Angiv antal
Samlet pris
Vækst:
Chamaecyparis lawsoniana 'Brégeon' er et dekorativt træ, der med sin dejlige og friske duft af harpiks, samt sit karakteristiske udseende, bliver til det perfekte træ til krukken eller bedet, med det nordiske tema.
Cyprestræet vil med sit eviggrønne løv og sin hurtige vækst, med det samme blive én af favoritterne i din have, hvor den år efter år vil stå med sit stedsegrønne løv og sine dekorative kogler.
Højde:
Opstammet træers stammer bliver sjældent større end den opstammede højde, dog vokser kronen stadig.
Træet bliver ca. 70-100 cm højt, med kronen.
Løv:
Cypressen er et meget dekorativt træ, hvis blågrønne nåle har en dejlig og frisk duft af harpiks.
Træets karakteristiske udseende består af små, bløde, skællede nåle, som hver har en rund kirtel.
'Brégeon' er stedsegrøn, og beholder derfor sine dekorative nåle, hele året rundt.
Bark:
Cypressen har i de første 5-10 år glat, gråbrunt bark, som senere bliver til en mørkere, ru gråbrun.
Barken har få knaster, som kan se orangebrune ud.
Blomst & frugt:
Juni-juli. Cypres blomstrer ikke, men får stadig kogler.
De mandlige cyprestræer, får små, 2-5 mm lange, røde kogler med mørkeblå aftegninger.
De kvindelige cyprestræer, får små, 6-9 mm i diameter, blå kogler, som undertiden ældes til brune og åbner op til 8 flager, når koglerne modner.
Cyprestræet bliver bestøvet igennem vinden.
Vækstforhold:
'Brégeon' er meget nøjsom, og trives derfor fint på hvilken som helt plads, dog vil det optimale voksested være i fuld sol til halvskygge, i en næringsrig jord. Er din jord for sandet? Tilføj noget jordforbedring til det, for at hjælpe dine planter. Er den for leret? Tilføj da blot noget sand til jorden.
Cypressen behøver ikke læ, men vi anbefaler dog stadig at opbinde træet i de første to sæsoner, for at sikre træets etablering.
Dværgcypressen er fuldt hårdfør i det danske klima, såfremt den udplantes i et bed, hvor den kan nå at etablere sig til vinteren.
Er din cypres plantet i en krukke, anbefaler vi at lade træet blive i krukken, og anvende vinterbeskyttelse til krukken, for at sikre at rødderne ikke fryser til henover vinteren.
Er det en speciel kold vinter, kan du med fordel dække krukken af med et lag fiberdug, og omflytte krukken med træet til et læfyldt, beskyttet sted, så træet ikke tager skade af vind og nedbør. Du kan evt. også flytte cypressen ind i drivhuset vinteren over.
Plantning:
Det mest optimale tidspunkt at udplante en cypres er om foråret eller om efteråret, hvor jorden er til at arbejde med og lun. Derudover er det en god ide at udplante på en overskyet dag, således træet kan nå at vende sig til alting, uden at blive skoldet af solen.
Gennemvæd gerne rodklumpen i vand, før du begynder at udplante træet, så det kan få mulighed for at trække rigeligt med vand til sig under processen. Træet sættes i et hul, som er dybt nok til at rødderne ikke bøjer eller tager skade - vi anbefaler at plante en lille smule dybere end den potte træet kommer i.
Husk at vande rigeligt i de første par måneder af etableringen.
Ønsker du at plante dit cyprestræ i en krukke, anbefaler vi at fylde 1/3 op med lecakugler for ekstra dræn. Derefter kan du blot fylde resten af krukken op med jord, og placér planten i samme højde som den plastpotte, den kom i. Vand godt igennem efter plantningen.
Cypressen kan passe sig selv, når den først er blevet etableret i bedet. Træet får nemlig sin næring fra naturens side, dog kan du med fordel vande træet i længerevarende tørre perioder, således træet ikke udtørre. Ved en krukkeplantet cypres, bør du vande så snart jorden er tør.
Er din jordtype meget næringsrig, behøver du ikke at anvende gødning til cyprestræet, har du derimod næringsfattigt jord, er det en fordel at supplere jorden med noget gødning. Du kan også med fordel gøde jorden, uanset nærings indhold, hvert andet år eller fordele et lag kompost omkring træet i efteråret, som en ekstra forkælelse for dit cyprestræ.
Det anbefales af hensyn til etablering på voksestedet, at give træerne en korrekt opbinding i de første to sæsoner.
Øvrige oplysninger:
Cyprestræet, som er stærkt og let, er meget anvendt i Japan til at lave kister og konstruktion af alterer. Træet anvendes også til at lave pileskafter og musiske instrumenter, specielt guitar.
Bladfarve | Blågrønne |
---|---|
Bladtype | Stedsegrøn, Nåletræ |
Lysforhold | Fuld sol, Halvskygge |
Vindforhold | Ja |
Vækst | Kraftig |
Salt | Nej |
Bivenlig | Nej |
Højde | 0.7-1 m. |
Duft | Ja |
Anvendelse | Haver, Terasse, Krukker |
Modning | Jun, Jul |
Vækstform | Rund krone |
Placering | Sol til halvskygge |
Plantevejledning
Nåletræer leveret med potte eller klump Når du modtager dine nye nåletræer kan de være pakket tæt sammen, så fragten bliver ikke bliver dyrere end nødvendigt og så planterne støtter hinanden under transporten. Vær forsigtig, når du pakker planterne ud, så der ikke knækker for mange grene og klumpen ikke bliver ødelagt. Nåletræer i potte eller med klump skal plantes ud indenfor en uge efter modtagelse.
