Plantetorvet.dk
Indkøbskurv
Din kurv er tom

Frugtbuske i egen have - så nemt er det!

Rigtig mange haveejere har en drøm om at have frugtbuske i haven - hindbær, brombær, ribs, stikkelsbær, hasselnødder og solbær - måske også nogle af de mere ualmindelige som gojibær og havtorn - eller blot en stor hyld til majdrik og hyldebærsaft?
Når hækken er plantet og plænen er sået, er frugtbuske og frugttræer ofte det første, som den nybagte haveejer vælger.

Med artiklen her, kommer dine nyindkøbte frugtbuske ikke blot i jorden, men GODT i jorden, så du hurtigt kan høste af dem og få glæde af dem i køkkenet...hvis ikke bærene ender direkte i munden så snart de er plukket!


Velkommen i haven

Når du køber planter fra Plantetorvet.dk, leveres de direkte til din dør - eller i hvert fald til kantstenen.
Mindre buske er pakket i kasser og større buske er oftest pakket i net, ligesom juletræer, eller de har fået grenene bundet ind med snor. Pak ud straks efter modtagelsen.

Net åbnes i bunden og trækkes forsigtigt af over toppen på træet, og snore vikles af nedefra og op.
På denne måde undgår du at brække grene eller småkviste af.
Skulle der brække en enkelt kvist, er ulykken ikke større end at du blot med en skarp beskæresaks skal klippe bruddet rent - altså den brækkede kvist af - ved nærmeste knop.

Mindre buske tages forsigtigt ud af kassen. Ofte er det bedst at skære siden på kassen op i stedet for at løfte planterne op: hvis planternes grene er blevet filtret sammen under transporten, risikerer du at brække tynde grene og kviste, hvis du forsøger at løfte lodret op. Især tornede buske er eksperter i at filtre sig sammen.
Nogle buske er bundet op til en lille bambusstok. Dette sker af produktionstekniske årsager og den kan blot fjernes inden plantning. Skær alle båndene over, og træk stokken lodret op.

Barrodsplanter bliver leveret i lukkede poser, og det er vigtigt, at du lader planterne blive i posen, indtil de skal plantes. Barrodsplanter tåler nemlig ikke at udtørre.
Stil posen i skyggen - i en garage, et skur eller på husets nordside og plant så hurtigt som muligt.

Hvis ikke du planter med det samme, skal planterne stilles i læ og skygge og potteklumperne holdes fugtige indtil du kan plante. Særligt i tørre eller blæsende perioder af vækstsæsonen er det vigtigt at holde jorden fugtig.
Er det frostvejr, så du ikke kan plante med det samme, skal der også påpasselighed til - læs mere her.


Hvor skal de stå?

Ja, dét er et godt spørgsmål, fordi frugtbuske er lige så forskellige som mennesker, så det korte svar er naturligvis, at de skal stå dér hvor vækstbetingelserne passer dem - og hvor der er plads til at de kan udvikle sig!

Det eneste der er helt sikkert er, at de nye frugtbuske ikke skal stå i et lille hul midt i plænen.
Selv om gamle, veletablerede buske og træer kan vokse dér og se glade og frodige ud, forholder det sig anderledes med nye, unge planter.

Græsplæne og etableret, flerårigt ukrudt udgør nemlig en af de farligste konkurrenter for en ny plante. Plænegræssets rod bliver hurtigt flere gange større end toppen og både græs og flerårigt ukrudt koloniserer omgivende jord som en tæt måtte, der opsuger al vand og gødning, der ellers skulle have gavnet din nye plante.  

Frihold derfor et areal på mindst 80 cm. i diameter for al græsagtig vækst og alt flerårigt ukrudt som skvalderkål, nælder, senegræs o.l. så din nye busk ikke skal kæmpe for sit liv - eller risikere at blive påkørt af plæneklipperen på regelmæssig basis. Planter du i rækker - som man oftest gør med især hindbær, skal du friholde hele rækken i en bredde af 60-80 cm. Afstanden mellem planterne i rækken afpasses efter buskenes vækstkraft og måden de breder sig på. Det kan du læse mere om i denne artikel!

Har du lyst, kan du sagtens plante et kønt bunddække under og omkring dine nye frugtbuske - f.eks. skovjordbær eller lave stauder. Deres rodnet er ikke nær så grådigt, busken kan sagtens etablere sig deri - og du kan slippe for at luge (næsten).

Et impulskøb af en frugtbusk kan måske betyde, at du ikke er HELT sikker på, hvordan den egentlig vil have det. Så må du læse lidt om plantens natur eller spørge gartnerne: Vi ved det helt sikkert og vejleder gerne - bare skriv til os.


Et ordentligt hul i jorden - eller en rende?

