, der i stedet elsker overfladisk vanding, er frøukrudt, der vil spire lystigt under hækken.

En anden stor ulempe ved ikke at foretage dybdegående vandinger er, at rødder er dovne. De vil helst være der, hvor vand og næringsstoffer er let tilgængelige. Det resulterer i, at rødderne kun vokser lige oppe i jorden overflade på områder, hvor der ikke vandet grundigt nok. Det bevirker at man står med en hæk, der kontinuerligt skal vandes, da den ikke selv kan hente fugt nede i de dybere jordlag

Er du i tvivl om, hvornår hækken skal vandes, eller om du har vandet nok, kan du grave et hul i kanten af renden. Er jorden tør under 5-7 cm, skal du vande. Når du har vandet, bør jorden være våd i det meste af renden.

Vanding med haveslange

Vandes der med haveslange, så er det vigtigt at være ekstra opmærksom på, at der faktisk bliver vandet nok, når det er tørt. Er jordens overflade tør, så har vandet nemlig meget svært ved at trænge ned i jorden og en god del af vandet risikerer at løbe væk fra planterne. 

Det kan resultere i, at selvom der er blevet vandet med hvad der kan virke som rigelige mængder vand, så er det kun den øverste centimeter eller to af jordens overflade der er blevet fugtig. Vand derfor i rigelige mængder, når det er tørt – min. ½-1 minut pr. plante, eller 10-15 liter vand, når det er rigtig tørt.

Vanding med siveslange

Du kan med fordel vande en hæk med siveslange. Siveslanger er den mest økonomiske måde at vande på, da der kun er minimal vandspild, men faktisk så er det også en super effektiv måde at sikre sig, at vandet trænger ned i jorden, der hvor planternes rødder skal bruge den. Vander du med en siveslange, så skal den være tændt 1-2 gange ugentligt i 2-4 timer af gangen.

Gødning af ligusterhæk 

Liguster kræver ikke en masse næringsstoffer, når først de er etablerede, men gødskning 1 gang årligt kan vedligeholde hækken og den grønne bladfarve. På sandede jorde kan ekstra tilførsel af gødning være gavnligt. Brug gødning, der er særlig velegnet til hæk. 

Er der tale om en nyplantet hæk, så skal der først gives gødning, når der er god vækst i planterne – typisk skal der ikke gødes hele første vækstår. Når hækken har sat sig og er kommet i god vækst, så kan gødskning påbegyndes.

Gødningen tilføres lige efter løvspring i foråret, hvilket ofte vil sige i begyndelsen af maj måned. Du kan gøde din ligusterhæk på to forskellige måder. 

Topdress med kompost og jordforbedring

Der kan hvert forår lægges et tyndt lag kompost eller jordforbedring ud under planterne. Laget skal gerne være 3-5 cm tykt og og kan bestå af enten jordforbedring eller kompost. 

At topdresse under liguster planterne giver flere fordele. Først så giver laget næring til planterne, så de får lidt ekstra at vokse af, men laget mindsker samtidig fordampning fra jordens overflade, så der skal vandes mindre, ligesom at laget også forhindrer fremspiring af frøukrudt under hækken. .

Gød med almindelig organisk gødning eller stedsegrøn gødning

Så længe planterne er unge og skal vækste i bredde og højde, så kan der gives gødning 1 - 3 gange årligt. Hækken gødes hver halvanden måned indtil primo august, hvor der gødskes sidste gang- Brug gerne en god organisk gødning, da organisk gødning frigiver næringsstofferne langsomt og ikke svider rødderne.

Mængden af gødning varierer og det tilrådes altid at følge de enkelte producenters anbefalinger for dosering. Dog, så er en god rettesnor cirka 2 håndfulde gødning pr. meter hæk. Så snart hækken har nået den ønskede højde og fylde, gødskes der kun sparsomt.

Har du brug for råd til haven?  Spørg gartneren