Plantetorvet.dk
Indkøbskurv
Din kurv er tom

Salvie - mere end blot til nytte!

Salvie. Det er sådan noget med sprødstegte blade som garniture - eller urtethe, når man er snottet om vinteren, ikke? Jo - hvis vi taler om kryddersalvien, så er det helt korrekt.
Men salvie er andet end lægeplanten. Læs med herunder og bliv helt salvieglad.
- og hvem ved, måske du endda kommer til at leve evigt?
 Som det blev sagt i Salernoskolen for lægevidenskab allerede i det syvende århundrede af vor tidsregning " Den der har salvie i sin have kan ikke dø! 


Læge-salvie

Egentlig er det sjældent at vi ser de løse, åbne stilke af læge-salviens violette blomster. Når vi har den i haven som nytteplante, lader vi den oftest ikke "få lov" at blomstre, fordi de unge bladskud uden blomsterknopper, har den bedste smag.
Og smagen er oftest den primære årsag til, at vi har lægesalvie i haven. Vi bruger bladene både friske og tørrede til madlavningen og selvfølgelig til vinterens forbrug af urtethe. Men planter vi nok af dem - eller tager vi på ferie og får ikke klippet af planterne, så vil salvien til stor begejstring for alle nytteinsekter i miles omkreds, sætte blomster i juni-juli måned.

Der er udvalgt enkelte sorter af lægesalvien, som ved genetikkens sælsomme omveje har udviklet blade med et afvigende udseende. Mangler du noget, der kan lyse op i haven? Prøv 'Icterina' - Salvien med de gulbrogede blade - eller lad 'Tricolor' danne front foran hvide roser sammen med lavendel.
Er du til de mere dæmpede farveharmonier, så prøv 'Berggarten' med de brede, grålige blade eller 'Purpurascens', hvis nye blade er som grålilla velour. Begge er smukke sammen med lammeøre og andre gråbladede stauder og urter, fx Sølvbynke.

Staudesalvie

Prydsalvie i alle dens arter og sorter er nogle dejlige stauder: Lang blomstringstid, net og kompakt, slank og opret. De små læbeblomster sidder samlet i lange, slanke spydformede aks og tiltrækker sommerfugle, bier og andre nytteinsekter.
Løvet har en skarp og aromatisk duft, som minder om dens nære slægtskab med kryddersalvien - men dog ikke så meget, at man får lyst at spise den i større mængder.
Salvie er velegnet som kantplante på grund af sin tætte vækst - den er særligt smuk sammen med roser og udgør et fantastisk alternativ til lavendel, hvor disse af en eller anden grund ikke trives så godt - eller i staudebedet blandt andre sent blomstrende. Salviens hovedblomstring ligger i perioden fra juni til udgangen af august. Klippes afbårne blomster af, vil planten danne nye blomster i bladhjørnerne, hvilket kan forlænge blomstringen i yderligere en måneds tid. Blomstrende prydsalvie tiltrækker et væld af nytteinsekter til haven, i lighed med andre læbeblomstrende planter som lavendel, timian, mynte, blåkant og mange andre.

 Er du ikke så meget for de kraftige blå og violette farver på de klassiske 'Blauhügel', 'Mainacht'  og 'Ostfriesland' er der råd for dét også. Nyd de dæmpede nuancer på 'Amethyst', den yndige rosa  'Sensation Deep Rose' eller den rent hvide 'Schneehügel' - og omvendt: kan det ikke blive mørkt nok, så kig engang på 'Caradonna' og 'Caradonna Compact' med deres næsten sorte stilke og bægerblade.
Dramatisk og smukt sammen med fx. Akeleje Frøstjerne 'Black Stockings' og den ligeledes sortstilkede Purpursolhat 'Fatal Attraction'

Kranssalvien er også en af prydtyperne, den har en lidt mere løs vækstform end de strengt oprette staudesalvier.  De violette, blomster sidder samlet i kranse eller "etager" rundt om blomsterstænglen. Bemærk de violette bægerblade, som får blomsterne til at synes større og som giver farve, selv efter blomstringen er forbi. Velegnet i buketter og kan også tørres. Bier og sommerfugle er meget glade for blomsten, som indeholder en del nektar. Løvet har en aromatisk og let bitter duft.


De eksotiske

Familien Salvie har medlemmer i mange områder af verden - og de er ikke lige lykkelige for de danske vintre. Især i forsommeren ser man undertiden andre krydderurte-salvier end den almindelige Læge-salvie. Der er tale om spændende smage som Ananas og Solbær i de små blade - og blomsterne er sandelig også værd at kigge på. De fine frugtsmagende salvier er imidlertid ikke rigtigt hårdføre under danske himmelstrøg og må betragtes som en engangsfornøjelse, hvis ikke man har mulighed for at overvintre dem frostfrit og det samme gør sig desværre gældende for de storblomstrende prydtyper som Salvia patens.

 

Salvie i haven

Salvie er meget nøjsom plante og stiller ikke store krav til placeringen, blot der er lys. I skyggen bliver planterne for lange og der kommer for lidt blomst - så ud i solen med den! Skal det være rigtig godt, bør jordenogså være veldrænet, så der ikke er risiko for "våde fødder" eller alt for skiftende vandstand.

Salvie kan plantes hele året rundt, så længe jorden er let at bearbejde - undgå de meget tørre perioder - og naturligvis de koldeste måneder, hvor der er frostskorpe på jorden.
Er det overskyet og fugtigt i vejret, så er det til gengæld en optimal plantedag. 

Hjælp din salvie på vej - lad planten stå i et lille fad med vand i et kvarters tid inden plantning - og fyld plantehullet med vand i mellemtiden, så at jorden omkring planten også indeholder tilgængeligt vand.
Tag så potten af planten og tjek plantens rødder. Er de meget kompakte, så skær et par snit i rødderne, sæt planten i hullet og kom jord omkring rodklumpen. Planten skal plantes i samme dybde som i potten.

Til slut træder eller trykker du forsigtigt jorden til omkring din nye salvie, for at sikre at der god kontakt mellem rødder og jord. Vand efter behov i den første vækstsæson efter plantningen. Herefter vil salvie ofte være "selvkørende" i havens bede, hvad enten der er tale om prydsalvien eller læge- og kryddersalvien. 

Vælger du at plante dine salvie i krukker, bliver det derimod nødvendigt at vande og gøde regelmæssigt, ligesom især Lægesalvien kan ønske sig et beskyttet sted at overvintre, da den reelt er en lille, delvist vintergrøn halvbusk, og ikke har staudesalviernes mulighed for at visne ned og dermed undgå frostskader på toppen.

Husk, at du altid kan spørge gartnerne, hvis du ønsker inspiration til haven - eller der er noget plantefagligt, du er i tvivl om!