Plantetorvet.dk
Indkøbskurv
Din kurv er tom

Stedsegrøn Kaprifolie 'Copper Beauty'®

Lonicera henryi 'Copper Beauty'®

  • Delvis stedsegrøn kaprifolia med kraftigt slyngende vækst
  • Frodigt udseende.
  • Små rørformede blomster i nuancer af kobber og brændt orange.
Mængderabat
Antal Pris
Fra 1 stk 99,95 kr.
10 stk Spar 5,00 kr./stk 94,95 kr.
60 stk Spar 25,00 kr./stk 74,95 kr.

Angiv antal

Samlet pris

99,95 kr.

Stedsegrøn Kaprifolia 'Copper Beauty'

 

Vækstforhold:  

Kaprifolia er som udgangspunkt skovplanter, der ynder at have rødderne i dyb og kølig skygge i muldrig jord under store trækroners skygge - og den blomstrende top oppe i solen, efter at de har klatret hele vejen op gennem træets krone. Disse forhold forsøger vi at genskabe i haverne, når vi planter kaprifolia.

Højde: 

3-5 m, middelkraftigt til kraftigt voksende med skud, der snor sig om alt de kan nå. Aflange, læderagtige grønne blade. Bevarer en del løv om vinteren, især i milde vintre og på beskyttede voksesteder.

Blomstringstid: 

juni-juli, rørformede, duftløse små blomster i nuancer af kobber og brændt orange. Blomsterne er rørformede og sidder mange samlet.
Efter endt blomstring ses små sorte bær. Disse er ikke spiselige for pattedyr, men tages gerne af havens fugle.

Anvendelse: 

Egnet hvor der ønskes en middelkraftigt voksende, vintergrøn slyngplante.

Beskæring:

Trives og vokser fint uden beskæring.  Kan begrænses i væksten ved en moderat beskæring efter blomstring.
Ønskes en reduktion af større, ældre planter, bør beskæringen foretages over flere år, da kraftig beskæring mindsker mængden af blomster.


Bemærkninger:
Slyngende planter vil naturligt søge opad mod lyset, så længe den har mulighed for at klatre opad. Den rigeste blomstring kommer i toppen på en sådan plante.  Ledes plantens skud ud i en mere vandret position langs tråde eller espalier, kan opnås en mere jævnt fordelt blomstring.

Kaprifolier - læs her alt om disse velduftende planter

Hvor mon den dejlige, søde duft kommer fra? Sommeraftener med hyggeligt samvær eller en tur i haven, og pludselig er den karakteristiske duft der. Kaprifolier burde plantes noget mere, fordi de er nemme at dyrke, og for det meste er meget velduftende.

{{READMORE}}

Nogle kaprifolier er stedsegrønne, andre smider bladene om vinteren. Nogle vokser meget kraftigt, mens andre er mere velegnede ved en pergola. Kaprifolier er meget hårdføre og robuste. De egner sig til plantning nær kysten, hvor mange andre planter giver op overfor salt og kraftig vind.

Kaprifolie findes vildtvoksende i Danmark og mange kender måske kaprifolier fra skoven, hvor man om sommeren ofte kan dufte deres blomster. 

Der findes kaprifolie i mange lande og de sorter, der findes på markedet i dag, er næsten alle hybrider. dvs. krydsninger mellem forskellige arter. Det har frembragt mange skønne sorter med duftende blomster i de flotteste farver.

Desuden har Kaprifolie den store fordel at deres blade er noget af det tidligste, der springer ud i haven.

Læs mere om Kaprifolier, om sorter og placering her.

Lidt om de enkelte sorter.

Lonicera x americana 
Kraftigtvoksende op mod 3 m høj med tofarvede rødhvide blomster. Blomstrer fra juni-august måned. Dufter.

Lonicera caprifolium 
Buskagtig kaprifolie 2-4 m høj. I juni-juli får den mange gullighvide blomster, med kraftig duft.

Lonicera x brownii - ’Dropmore Scarlet’ 
Moderatvoksende 2 m høj med orangerøde blomster fra juni-oktober måned. Ingen eller kun let duft.