Nåletræer som leveres barrods
Når du modtager dine nye nåletræer barrods, er planterne i en papirs- eller plastiksæk der er lukket med en syning eller en pose om rødderne der er bundet sammen.
Skulle der under transporten være kommet huller i sækkene tapes disse til, så sækken er tæt igen. Drejer det sig om store huller, hører vi gerne fra dig. Barrodsplanter skal helst plantes inden for et døgn efter modtagelse.
Når du modtager dine nye nåletræer!
Når nåletræerne pakkes ud, skal du være opmærksom på, at grenene ikke hænger fast i hinanden, da de let kan knække. Derfor bør du sikre dig at hele plantetoppen er fri fra andre planter, inden du trækker den op. I nogle tilfælde kan det være en fordel at skære emballagen op, så planterne kan trækkes forsigtigt ud af siden.
Når du har kontrolleret planterne stilles planterne, så de er lette at holde opvandet. De har bedst af at stå i skygge, da de så tørrer de knapt så hurtigt ud. Før plantningen kan det være en god ide, at sænke klumpen/potten under vand og lade den blive i i ca. 10 min. Nu er den helt opvandet og klar til plantning.
Vær opmærksom på at planter der står oven på jorden i potte eller klump, kun kan holde vand til en dag, hvis det er tørt, varmt eller blæsende. Alle planter skal holdes fugtige, indtil de bliver plantet ud.
Planter i potte eller med klump - trin for trin
- Plantebedet gøres klar
- Planter med klump og i potte sænkes under vand i 10 min før plantning. Bemærk: lærredet skal ikke pilles af klumpen inden plantning!
- Planterne fordeles rundt i bedet, så du kan få et overblik over hvordan det ser ud (gælder ikke barrodsplanter, da de ikke kan stå selv).
- Der graves et plantehul to-tre gange så stort som planteklumpen.
- Plant nåletræet i en dybde, så der kan fyldes 2 cm muld over planteklumpen. Hullet fyldes op med jord og trykkes til, så planteklumpen har god kontakt med mulden. Der fyldes 2 cm ind over klumpen.
- Vand efter plantningen er fuldført.
Barrodsplanter trin for trin
- Planterne stilles i skygge og læ, så snart det er muligt. Dette kan gøres ved at stille dem i en carport /garage på nordsiden af huset og gerne med nogle tæpper eller lignende omkring (ikke plast materiale).
- Barrodsplanter kan kun holde sig kort tid oven på jorden. Derfor skal de plantes inden for få max et-to dage.
- Barrodsplanter må ikke være meget våde i lang tid, men må modsat heller ikke tørre ud.
- Hvis du ikke kan plante dine barrodsplanter inden for ovennævnte tid, skal du sætte dem i et indslag.
- Et indslag er en rende, som du graver, hvor du kan finde plads i din have. Planterne tages ud af sækkene bundt for bundt og sættes ned i renden. Den opgravede jord fyldes ned omkring planterne og jorden trædes til, så den slutter godt til om rødderne. Renden fyldes til ca. 5 cm. under den omkringliggende jord og dette fyldes nu med vand. Når vandet er sunket ned til planterødderne, fyldes der igen vand i indtil jorden er helt våd i hele planterendens dybde. Planterne kan stå i indslaget i længere tid, indtil de kan plantes rigtigt.
- Når du er klar til at plante din barrodsplante, skal du grave huller der er to-tre gange så dybe og brede som rødderne.
- Du tager nu et bundt op af indslaget/posen (som lukkes godt til, så de resterende planter ikke tørrer ud), dypper planten i en spand vand, skærer båndene på bundet op og lægger det løse bundt i en plastpose, så rødderne holdes fugtig.
- Planterne tages ud af posen enkeltvis og sænkes ned i plantehullet lidt dybere end de har stået i planteskolen. Efter du har fyldt jord på, skal du trække planten lidt op, så den står 4-5 cm under jordniveau. Jorden trædes til omkring planten.
- Til slut skal du vande. Når første omgang af vand er sunket ned til rødderne, skal du vande igen indtil jorden i plantehullet er gennemvandet.
Vanding
Bedet/plantehullet vandes efter behov i vækstsæson. Grav evt. et lille hul i kanten af plantehullet og mærk om mulden er fugtig omkring planteklumpen. Er der tørt eller er klumpen tør, bør du vande grundigt. Vand ikke, hvis der ikke er tørt.
Planterne vil hurtigt sætte deres rødder ud i den nye muld og i takt med at rødderne vokser sig ud i jorden, jo mindre bliver vandingsbehovet.
I tørt, varmt og blæsende vejr, samt når ny vækst er stor, bør du holde ekstra øje med planterne. En plante der bliver tørkestresset kan stoppe sin vækst helt eller delvist i op til flere år.
Så optimal vanding i starten og i den første vækstsæson er meget vigtigt.
Gødning
Stedsegrønne planter skal som andre planter gødes i nødvendigt omfang. Anvendes kunstgødning, så pas på ikke at strø det ud over planterne, så gødningskornene bliver hængende i nålene, da de svides let.
Gød i det tidlige forår, lige når væksten starter, og igen hen i midten af maj. Gød ikke hvis det er tørt og solrigt og gød ikke om efteråret. Planterne kan få vinterskader, hvis de har for travlt med at vokse og glemmer at gå i vinterdvale.