Plantetorvet.dk
Indkøbskurv
Din kurv er tom

Hæk og hegn af Naur - den hjemmehørende overlever

Hvorfor skulle man overhovedet overveje at plante Naur?
Der findes så mange hækplanter, der er mere i øjnefaldende om vinteren, med grønne blade eller nåle på? Jo, nu skal du bare høre!


Naur er naturligt hjemmehørende i Danmark og klarer derfor alt, hvad det danske klima og den danske jordbund kan finde på at byde den. Naur findes i skove, skovbryn og levende hegn - helt naturligt. Men vi planter dem også læhegn i landzoner og før i tiden var de helt almindelige også som klippede hække i villakvarterer og omkring kolonihaver - det gjorde man, fordi de er så dejligt nemme i forhold til både jordbundsforhold, vind- og lysforhold.

Naur tåler vind, den tåler fed jord, våd jord og let jord.
De vil nærmest trives hvorsomhelst, blot de passes gennem etableringsfasen.
De kan klippes i lige den højde du ønsker. Eller slet ikke klippes - hvis du har plads nok, kan Naur danne et højt og bredt læhegn om en landejendom, eller indgå som det såkaldte "mellemlæ" i et flerrækket, blandet hegn.
Her vil de bittesmå lysegrønne blomster på Naur som en ekstra bonus tilbyde både pollen og nektar til bier - og senere på året mange små frø, der hurtigt forsvinder i fuglenes næb.

Og så har vi endda ikke talt om bladenes årstidsvariation endnu. Unge, nye uudfoldede blade er smukt bronzerødt tonet, for derefter at blive mørkegrønne til blågrønne med lysere underside, der ses når vinden "løfter op i skørterne" på hækken. I efteråret får du mange meter med guld-hæk, for Naur får de flotteste guldgule efterårsfarver, inden bladene falder.
Vinteren igennem står Naur som et tæt fletværk af grene, der alle er kantet med fine korkstriber.

Der kan med andre ord være mange gode grund til atter at plante Naur  - også omkring villahaverne.


Hvordan passer man sin Naurhæk?

Naur danner, som man kan forstå, en hårdfør og modstandsdygtig hæk. Den skal blot hjælpes i gang. De første par år må hækken ikke mangle hverken næring eller vand - og den skal ikke konkurrere med græs eller ukrudt om næringen. Frihold derfor 40 cm. på hver side af hækken. Dæk gerne med jordforbedring efter plantningen. Det forbedrer jordkvaliteten, giver næring til de nye planter - og hjælper haveejeren med ukrudtsbekæmpelsen!

Særligt i de første par år, kan udtørring sætte planterne meget tilbage. Her vil det være en god idé at benytte en UNIRAM siveslange til vandingen.

Lidt at leve af, sætter de fleste unge planter pris på, men den nøjsomme Naur klarer sig ofte fint, blot med den næring som jordforbedringen giver.
Ønsker man hurtig vækst, kan det dog anbefales også at give lidt organisk gødning i april, maj og måske juni.

Gødskning af Naur bør ikke foretages senere end 1. august.
Derfor er gødskning helt, helt unødvendig ved efterårsplantning - men det følgende forår kan du give organisk gødning, nøjagtigt som ved forårsplantning.
Gødning bør aldrig udlægges i planterenden, men bør spredes oven på jorden.

En etableret Naurhæk vil kunne klare sig med det vand og næring, som allerede er til stede fra naturens side, med mindre forholdene er helt ekstreme.
Hækken kvitterer dog altid for en tilførsel af organisk gødning, ligesom man under meget tørre forhold kan overveje en grundvanding, da Naur under meget tørre forhold kan få meldug på de yngste skud og blade. Dette udgør kun en kosmetisk ulempe og kureres under alle omstændigheder når hækken klippes og de ramte skudspidser falder til jorden og går til.

Hvordan klipper man Naurhæk?

En ung hæk bør ikke klippes, før de enkelte skud har nået den højde/bredde, som du ønsker at hækken skal have. De første år, kan det derfor udmærket være, at du blot skal klippe enkelte skud eller toppe med en håndsaks. Lange sideskud kan med fordel flettes ind i hækkens forløb, i stedet for at klippe dem. 

Naur har mange og tynde grene, som tåler både vind og snetryk. Af hensyn til snetryk bør man klippe sin hæk, så den er bredest forneden og smallest foroven. Hermed sikrer man også at der kommer lys til bunden af hækken, så den forbliver frisk og grøn helt ned til jorden.

Når du klipper din naurhæk, er det en god idé at tjekke hækken for fuglereder. Naur er en tæt hæk med mange grenvinkler, hvor det er oplagt at placere en rede. Derfor anbefaler vi at du klipper udenfor yngleperioden.


Hvordan planter man Naur?

Barrodede planter leveres i en sæk, der er lukket med en syning eller de kan leveres med en pose om rødderne, der så er bundet sammen. Barrodsplanter skal anbringes køligt og skyggefuldt efter modtagelse og sækkene åbnes først, når planterne skal ud og plantes. Har du købt store planter på klump? Så læs her.

Barrodsplanter udenfor kølehus, kvalitetsforringes efter kort tid -  derfor skal de plantes hurtigst muligt og helst inden for få dage. Kommer vejrliget i vejen i form af sne eller frost, er der naturligvis råd for det.

Barrodsplanter må ikke tørre ud, men må heller ikke være våde i lang tid. Læg derfor aldrig barrodsplanter oven på jorden, men tag bundterne ud enkeltvis og først når du er klar til at plante dem med det samme.

  • Først og fremmest skal du sørge for, at jorden, du planter i, er optimal og at der ikke er problemer med kronisk stående vand. Er din jord af mindre god kvalitet, kan du med fordel anvende jordforbedring, eller du kan tilkøbe decideret hækmuld.

  • Grav en rende til planterne. Renden skal være mindst 40 cm. bred og lige så dyb. Som tommelfingerregel skal hullet være af mindst samme dybde og bredde, som rødderne, når de er bredt ud.

  • Tag bundterne op af posen enkeltvis og luk posen igen.
    Skærer båndene om bundterne op og læg det løse bundt i en plastpose, så rødderne her holdes fugtige. Forekommer planternes rødder dig at være tørre, når du åbner posen, kan du med fordel dyppe rødderne i en tynd vælling af jord og vand - en såkaldt opslæmning.

  • Placér nu hækplanterne i hullet og fyld til med jord. Rødderne skal bredes ud, og planten skal efter plantning stå i samme dybde, som den har gjort tidligere. For dyb eller for overfladisk plantning sinker etableringen.
    Træd jorden til på alle sider af planterne.

  • Vand jorden godt igennem, så den falder til omkring rødderne.
    Det er vigtigt, at du passer de nyplantede planter med vand, så de kommer godt fra start. Vær især opmærksom på at nyplantede buske fordamper meget vand fra toppen, i tørt, varmt eller blæsende vejr. Husk, at vanding med UNIRAM siveslange er langt den bedste og den mest vandøkonomiske måde at vande hæk på.

 Klar, parat, Naur! Er du stadig i tvivl om noget, så husk, at du altid kan skrive til gartnerne. Vi hjælper dig gerne med plantevalg, råd om plantning, pasning og pleje. Bare skriv til os, det er helt gratis!