Lonicera henryi 
Stedsegrøn kaprifolie, som bliver op til 4 m høj. Gulligrøde blomster og sorte bær. God i fuld skygge. Ingen duft.

Lonicera periclymenum 
Den vilde kaprifolie, som bliver op til 5 m høj. Sorten ’Loly’ er dansk og får dejligt, duftende cremegule blomster sidst i juni måned.

Lonicera x tellmanniana 
Guldkaprifolien er løvfældende og bliver op til 5 m høj. Mange orangegule blomster i maj-juni måned.


Plantning af kaprifolier.

Når man køber en kaprifolie i planteskolen er den klippet i en højde på 40-50 cm. Det er den af praktiske årsager. Det er altså ikke et produkt i fuld flor, man kommer hjem med, men en klippet plante med et stort potentiale, til at danne et betragteligt væld af blomster.

Kaprifolier vokser i almindelig havejord, og foretrækker en mere leret jord.
Grav et plantehul, der er 50x50 cm i bredde og længde. Grav så dybt, at det er muligt at placere planten, så pottens jordoverflade er ca. 5 cm under jordoverfladen, når potteklumpen dækkes til. Sørg for at løsne jorden i bunden af plantehullet. Er plantens jordklump tør, sænk da potten ned i en spand vand i ca. 10 min. så den kan optage vand. Vend potten på hovedet og fjern forsigtigt plastpotten fra plantens jordklump. Hold godt fast i kaprifoliens stængler lige omkring jordoverfladen, mens potten trækkes af. Pres derefter den opgravede jord godt til omkring potteklumpen, og vand grundigt bagefter.

Kaprifolier sælges kun i potter og kan derfor plantes hele året, når bare jorden ikke er frossen.

Gødskning af kaprifolier.

Kaprifolier er nøjsomme planter. Etablerede planter kræver derfor sjældent mere næring end den der er i havejorden. I etableringsfasen bør du dog tilbyde ikke bare vand, men også næring. Planter i krukker og kummer har ikke samme muligheder som haveplanter, for at finde næring og vand - så de skal altid have "særforplejning"

Placering af kaprifolier 

Kaprifolier klatrer ved slyngende skud, og skal derfor altid have noget at kunne sno de  unge skud om. e op med og kan godt slynge sig rundt om stolper af træ, bambuspinde, granrafter eller metal. Enkelte skud kan dog komme på afveje og har brug for at blive hjulpet på rette vej, ved hjælp af opbinding med tråd.

Bland gerne kaprifolier med andre planter.

Brug havens træer som klatrestativ for kaprifolier, det tager de ikke skade af, og det giver en anderledes oplevelse af blomster fra en anden plante, i kronen af eks. et æbletræ.
Plant også kaprifolier sammen med andre slyngplanter. Eks. mørke klematis sammen med lyse kaprifolier; den gulbladede humle sammen med de rødlige kaprifolier eller plant kaprifolier sammen med klatreroser.

Beskæring.

Man behøver faktisk ikke at beskære sine kaprifolier. Har man plantet sine kaprifolier i den vilde del af haven, vil det efter nogle år også nærmest være en umulig opgave. Har man plantet sine kaprifolier sammen med andre planter, og synes man den bliver for dominerende, kan det være en rigtig god idé at beskære den hvert år. Udtynd ca. 1/3 af grenene ved basis af jordoverfladen og træk grenene ud af ”busken”.  
Beskæringstidspunktet skal være, når bladene er faldet af, eller når planterne er holdt op med at vokse, og selvfølgelig inden de begynder at vokse igen. Fra november til april måned.

Vi anbefaler også

Handske MaxiFlex - Elite
Bestseller

Handske MaxiFlex - Elite

Handske MaxiFlex - Elite Str 6

Fra

39,95 kr.
Handske MaxiFlex - Ultimate
Bestseller

Handske MaxiFlex - Ultimate

Handske MaxiFlex - Ultimate Str 6

Fra

39,95 kr.
Slyngplanteholder Grøn, 20 stk.
Bestseller

Slyngplanteholder Grøn, 20 stk.

Slyngplanteholder grøn, 20 stk.

39,95 kr.