Plantetorvet.dk
Indkøbskurv
Din kurv er tom

Vælg den rigtige prydgræs til din have

Er du i tvivl om, hvilke prydgræsser, der passer til netop din have? Vi har samlet et solidt udvalg af græsser til forskellige jord- og vejrforhold. 

Prydgræsser er en stor gruppe der består af mange forskellige græsarter tilpasset mange forskellige voksesteder. De lette at have med at gøre, så længe at kravene til vækstbetingelserne bliver tilgodeset og så længe du vælger en græstype, der passer til vækstbetingelserne, der hvor du skal plante. Du kan se hele udvalget af prydgræsser her.

I denne artikel guider vi dig igennem forskellige typer af prydgræsser med forskellige vækstbetingelser. Så er du godt på vej til selv at få succes med prydgræsser i haven.

Prydgræsser til fuld sol eller let skygge

Langt de fleste har almindelig havejord, hvor jorden hverken er for våd eller for tør. Desuden vil de fleste haver stå i fuld sol og vandrene skygge i løbet af dagen. Nedenfor finder du 3 prydgræsser perfekt egnet til netop disse forhold. 

Hirse

Panicum virgatum

Denne prydgræs kaldes også for Præriehirse eller Staudehirse. Væksten er tueformet og tæt og højden er mellem 80 og 150 cm. alt efter sort og vækstforhold.  Hirse trives rigtig godt på en tør jord og tåler ikke tung og fugtig jord, særligt om vinteren.

Elefantgræs

Miscanthus sinensis

Elefantgræs bliver et sted mellem 100 og 300 cm. høje, alt efter sorten. Aksene findes også i mange forskellige nuancer og sorterne spænder fra at have dyb røde og purpur aks, til hvide eller sølvglinsende- Elefantgræs har en tueformet og ret kraftig vækst. 

Rørhvene

Calamargrostis acutiflora

Rørhvene er en tueformet græsart med smalle, grågrønne blade. Rørhvene bliver mellem 100 og 200 cm. høje, alt efter sorten. Aksene er høje og meget fine. Farven på aksene er gylden til kobberfarvet.

Prydgræsser der trives i tør jord og fuld sol

De græsser, der fremhæves her, er hårdføre græsser der tåler selv ret tør jord og bragende sol. De kan placeres i stenbedet, såvel som andre steder hvor forholdene er for barske til de normale græsarter.

Blå Bjørnegræs

Festuca glauca

Blå Bjørnegræs er en karakteristisk græsart med stålblå blade og kraftig tueformet vækst. Blå Bjørnegræs er, modsat mange andre græsarter, stedsegrøn, dog de godt kan blive lidt visne i bladene efter en lang vinter. De bliver mellem 10 og 50 cm. høje alt efter sorten.

Kæmpefjergræs

Stipa gigantea

Kæmpefjergræs kaldes også for ‘Hejregræs’. Stipa er hårdføre græstyper, men de kræver en tør placering for at overleve den danske vinter. Fjergræs ‘blomstrer’ tidligt sammenlignet med mange andre græsarter. Højden lander et sted mellem 40 og 60 cm. alt efter sorten. Væksten er meget fin og både blade og aks er lette og vejrer i selv lidt vind.

Alpehavre

Helictotrichon sempervirens

Alpehavren er en let og elegant prydgræs, som blomstrer med grågule høje aks. Væksten er tæt og tueformet og bladene er stålblå og delvist stedsegrønne. De bliver et sted mellem 50 og 120 cm. høje. Alpehavre trives godt i en sandblandet jord.

Prydgræsser til meget fugtig eller våd jord

Våd og fugtig jord i haven, kan hurtigt give problemer. Det er nemlig langt fra alle planter, der kan tåle at stå med rødderne i meget fugtig eller direkte våd jord. Dog, så er der undtagelser.  Her får du 3 stærke forslag til græsser der kan tåle våd og fugtig jord.

Mosebunke

Deschampsia cespitosa

Mose bunke er en dansk hjemmehørende art. Væksten er tueformet og bladene er delvist stedsegrønne. Højden lander et sted mellem 50 og 150 cm. højde alt efter sorten. Mosebunke lever op til sit navn ved at trives rigtig god på fugtig og let våd jord. De tåler fuld sol såvel som halvskygge.

Kalmus

Acorus gramineus

Bladene på denne græsart, har en karakteristisk og sød duft. Bladene er stive og oprette og har en tydelig stribe. Alt efter sorten, så kan Kalmus blive op til 200 cm. høje. Aksene er meget kompakte og kølleformede. De minder mere om en grøn dunhammer, end om normale græsaks.

Prydgræsser til skygge og dyb skygge

Et andet problemområde i haven, er områder med skygge og dyb skygge. Her er mange af skov-græsserne anvendelige, da de er udviklet til at vokse i skyggen fra større træer og buske.

Star

Carex morrowi mf.

Star er en meget stor gruppe af græsser, der alle er tueformede og stedsegrønne. Højden er mellem 30 og 100 cm. afhængig af sorten. Star er en skovart, der trives bedst i muldrig og let fugtig jord i skyggen under træer mm.

Skovfrytle

Luzula sylvatica

Frytle er en stedsegrøn græsart med grønne blade og tueformet vækst. Frytle er smukke planter der får meget særprægede aks. Højden er mellem 20 og 50 cm. De minder mere om små hvide blomster end om aksene på en græsart. Frytle vokser vildt i de danske skove.

Blåtop

Molinia caerulea

Blåtop vokser vildt i de danske vådområder. Det er en hårdfør græs art med flotte, blå grå blade og ak., der kan blive op til 120 cm. høje. De kan plantes i sur jord, såvel som alm. fugtig havejord.