Plantetorvet.dk
Indkøbskurv
Din kurv er tom

Surbær

Surbær giver liv i haven! 
Den smukke busk starter foråret med kobberøde blade, som fuldt udfoldede bliver mørkegrønne.
Siden kommer blomstringen med de mange, små hvide blomster, der sidder samlet i runde hoveder og som i stort tal søges af nytteinsekter.
I eftersommeren modner de mange sunde, sorte bær, som kan bruges til saft eller marmelade - eller overlades til havens mange fugle, som gerne smovser i surbær.
Endelig "tænder surbær bål i haven" i efteråret, hvor buskene antager flammende røde og orange høstfarver over en længere periode.
Surbær har naturligt en velforgrenet vækstform med mange tynde grene, og danner en fin og tæt hæk, selv uden beskæring. Siden den også er meget hårdfør, ses den ofte i blandede hegn foruden som hække i haverne.Læs mere

Surbær

Surbær til hæk

Surbær til hæk

Aronia melanocarpa Barrods, - 3 års (1/2) 50-80 cm. Hækkvalitet

Fra

18,95 kr.
Flere varianter
Surbær 'Aron'

Surbær 'Aron'

Aronia melanocarpa 'Aron' 5 liter potte

Fra

129,95 kr.
Surbær til hæk

Surbær til hæk

Aronia melanocarpa Potte 3,0 liter,- 50-80 cm.

99,95 kr.
Flere varianter
Surbær til hæk

Surbær til hæk

Aronia melanocarpa Potte 20 liter,- 100-120 cm.

Fra

649,00 kr.
Flere varianter
Surbær til hæk

Surbær til hæk

Aronia melanocarpa Potte 20 liter,- 100-120 cm.

Fra

649,00 kr.
Flere varianter
Vent venligst..

Surbær som hækplante

Aronia danner en dejlig, robust og farverig hæk, som  giver liv i haven. Fuglene er nemlig ekstremt glade for denne hæk, der producerer lækre bær, og dernæst udgør et dejligt hjem for fuglereder.

 

Hvordan planter man Surbær? 

Barrodede planter leveres i en sæk, der er lukket med en syning eller de kan leveres med en pose om rødderne, der så er bundet sammen. Barrodsplanter skal anbringes køligt og skyggefuldt efter modtagelse og sækkene åbnes først når de plantes.

Barrodsplanter udenfor kølehus, kvalitetsforringes efter kort tid -  derfor skal de plantes hurtigst muligt og helst inden for få dage.

Barrodsplanter må ikke tørre ud, men må heller ikke være våde i lang tid. Læg derfor aldrig barrodsplanter oven på jorden, men tag bundterne ud enkeltvis og først når du er klar til at plante dem med det samme.

 • Først og fremmest skal du sørge for, at jorden, du planter i, er optimal og at der ikke er problemer med stående vand. Er din jord af mindre god kvalitet, kan du med fordel anvende jordforbedring, eller du kan tilkøbe decideret hækmuld.

 • Grav en rende til planterne. Renden skal være mindst 40 cm. bred og lige så dyb. Som tommelfingerregel skal hullet være af mindst samme dybde og bredde, som rødderne, når de er bredt ud.

 • Tag bundterne op af posen enkeltvis og luk posen igen.
  Skærer båndene om bundterne op og læg det løse bundt i en plastpose, så rødderne her holdes fugtige. Forekommer planternes rødder dig at være tørre, når du åbner posen, kan du med fordel dyppe rødderne i en tynd vælling af jord og vand - en såkaldt opslæmning.

 • Placér nu hækplanterne i hullet og fyld til med jord. Rødderne skal bredes ud, og planten skal efter plantning stå i samme dybde,, som den har gjort tidligere. For dyb eller for overfladisk plantning sinker etableringen.
  Træd jorden til på hver side af planterne.

 • Vand hækken godt igennem, så jorden vandes til omkring rødderne.
  Det er vigtigt, at du passer de nyplantede surbær med vand, så de kommer godt fra start. Vær især opmærksom på at nyplantede buske fordamper meget vand fra toppen, i tørt, varmt eller blæsende vejr.

 

Hvordan passer man sin Surbærhæk? 

Surbær danner naturligt en bred og tæt hæk med afrundet top. Det er dog vigtigt, at hækken ikke mangler hverken næring eller vand - og at den ikke skal konkurrere med græs eller ukrudt om næringen.
Særligt i de første par år, kan udtørring sætte planterne meget tilbage. Her vil det være en god idé at benytte en siveslange til formålet.

Gødskning bør ikke foretages senere end 1. august, med mindre der anvendes en decideret efterårsgødning.
Derfor er gødskning ikke strengt nødvendigt ved efterårsplantning - men det følgende forår bør der, nøjagtigt som ved forårsplantning gødes ( med f.eks. BIO HAVEGØDNING ) i april, maj og juni. Gødning bør aldrig udlægges i planterenden, men bør spredes oven på jorden.

En etableret hæk vil oftest kunne klare sig med det vand og næring, som allerede er til stede fra naturens side. Hækken kvitterer dog altid for en tilførsel af organisk gødning, ligesom man på især udsatte pladser kan se gavn af en decideret efterårsgødning.

Hvordan klipper man Surbærhæk?

En hæk  af surbær bør ikke klippes for smal, da det går ud over både blomstring og bærsætning og hækkens stabilitet, hvis den bliver for smal.
På grund af planternes ensartede udvikling, bliver hækken ofte meget velformet som uklippet. Uklippede hække kan med års mellemrum foryngelsesbeskæres ved at skære op mod 25% af de ældre grene kraftigt tilbage, så der er plads til nye unge skud.

Ønsker du en klippet hæk af surbær, bør den af hensyn til eventuelt snetryk formes, så den er bredest forneden og smallest foroven. Hermed sikrer man også at der kommer lys til bunden af hækken, så at den forbliver frisk og grøn helt ned til jorden.

Når du klipper dine surbær, er det en god idé at tjekke hækken for fuglereder. Surbær danner tætte buske med mange grenvinkler, hvor det er oplagt at placere en rede. Derfor anbefaler vi at du klipper udenfor yngleperioden.