Det er vigtigt, at det hul, du graver til din nye frugtbusk, er rigeligt stort. Hvor stort hullet skal være afhænger af, hvor stor rodklumpen på busken er. Det skal som minimum være tre gange så stort som rodklumpen i både dybde og bredde. Løsn bunden med en greb. På den måde bliver det nemmere for rødderne at etablere sig i jorden.

Skal du plante flere buske på række, er det nemmere at grave en rende til dem.
Hindbær plantes altid på række. Af hensyn til vedligeholdsbeskæring bør kratdannere som hindbær, samt deres familiemedlemmer brombær, boysenbær o.l. ikke plantes mellem de mere stationære buske som f.eks. blåbær - eller hele familien Ribes.

Mens du graver, kan pottegroede buske passende stå i en spand vand, så jorden er godt mættet af vand, inden du planter. Barrodsplanter skal blive i posen til du er klar til at plante.

Fyld også plantehullet med vand. Når det er trukket ned i jorden, ved du, at drænet er i orden og du er klar til at plante.

NU planter vi altså! Læg en del af den opgravede jord i bunden af hullet, så rodklumpen kommer til at stå i den korrekte højde i hullet: overkanten på potteklumpen skal være i højde med jordoverfladen eller max. 1-2 cm. under.
Barrodsplanter skal stå så dybt som de har stået i produktionsplanteskolen: Overgangen mellem rodbark og grenenes bark kaldes rodhalsen: Den skal være lige i jordoverfladen eller max 1-2 cm dybere.


Fyld op med jord omkring rødderne til busken står fast, træd let til, så der er kontakt mellem rodklump og jord - og vand så.
Nu synker jorden ofte lidt sammen - fyld på igen, til den rette højde og træd atter let til.
Nu står din busk, som den skal og skal blot vokse til, før den begynder for alvor at bære masser af dejlige bær.

Skal du plante blåbær? Så husk, at de kræver specialjord! Læs artiklen her


Efter plantningen - hvad så?

Naturligvis vander du efter, når du har plantet - men hvad med bagefter? En ung busk skal vandes regelmæssigt og tilstrækkeligt i mindst det første år efter udplantning - gerne mere. For hver gang din plante mangler vand, vil etableringen sættes i stå. En plante der er korrekt vandet, vil hurtigt sætte rødder ud i den nye muld, og i takt med at rødderne vokser ud i jorden bliver vandingsbehovet mindre.
Bemærk også at både frugtmængde og frugtens kvalitet påvirkes negativt af vandmangel.

I tørt, varmt og blæsende vejr, samt når nyvæksten er stor, bør du holde meget øje med buskene: den nye, bløde top fordamper meget vand.
Enkeltstående buske kan med fordel få en flad vandingspose som kan frigive vandet løbende, så det ikke går til spilde, men hver eneste dråbe optages af rødderne, mens planter på række kan have meget gavn af en UNIRAM siveslange. Læs mere her, om vanding med system.

Deciderede buske som majbærblåbærsurbær og hele familien Ribes, behøver ikke opbinding, med mindre du har været så heldig at få en højstammet busk, der godt kan have brug for en stok.
 Alle de højere kratdannere, derimod, har brug for opbinding, hvis ikke de skal ende som et sammenfiltret morads. Læs mere her om hindbær og brombær og deres behov for støtte.


Hvad med gødning?


Gødskning af bærbuske bør finde sted i april-maj og igen i maj-juni. Vi fjerner årligt en god del af deres produktion og kan med fordel give dem lidt tilbage som tak for høsten.
Brug en organisk gødning,  da organiske gødninger frigiver deres indhold af næringsstoffer over en længere periode og samtidig gavner mikrolivet i havejorden.
Husk også at luge: Det nytter nemlig ikke at vande og “fodre” en ny plante, som samtidig står i græs eller etableret ukrudt, for der er i så fald nogen der tager først hver eneste gang, både af vand og næring - og det er IKKE din nye, dyrt indkøbte plante.

Har du lagt træflis ud, for at undgå ukrudt? Så husk, at flis bruger af det tilgængelige kvælstof i forbindelse med nedbrydningsprocessen - herefter frigives det igen.
Unge buske med flis under, kan derfor få brug for lidt ekstra kvælstof i de første par år.
Læs her om valg af gødning.


Har I glemt jordbærrene? Og rabarberne?

Nej - dét har vi ikke! De to dejlige planter har fået hver deres artikel, så klik du blot på jordbær og rabarber hvis du vil læse mere om de to yndlinge i frugthaven og hvordan man planter dem.

Har du mod på projekt frugthave nu? Ellers er der masser af læsestof om emnet her og Plantetorvets gartnere er altid er klar til at besvare spørgsmål. Også om sortsvalg, plantesammensætninger og haveplaner. Bare skriv til os - det er helt gratis!