Alle de mørkeblå, mørklilla og sorte bær er ganske særligt sunde på grund af deres indhold af anthocyanider. Med de mørke skønheder i haven og i maven kan vi ikke blot nyde godt af smagen men også give helbredet et lille boost.
Hvilke blå eller sorte bær skal du have i DIN have?
Solbær er den mest skyggetålende af alle vore bærbuske. Den er naturligt hjemmehørende nær vandløb, hvor den vokser i skyggen fra større træer - men som alle os andre, kan også solbær vænne sig til forbedringer i form af en mindre våd jord eller en lunere og mere solrig plads.
Solbær har en kraftig og dejlig duft fra både blade, blomster og bær, og ikke alle er lige vilde med den kraftige smag. Så er det heldigt, at der også findes søde solbær, lige til at spise direkte fra busken - og en ligeledes "spisevenlig" krydsning mellem solbær og stikkelsbær, kaldet 'Solstik'
Vidste du, at du kan lave solbærdrik af de grønne blade? Solbærsmagen udvindes med sukker og citronsyre, nøjagtigt som hvis du lavede hyldeblomstdrik.
Læs mere om solbær (og dens familiemedlemmer) HER.
Blåbær er en stor familie, der rummer mange medlemmer. De høje, storfrugtede blåbær kaldes også amerikanske blåbær og får ofte skyld for at være mosebøller, eller i hvert fald ikke “ægte” blåbær, men de er nøjagtigt så ægte som de vilde nordiske blåbær. Det er blot en anden art, der ofte er nemmere at dyrke i haverne, end de små vilde. Mosebøllen er en art for sig - en fjern slægtning i samme familie.
Alle blåbær (og mosebøller) foretrækker en sur, veldrænet jord. Har du ikke naturligt en sådan jordtype, må du plante buskene i surbundsjord. Beregn mindst 50 liter til hver busk, gerne mere.
Læs mere om blåbær HER
Hyldebær. Duften af hyldens blomster er duften af sommer i Danmark - og smagen, for så vidt.
Vi samler de duftende skærme til produktion af hyldeblomstsirup og majdrik - eller til hyldeblomstfritter.
Smagen af hyldebærsaft, derimod, er smagen af kolde efterårsdage, hvor vi finder varmen (og vitaminerne) i en kop dampende varm hyldebærsaft, eller en skål hyldebærsuppe med tvebakker. Ah - så ved vi, at det bliver sommer igen en dag.
Til havebrug anbefales de storfrugtede sorter, der er udvalg for deres frugtbarhed og bærrenes gode smag, men er nøjagtigt så taknemmelige at dyrke som prydformerne og de vilde hyld i hegnet, hvis bær naturligvis også er spiselige (og velsmagende) men i knapt så store og flotte klaser.
Majbær kaldes også for honningbær. Den middelstore busk med den udbredte vækst og de dunede grønne blade, bærer blåduggede bær, som er søde og velsmagende, om end ikke så aromatiske som sæsonens senere bær - men hvis du slet ikke kan vente på eftersommerens blåbær, er majbær din redning.
Bærrene er aflange og dråbeformede - på vel ernærede buske i god vækst kan de nå en længde af næsten 3 cm - de rene bær-pølser!
Buskens små blomster springer ud allerede i marts og er lysegule til gulhvide og let duftende. Åbne blomster tåler let frost, uden at miste evnen til at danne bær.
Brombær kender vi fra efterårsturene i naturen, hvor vi fristes til at plukke og plukke af de saftige sorte bær - med sorte fingre og forrevne arme til følge. Men smagen - ahh!
Brombær er naturligt kratdannere, som vil vandre med korte udløbere, hvor de får muligheden - men vi kan sagtens tæmme dem, ligesom vi også kan gøre plukkearbejdet mere fornøjeligt ved at vælge nogle af de storfrugtede og væsentligt mindre agressive brombærplanter til haven. Disse er oftest tornfrie eller relativt tornfrie sorter, der også brillerer med ekstra store og lækre bær.
Brombær i haven bør espalieres eller bindes op til en trefod, for at lette plukning og fremme en jævn modning. Læs mere om brombær i haven HER
Surbær - ja, de er sure! Men bærrene på storfrugtet surbær er lige så eftertragtede af mennesker, som af havens fugle, da bærrene er meget sunde og brugbare både til syltning, tørring og saft. I helsekostbutikker ser man ofte most af æbler og surbær sammen. Mosten er sund og delikat og har den mest fantastiske farve.
Ønsker du at bruge bærrene i husholdningen, skal du derfor se efter planter med det botaniske navn Aronia melanocarpa. Der findes en lille håndfuld navnesorter, som alle sætter massevis af de sorte, syrlige og sunde bær.
Læs mere om surbær HER
Og det samme har havens og naturens bær.
Men der findes også blandt de normalt blå eller blå bær såkaldte "sports": spontane genetiske ændringer, som giver en ny og spændende farver på frugten.
Hvide brombær, rosa blåbær og gulgrønne solbær er sådanne ændringer, der giver kulør på frugtskålene, på marmeladen og på humøret! Disse sorter er ofte kun i produktion i mindre antal og kan ikke altid findes i sortimentet - desto større er glæden, når vi pludselig finder dem!
Læs om de røde bær her - og om de gule, orange og grønne!
Husk at Plantetorvets gartnere altid er parat til at besvare spørgsmål eller hjælpe med plantesammensætninger - bare skriv til os, det er helt gratis!