Plantetorvet.dk
Indkøbskurv
Din kurv er tom

Rådhusvin

Parthenocissus tricuspidata 'Veitchii'

  • Kraftig voksende klatreplante
  • Klatrer med hæfteskiver
  • Meget frodig og får de smukkeste høstfarver
Mængderabat
Antal Pris
Fra 1 stk 69,95 kr.
10 stk Spar 20,00 kr./stk 49,95 kr.

Angiv antal

Samlet pris

69,95 kr.

Højtklatrende slyngplante med hæfteskiver. Uanseelige. 3-lappede, mørkegrønne blade. rød høstfarve. Sol - halvskygge.
Bladfarve Grøn
Blomsterfarve Hvid
Efterårsfarve Rød
Blomstring Jun, Jul, Aug
Bladtype Sammensatte
Lysforhold Fuld sol, Skygge
Vækst Normal
Højde 4-8 m.
Bredde 3-6 m.
Duft Nej
Placering Sol

Hvad er slyngplanter? 

Slyngplanter og klatreplanter er kendetegnet ved, at de vokser op ad. De har fået deres betegnelser, da de enten klatre eller slynger sig omkring det, som de vokser ved. Det er meget forskelligt, hvordan planterne vokser. Nogle er selvhæftende og behøver derfor ikke noget at slynge sig omkring noget, da de limer sig fast til underlaget. Disse planter vokser ofte hurtigt. Andre behøver noget at kunne slynge sig omkring. 

Slyngplanter er meget alsidige og kan bruges til mange formål. De kan eksempelvis plantes op af en væg, et espalier eller en grim træstup, men kan også vokse vertikalt og fungere som smukt bunddække på skrænter. 

Slyngplanter er gode til at give haven højde og farve, hvilket især kan få små haver til at virke større. Slyngplanter er et vidt begreb og dækker over mange forskellige typer af planter med forskellige kvaliteter. Nogle blomstrer rigt og dufter, mens andre er stedsegrønne eller får de mest fantastiske høstfarver. Nogle er meget kraftigt voksende og andre mere moderate og skal klippes tilbage årligt.

Det er derfor let at finde en slyngplante, der vil passe i netop din have. Er du i tvivl om, hvilke slyngplanter der passer til din have? Så tag et kig på vores artikel, hvor vi guider dig igennem et solidt udvalg af slyngplanter.  Du kan også tage et kig på vores topkategorier inden for slyngplanter: 

  • Kaprifolie og Gedeblad
  • Klematis
  • Blåregn
  • Klatrehortensia
  • Rådhusvin og Vildvin
  • Efeu

Den populære klematis

Klematis er én af de mest populære slyngplanter i de danske haver. Udover dens lange blomstringstid får den store, smukke blomster i flotte farver. Farverne på en klematis afhænger af sorten. De fås i hvide, rosa og violette nuancer. Nogle varianter har sågar flere flotte striber. 

Højden på en klematis varierer meget. Nogle er meget lave og kompakte på omkring 1,5 meter, mens andre kan blive helt op til 10 meter høj. Variationen er stor. Det glæder også blomstens form, farve og størrelse. De kan være enkle med få blade eller helt tætfyldte med mange blade. 

Hvilken slyngplante skal du vælge? 

Når du skal vælge en slyngplante til din have, er det en god idé at indtænke placeringen af slyngplanten. Nogle slyngplanter trives nemlig bedre i skygge end andre. Så er din have dækket for solen, så bør du gå efter en slyngplanter, der er hårdfør nok til netop sådan en placering. 

 Vil du have slyngplanter i krukker, er dette også en mulighed. Klematis og klatrehortensia er to slyngplanter, der begge egner sig til at blive plantet i krukker. 

Plantning af slyngplanter

Ofte er de klatreplanter, man køber, klippet i ca. 40-50 cm højde. Størrelsen kan variere lidt, da planterne er klippet tilbage af praktiske årsager. Deres evne til at klatre, betyder nemlig at planterne let vokser sammen, når de står ude på planteskolen.

De fleste slyngplanter trives bedst i almindelig havejord.  De kan dog også trives fint i en lidt tungere jord, blot den er godt drænet, så der ikke står vand ved rødderne. Vil du vide mere om, hvordan du planter? Så tag et kig på vores plantevejledning for slyngplanter. Her finder du en guide til plantningen trin for trin samt en udførlig vejledning til, hvordan du opbinder dine slyngplanter. 

Sådan passer du dine slyngplanter

De fleste slyngplanter er nøjsomme planter, som ikke kræver store mængder vand eller gødning, når de er veletablerede. De første vækstsæsoner er det dog vigtigt at sørge for, at planten ikke tørrer ud, og at de har rigeligt med gødning. 

Skal dine klatreplanter vokse op ad en flade, skal du binde slyngplanten tæt indtil fladen. Du kan bruge espalier søm eller espaliertråd til formålet. Slyngplanter bruger normalt deres grene til at klatre med og kan derfor vokse op af stolper af træ. Ofte er det dog nødvendigt at hjælpe planten lidt på vej ved hjælp af opbindingstråd eller lignende. 

Vil du læse mere om, hvor meget gødning og vand dine slyngplanter behøver? Eller læse, hvordan du undgår at dine slyngplanter for sygdomme? Så tag et kig på vores artikel, der guider dig igennem de vigtigste områder inden for pasning af slyngplanter. 

Beskæring af slyngplanter og klatreplanter

De fleste slyngplanter og klatreplanter skal du som udgangspunkt ikke beskære, men hvis det skal gøres, er det bedst, når deres vækst er sat i stå for vinteren. Normalt er det fra november til starten af april måned. 

Er din plante blevet for dominerende, er det ofte nødvendigt at beskære. I så fald kan man tynde ud ved at klippe ca. 1/3 af grenene af ved basis og forsigtigt trække grenene ud af slyngplanten. Ved nogle typer, fx efeu, kan det dog være meget svært, og i stedet for kan du klippe de grene. der stikker ud af. Det er bedst at beskære slyngplanter og klatreplanter når deres vækst er sat i stå for vinteren. Normalt fra ca. november til starten af april måned.


Vi anbefaler også

Handske MaxiFlex - Elite
Bestseller

Handske MaxiFlex - Elite

Handske MaxiFlex - Elite Str 6

Fra

34,95 kr.
Handske MaxiFlex - Ultimate
Bestseller

Handske MaxiFlex - Ultimate

Handske MaxiFlex - Ultimate Str 6

Fra

34,95 kr.
Slyngplanteholder Grøn, 20 stk.

Slyngplanteholder Grøn, 20 stk.

Slyngplanteholder grøn, 20 stk.

39,95 kr.
Bindetråd 1,4 mm 30m

Bindetråd 1,4 mm 30m

Bindetråd 1,4 mm 30m

49,95 kr.