Plantetorvet.dk
Indkøbskurv
Din kurv er tom

Sådan får du succes med frugtbuske i haven

Haveåret 2011 byder for alvor køkkenhaven velkommen i de danske haver, og mange nye haveejere søger masser af inspiration til at komme i gang med at være selvforsynende. Noget af det mest enkle, som nye haveejere kan starte med er frugtbuske. Ribs, solbær, stikkelsbær, , brombær, hindbær og blåbær. Der er mange forskellige af slagsen og dyrkningen af dem er relativt simpel.

Se hele udvalget af frugtbuske her.

Ribs og solbær

Solbærsorten ’Titania’ er nok den mest anvendte sort. Busken er kraftigtvoksende og giver et stort udbytte af sunde, c-vitaminrige bær fra midten af juli måned.

Ribssorten ’Stanza’ giver flotte røde bær i lange klaser allerede fra starten af juli måned.

Ribs og solbær plantes solrigt i almindelig veldrænet havejord. Vandes godt det første år efter plantning, og gødes hvert forår med en generel plantegødning. Beskæring sker hver vinter eller tidlig forår og gøres ved at fjerne ca. 1/3 af de kraftige grene i planten helt nede ved jordens overflade. Det giver flere store bær.

Sommerhindbær og efterårshindbær

’Polka’ er sorten, du kan vælge, når hindbærhøsten ligger i juli måned. ’Polka’ er god at lægge i fryseren til senere brug, men smager også skønt i en nybagt hindbærroulade en varm sommerdag.

’Autumn Bliss’ blomstrer sent og får først modne frugter i august måned. Sorten leverer modne bær over en lang periode og er perfekt til dem, der elsker smoothies. Her vil ganske få buske række til dagens høst til blenderen.

Hindbær plantes i rækker. Årsagen til dette er, at de lange bærbærende stængler ofte kan brække ved vægten af frugt. Ved hver ende af din hindbærrække skal du lave et stativ, hvorpå du kan spænde en vire eller snor, så de tunge stængler kan hvile sig.

Hindbær skal plantes solrigt i almindelig drænet havejord, hvor de hurtigt får nye rødder. Sommerhindbær beskæres ved KUN at fjerne de gamle skud – nye bær kommer på sidste års skud. Efterårshindbær beskæres ved at fjerne ALLE skud fra sidste års vækst.

Brombær

Vi kender alle de stikkende, filtrede enorme hegn med dejlige brombær langs skoven og i hegn. Smagen af solmodne brombær i september er svær at finde i noget andet bær, men det er da besværligt at plukke de små vilde bær. Hvorfor ikke dyrke dine brombær selv?

Med den nye sort ’Navaho’ ® kan du dyrke brombær på samme måde som du dyrker ribs og solbær. ’Navaho’ ® er nemlig en busk uden torne, som får frugter på sidste års skud. Plant den solrigt i almindelig havejord, så kan du høste nye friske brombær allerede fra august måned.

Blåbær

I modsætning til både ribs, solbær hindbær og brombær, skal blåbær plantes i surbundsjord. Blåbær modner senere, end mange af de øvrige frugtbuske i haven, og skal derfor plantes i fuld sol for at sikre en tilpas god sødme i bærrene.

Grav et plantehul, der er 1×1 m og fyld det op med opvandet surbundsjord. Placér din blåbærplante i midten og fyld godt op med mere surbundsjord. Vand godt til og sørg for at vande flittigt hele det første år. Gød med surbundsgødning hvert forår.

Reka’ er en tidlig sort, der hvert år får søde solmodne store blåbær fra midten af juli måned. ’Reka’ bliver op mod 2 m høj.Blåbær er skønne i smoothies, i tærter og kager. Du kan sagtens fryse blåbær til senere brug.

Artikel af

Gunnar Christensens Planteskole