Plantetorvet.dk
Indkøbskurv
Din kurv er tom

Plantning og pasning af surbær til hæk

Er du til en andeledes hæktype? Så er surbær et godt valg. Den er nem at holde og utrolig smuk at se på. Læs her alt, du skal vide om surbærhækken. 

Surbærs botaniske navn er aronia. Den danner en dejlig, robust og farverig hæk, som på flere måder giver liv i haven. Ikke blot bierne, men også havens fugle er nemlig ekstremt glade for denne hæk, der først står fuld af blomster og siden producerer lækre sorte bær.

Bærrene er også eftertragtede af mennesker, da de er meget sunde og brugbare både til syltning og til saft. Udover de lækre bær pryder surbærhækken haven med sine smukke og farverige blade, der står blanke og bronzerøde om foråret samt gule og orange, når sensommeren melder sin ankomst. 

Du kan se hele udvalget af surbærhæk og andre hækvarianter her.

Sorter af surbær 

Der findes flere forskellige sorter og arter af surbær, der kan anvendes som hæk. Nedenfor finder du nogen af de mest populære varianter. 

Surbær - mest anvendte til hække

Aronia melanocarpa

Den mest almindeligst anvendte til hække er den rene art Aronia melanocarpa, som formeres ved frø. Den er velegnet til både klippet og uklippet hæk. Den får flammende høstfarver hele efteråret. 

Surbær 'Aron'

Aronia melanocarpaØnsker du en meget regelmæssig og ensartet, uklippet hæk, kan det dog anbefales at se på sorter, der stiklingeformeres. Herved opnås planter som er genetisk helt ens. Her er 'Aron' en god sort. Den har smukke mørkegrønne blade, der senere skifter til kobberfarvede i efteråret.

Plantning af barrodet surbærhæk

Du kan både købe surbærhæk som barrod eller med klump om roden.  Hvilken type du køber, har betydning for, hvordan du skal plante.  

  • Sørg for, at du planter i en god jord. Der må eksempelvis ikke være stående vand det sted, du planter. Hvis jorden ikke er helt optimalt, kan du med fordel blande jordforbedring i jorden eller bruge hækmuld. 
  • Grav en rende til planterne. Planter du barrods surbærhæk, skal renden være mindst 40 cm. bred og 40 cm. dyb. Planter du surbær med klump om roden, skal plantehullet være 2-3 gange så stort som planteklumpen. 
  • Placer hækplanterne i hullet og fyld til med jord. 
  • Træd jorden forsigtigt til, så jorden er i god kontakt med rødderne. 
  • Vand rigeligt. 

Pasning af surbærhæk

Det er vigtigt for hækkens etablering, at den ikke mangler hverken næring eller vand - og at den ikke skal konkurrere med græs eller ukrudt om næringen.

Særligt i de første par år, kan udtørring sætte planterne meget tilbage. Her vil det være en god idé at benytte en siveslange til vandingen.

Gødning af surbærhækken bør ikke foretages senere end 1. august, med mindre der anvendes en decideret efterårsgødning. Derfor er gødning ikke nødvendigt ved efterårsplantning - men det følgende forår bør der, nøjagtigt som ved forårsplantning, gødes i april, maj og juni. Gødning bør aldrig udlægges i planterenden, hvor den kan svide planternes rødder, men bør spredes oven på jorden.

En etableret hæk vil oftest kunne klare sig med det vand og næring, som allerede er til stede fra naturens side. Hækken kvitterer dog altid for en tilførsel af organisk gødning, ligesom man på især udsatte pladser kan se gavn af en decideret efterårsgødning.

Beskæring af surbærhæk

Uden beskæring danner surbær naturligt en bred og tæt hæk med afrundet top. På grund af planternes ensartede udvikling, bliver hækken ofte meget velformet som uklippet. Uklippede hække kan med års mellemrum foryngelsesbeskæres ved at skære op mod 25% af de ældre grene kraftigt tilbage, så der er plads til nye unge skud.

Ønsker du en klippet hæk af surbær, bør den ikke klippes for smal, da det påvirker både blomstring og bærsætning og hækkens stabilitet negativt.

Endvidere bør den klippede surbærhæk af hensyn til eventuelt snetryk formes, så den er bredest forneden og smallest foroven. Hermed sikrer man også, at der kommer lys til bunden af hækken, så den forbliver frisk og grøn helt ned til jorden.

Når du klipper eller beskærer dine surbær, er det en god idé at tjekke hækken for fuglereder. Surbær danner tætte buske med mange grenvinkler, hvor det er oplagt at placere en rede. Derfor anbefaler vi, at du klipper uden for yngleperioden.