Plantetorvet.dk
Indkøbskurv
Din kurv er tom

Hæk til let jord


Undertiden er der betingelser i haven, som bare ikke lader sig ændre - eller i hvert fald ikke kan ændres så hurtigt, at du kan etablere den hæk, du egentlig ønsker dig allermest.
I de tilfælde, må vi ændre vore ønsker og i stedet plante hæk, der vil trives under de forudsætninger vi nu engang kan tilbyde den.


Let, tør og sandet jord

Jorden er let og sandet, vandet render lige igennem. Allerede dagen efter kan vi vande igen, fordi nyplantede planter hænger med hovedet. Nye blade er små, tilvæksten er kort - og det er som om, at nogle planter er lige ved at vokse nedad  - Hvad gør vi? 

Vi starter med at se på, hvordan vi kan forbedre jorden - måske ligger løsningen lige for?
Er det af praktiske årsager ikke rigtig muligt at ændre på forholdene eller køre ny jord på og på den måde opnå en bedre jordkvalitet, må vi vælge de nøjsomme hækplanter, som tåler en let og tør jord. Der er heldigvis mange - og flere af dem er klassikere blandt hækplanter, hvilket naturligvis skyldes at de trives under så mange forskellige vilkår.
Det er eksempelvis lige nemt at opnå et godt resultat med liguster, sargentsæble og hvidtjørn på den fede jord, som på den lette. Blot drænet er i orden, vokser de glad og gerne.

almindelig liguster
spiræa
thuja
avnbøg
sargentæble
naur
hvidtjørn
taks
lærk
mirabel
ildtorn
berberis
klokkebusk
forsythia

Avnbøgen er ikke så kendt hos de yngre haveejere, som blandt de ældre - men det er egentlig en skam. Når avnbøgehækken springer ud, er den nøjagtigt så lysende grøn som den “rigtige” bøg, men alle bladene er endda fint plisseret og giver et meget let og yndigt udtryk.
I sommerhalvåret er forskellen ikke så stor, men om efteråret, når høstfarverne sætter ind, ser man igen forskellen. Hvor bøgen er gyldenbrun, er avnbøgens tørre blade mere diskret grågyldne. Kvistene på en avnbøgehæk er finere og spinklere end på bøgehækken - men tag ikke fejl: også avnbøgen kan blive en høj hæk, hvis du har behov herfor!


Lærkehækken kan også blive en høj hæk, da lærk har stærk tilbøjelighed til at have een gennemgående stamme fra bund til top - selv, hvis toppen får lov at være 5,6 eller 10 meter oppe. Samtidig kan hækken af lærk bevare “den slanke linje” da den i modsætning til mange andre nåletræer kan beskæres helt ind til nøgen stamme, og alligevel bryde igen med en tæt, lysegrøn “pels” af nye skud.
Lærken er en såkaldt lyshæk - den både kræver og giver lys, hvilket ingen, der har set en lærkehæk i limegrønt udspring eller i solgule høstfarver kan være i tvivl om.


Under lidt mere skyggefulde forhold, kan både taks og mirabelle danne fine hække på den lette jord. Mirabellen vil endda både blomstre og bære frugter som klippet hæk.
De tåler begge en hård beskæring, hvis du ønsker en helt stram og stringent formet hæk - men får de lov, er de også fine som en mere organisk formet hæk.

Til de lidt lavere hække på den lette jord, kan vi med fordel se på nogle af de mange blomstrende hække, som trives fint på let jord - spiræa, sargentsæble og forsythia er de mere velkendte, men også den omstridte berberis, kan danne smukke, blomstrende, duftende og frugtbærende hække.

Med et gran salt..
Et forhold, der ofte optræder sammen med let jord, er….salt.
Den lette jord er karakteristisk for kyststrækninger, hvor der ofte vil være salt i både jord og luft. Gå eventuelt en tur i området, og se hvad der naturligt vokser og trives - og især hvad der ikke gør - før du tager dit valg.
Nedenstående liste viser hækplanter, som naturligt trives i områder hvor forhøjet saltindhold er et uforanderligt livsvilkår. 

bjergfyr
klitrose og rynket rose
havtorn
sitka
surbær

Bjergfyr og sitka er virkelige overlevere, som står grønne året rundt selv under disse udsatte vilkår. Vækstmæssigt er de som Gøg og Gokke, med sitka som den høje, slanke og bjergfyr som den korte og buttede. Begge udgør de populære redeskjul og vinterlæ for småfugle på en udsat plads.

Hække af surbær, Klitrose og hybenrose gør også nytte ud over den umiddelbare læværdi.
Bærrene på surbær og de røde eller sorte hyben, er nemlig et eftertragtet foder for fugle - men anvendes også som vitaminrigt tilskud til mennesker, oftest i form af saft fra surbær og marmelade eller tørret hybenpulver fra roserne.

Bemærk dog, at hybenroser i deres vilde form, ikke længere er tilladt som beplantning i naturområder.
I haver, hvor vi ønsker en tæt, blomstrende og hybenbærende hæk, kan vi vælge at sætte de okulerede former af hybenroser, som ikke danner rodskud. 
Vil du være helt sikker på ikke at beskadige den danske natur, må du i stedet plante klitroser, som er hjemmehørende i danmark og er villig til at danne store, hårdføre og rigt blomstrende rosenhække, selv på yderst udsat plads.


Fat mod!

På den lette jord, er det muligt at etablere også mere grådige planter, hvis du er villig til at fortsætte med sivevanding ud over etableringsfasen og gøder lidt men tit, da den lette jord holder dårligt på gødning.
Plante-aktivator i jorden, øger planternes evne til at optage næring og vand med op til  700% og er således en god investering i den kommende hæks trivsel og vækst.
Så fortvivl ikke - måske du alligevel kan få nøjagtigt den hæk, du ønskede dig - selv på den meget lette jord.

Fandt du løsningen? Ellers skriv til gartnerne - vi hjælper dig gerne med at finde den helt rigtige hæk - også på den lette jord!