Plantetorvet.dk
Indkøbskurv
Din kurv er tom

Vinca - en af tidens mest populære bunddækkeplanter

Vinca minor får små, smukke blomster i perioden april til juli

Vinca er en klar favorit blandt danske haveejere. Bliv klogere på den smukke plante og find ud af hvorfor den er så populær som den er. 

Vinca, også kaldet Vintergrøn, er en smuk og elegant, stedsegrøn bunddækkeplante. Vinca får sit elegante udtryk gennem de små, skinnende og meget mørkegrønne blade og sine små blomster, der springer ud i det tidlige forår og frem til juli måned.

Denne artikel er dedikeret til Vinca og her kan du læse mere omkring, hvorfor Vinca er en fantastisk bunddækkende plante og om, hvordan du skal plante og passe Vinca.

Du kan også tage et kig på hele vores store udvalg af bunddækkeplanter her.

Hvorfor plante Vinca i haven?

Her ses tydeligt de flotte, skinnende blade som Vinca har

Vinca har en lav og krybende vækst og spreder sig med jordstængler og ved, at grenene slår rødder de steder, hvor grenene og jorden rører hinanden.

Det gør Vinca til en effektiv bunddækkeplante, da den breder sig hurtigt og i løbet af kort tid kan lukke helt af for jorden, den er plantet i.

Fordi at Vinca er stedsegrøn er det en effektiv bunddækkende plante både sommer og vinter. De skinnende, grønne blade giver et flot grønt tæppe i haven, der er særligt bemærkelsesværdig om vinteren, hvor mange andre planter står nøgne og bare.

Hvor kan Vinca plantes?

Vinca er ret hårdføre og kan plantes på de fleste jordtyper. Vinca trives fint i sandet jord, såvel som lerjord, så længe at jorden ikke er for våd.

Vinca kan plantes i både sol og skygge, men alt for skarp sol kan godt svide bladene og derfor kan det siges, at Vinca nok er bedst i vandrende sollys og let til dyb skygge.

På grund af den lave vækst, Vinca har, så er de gode som bunddækkende beplantning under træer og buske, lige så vel som hvis den plantes som bunddækkeplante på større flader. Vinca giver heller ikke samme problemer, som efeu kan give. 

Efeu er kendt for at klatre og hæfte sig til murværk. Vinca sætter ikke hæfterødder, på samme måde som efeu gør og derfor kan du sagtens plante Vinca tæt på murværk og under træer og buske, uden at du skal være nervøs over, om Vincaen pludselig overtager det hele.

De flotte blå blomster, som Vinca har, lyser virkelig op mod det mørkegrønne løv.


5 gode placeringer til Vinca:

  • Under træer og buske

  • På større flader

  • De smalle områder tæt på mure og plankeværk

  • På skråninger og skrænter

  • På meget skyggede områder som nordsiden af huset

Sådan planter du Vinca

Planteafstand

Vinca vokser hurtigt til, men er flottest når de plantes lidt tæt. En passende planteafstand for Vinca vil være at plante med 7-12 planter pr. m2.

Plant gerne planterne i forbandt. Dvs., at der plantes forskudt i forhold til hinanden. Det giver en lang bedre dækning af jorden, ligesom det ser mere naturligt ud.

Lug jorden grundigt

Vinca er lette at plante, men selvom de er hårdføre, så kan de ikke plantes direkte oven i ukrudt med forventningen om, at resultatet bliver godt.

Første punkt, når der plantes bunddække er, at stedet ryddes for ukrudt, græs og hvad der ellers kan vokse i jorden.

Det er vigtigt at luge jorden, før der plantes af flere årsager. Det er nemlig et helvede at luge især store områder for rodukrudt, der skyder op mellem de nyetablerede bunddækkeplanter. 

Bunddækkeplanter kan nemlig ikke bare plantes oven i et areal, hvor der vokser eks. senegræs, skvalderkål og græs med forventningen om, at Vinca kan overtage pladsen og lukke af. Det kan de ikke og kraftigt voksende planter som senegræs vil hurtigt få overtaget.

Brug gerne kompost

Det kan anbefales at vende de øverste 15-20 cm. af jorden med muld eller kompost, før du planter Vinca.  Det gøres dels for at løsne jorden, hvilket bevirker at planterne hurtigere kan etablere sig, samtidig med at kompost giver de ny planter en lille madpakke at starte op på.

Brug ukrudtsdug

Er der meget ukrudt på stedet, så kan du med fordel lægge ukrudtsdug eller Biocover dug ud på stedet og så plante ned igennem det. Biocover er særligt velegnet, da det er lavet af plantefibre der er 100% nedbrydeligt i jord og da Biocover stadig tillader vand at trænge ned i jorden under.

Dugen er designet til at foregå inden for 3-5 år, hvilket ofte passer med, at det er den periode bunddækkeplanter tager om, virkelig at få lukket af. Vinca kan sagtens vokse hen over en dug som Biocover.

Sådan passer og plejer du din Vinca

Det kan anbefales, at du vander dine Vinca i den første periode efter udplantning. Plantes der i foråret, så vand gerne de næste 4-5 måneder, særligt i perioder uden nedbør eller hvis du har plantet Vinca på syd eller vestvendte skråninger, da jorden her ofte er relativt tør.

Vinca kræver ikke gødning i nogen særlig grad. Du kan gøde meget let en gang årligt med en organisk gødning. Det er vigtigt, at gødningen er organisk da kunstgødning let kan sidde blade og rødder på vinca.

Vinca skal ikke klippes eller beskæres, men de kan sagtens klippes hårdt tilbage eller beskæres løbende hvis planterne eksempelvis skulle brede sig ind på steder, hvor de ikke skal etablere sig. 

Du kan klippe Vinca med eks. en hækkeklipper eller buskrydder. Du kan let begrænse Vinca i at sprede sig ved hjælp af eks. at lægge græskant plader ned eller ved at stikke rundt langs kanten af bedet med en spade eller kantskærer og dermed beskære vinca’en i kanten samtidig.

Skadevoldere

Vinca rammes sjældent at skadedyr. De kan få frostskader på bladene om vinteren hvis det er meget koldt og planterne står i direkte sollys, da sollyset svider bladene.

Vinca er dog hårdføre og de blade, der har fået skader, falder af i foråret og inden længe, så er der nye på vej. 


Forskellige sorter

Der findes mange forskellige sorter af Vinca. Her har vi listet de 3 mest populære.

Alm Vinca

(Vinca minor)

Dette er den bedst kendte type af Vinca. Alm. vinca får blå blomster over en lang periode fra april måned og frem til juli.

Vintergrøn 'Alba'

(Vinca minor 'Alba')

'Alba' er en virkelig elegant og smuk type Vinca. Blomsterne er rent hvide og giver en flot kontrast til de skinnende, mørkegrønne blade.

Vintergrøn 'Atropurpurea'

(Vinca minor 'Atropurpurea')

‘Atropupurea’ skiller sig ud ved at have lilla blomster. Væksten er lidt mindre kraftig, end den er hos Alba og Alm. Vinca. Dette var lidt omkring den skønne, bunddækkende Vinca.

Har du brug for råd til haven?  Spørg gartneren