Plantetorvet.dk
Indkøbskurv
Din kurv er tom

Plantning og pasning af takshæk

Med takshækken får du en smuk, tæt hæk i haven. Læs her, alt du bør vide om plantning og pasning af taks til hæk. 

Den stedsegrønne taks kan nemt bruges som hækplante. Det er en hårdfør hæk, der tåler langt de fleste placeringer i haven. Desuden er den vindhårdfør og vil kunne plantes et sted bed kraftig blæst.  

Taks får de smukkeste røde bær, der står i flot kontrast til plantens mørkegrønne nåle. Desuden vil bærrene tiltrække en masse fugle til haven. 

Se udvalget af taks og andre hækplanter her

Sorter af taks til hæk

Der nogle typer af taks, der er mere anvendte til hæk end andre. Vi har samlet 3 varianter af taks, der alle kan bruges som hækplanter. 

Almindelig taks 

Taxus baccata

Den almindelige taks - taxus baccata - hører hjemme i Norden og er den mest anvendte taks til hæk.

Planter man almindelig taks kan der være lidt variation i planternes vækstform og nålenes grønne farve, ligesom der kan være både hanplanter og hunplanter i et bundt.

I moderne tid er den almindelige taks ofte blevet erstattet af stiklingeformerede planter, hvis egenskaber er kendt på forhånd. Ofte vil disse planter være mere eller mindre oprette i deres vækstform, hvorved man hurtigere får en høj hæk, der selv som gammel er mere tilbøjelig til at bevare sin “slanke linje”. 

På stiklingeformerede planter kender man også kønnet på forhånd og således bliver det muligt at få en hæk helt uden bær, hvis man planter sorten 'Hillii' - eller dens lidt mere lysegrønne grønne kollega 'Rising Star', da de begge er rene hanplanter.

Plantning af taks til hæk 

Hækplanter af taks leveres oftest med klump eller i potte. Dog findes den rene art tillige som småplanter med bar rod.

  • Tjek jorden det sted, du skal plante. Er jorden ikke optimal, kan du blande en tredjedel jordforbedring i jorden eller bruge hækmuld 
  • Grav en rende til planterne. Planter du barrods takshæk, skal renden være mindst 40 x 40 cm. dyb. Planter du klumpplanter eller pottede planter -  hvilket er det mest anvendte - skal plantehullet være 2-3 gange så stort som klumpen eller potten. 
  • Placer takshækken i hullet og fyld hullet med jord. 
  • Træd jorden forsigtigt til, så jorden er i kontakt med rødderne. 
  • Vand i rigelige mængder. 

Jordtype til takshæk

Taks vokser og trives i langt de fleste jordtyper, blot de ikke er for våde. Taks ynder nemlig ikke at stå og soppe. 

Du kan derfor få en smuk, tæt og grøn hæk af taks både i sandet, almindelig, muldrig og leret jord. Er jorden ikke helt optimalt,  kan du dog med fordel anvende jordforbedring, inden plantning. Det vil give dine planter den mest optimale start i haven, og du vil opnå en hurtigere og bedre etablering af dine planter.

Vanding af taks

Særligt i de første par år, kan udtørring sætte takshækken meget tilbage. Her vil det være en god idé at benytte en siveslange til vandingen. 

Da taks er stedsegrøn, vil den også fordampe vand om vinteren, selvom vækstperioden er slut. Efter perioder uden nedbør, men med kraftig blæst eller med frost og sol, kan det derfor være en ide at give en ekstra vanding, selv i vinterperioder.

Gødning af taks 

Gødning af din takshæk bør ikke foretages senere end start august - dog med undtagelse af efterårsgødning. 

Gødning er ikke strengt nødvendigt ved efterårsplantning, Du bør dog være opmærksom på, at din takshæk har brug for gødning det følgende forår (april, maj og juni), nøjagtigt som havde du plantet i foråret. 

Brug gerne en organisk gødning f.eks. Bio Havegødning. Gødning bør aldrig udlægges i planterenden, hvor den kan svide planternes rødder, men bør spredes oven på jorden.

 Efter nogle år vil hækken været godt etableret, og den vil dermed kunne klare sig med det vand og næring, som allerede er til stede fra naturens side. Hækken kvitterer dog altid for en tilførsel af organisk gødning, ligesom man især på udsatte pladser kan se gavn af en decideret efterårsgødning.

Beskæring og klipning af takshække

Taks danner en tæt og kompakt hæk, som kan klippes meget præcist, hvilket man allerede udnyttede i barokhaverne for flere hundrede år siden.

Takshækken kan blive meget gammel og vil - i modsætning til andre nålebærende planter - sågar sætte nye skud på gamle grene. Således kan selv meget gamle og brede hække “slankes” og fornyes ved en kraftig beskæring. Nye skud er bløde og lette at klippe med hækkesaksen.

Taks benyttes ofte som redeskjul af havens mange småfugle. Derfor er det en god ide at vente med at klippe til rugesæsonen er overstået. På denne måde kan man nøjes med én årlig klipning og stadig have en hæk, der står “skarpt”

Er bærrene på taks giftige? 

Alle grønne dele på taks er giftige for pattedyr, ligesom stenen i den lille røde frugt også er. Især heste er følsomme overfor giften, hvorfor det frarådes at plante en takshæk, hvor heste kan komme til den. Frugtkødet på det røde bær er ugiftigt.

Har du brug for råd til haven?  Spørg gartneren