Plantetorvet.dk
Indkøbskurv
Din kurv er tom

Lad naturen arbejde for dig - plant om efteråret!

Ih, det er så koldt, gråt - og vådt. Vi skutter os indendørs og tænker at det alligevel er alt for sent at plante i år - vi venter til april, det er også meget bedre for planterne...ikke? Nej. Hvis du planter om efteråret, så arbejder du MED naturen.
Det er sandheden, der ligger bag bedstefars ord om havearbejdet: "Det du planter om foråret kan gro. Det du planter om efteråret VIL gro!"

Og dét vil det!
Efterårsmånederne og de første vintermåneder er de allerbedste plantemåneder - læs her hvorfor 


De gror jo ikke længere?

Bladene falder af. Der er for længst dannet endeknop på frugttræerne og på rhododendron har dannelsen af store, flotte blomsterknopper også sat en stopper for yderligere længdevækst i år.
De stedsegrønne står ganske vidst med masser af nåle og blade, grønne og fine - men de GROR jo ikke mere. Så hvorfor ikke bare hygge os i stuen og vente med at plante til varmen kommer?

Det er fordi alt det magiske i efterårs og vinterperioden sker UNDER jorden.
Og det sker, fordi kombinationen af nedbør, kølig luft og lun jord giver planterne de bedst mulige vilkår for etablering.

Planters behov for vand aftager i takt med at væksten standser og bladarealet mindskes - og samtidig øges nedbørsmængden smart nok helt af sig selv, så du sparer vandingen, uden at det går ud over planternes trivsel.
Planter du om efteråret kan stauder, staudeagtige prydgræsser og stort set alle løvfældende træer og buske således klare sig med den vanding de får fra oven ved vejrgudernes hjælp.

Stedsegrønne og vintergrønne kan få brug for en hjælpende (vandings)hånd, hvis der kommer meget blæsende dage eller perioder med barfrost og kold vintersol. Især planter med meget stor og frodig top, eller meget store blade.
Men stadig: Du skal ikke vande nær så meget i vinterperioden for at sikre god etablering, som du skal, hvis du planter i april eller maj. Her går væksten i gang, og der er ofte allerede ganske høje tørkeindeks og dermed sparsomt nedbør.

Et enkelt trin på tørkeindeksskalaen "koster" mindst fire timers vanding med UNIRAM siveslange eller en ekstra vandingspose fuld af vand.
Læs mere her om korrekt og vandbesparende vanding


Tag temperaturen på havejorden - ikke på luften!

Ikke blot jordens fugtighed, men også jordens temperatur spiller en afgørende rolle for, hvor nemt og hurtigt en plante etablerer sig på voksestedet. Planters rødder har brug for varme og for fugtighed for at kunne vokse - og om efteråret er jorden dejligt lun efter en lang sommers opvarmning.
I hvert fald dernede, hvor rødderne er.

Rødder stopper altså ikke væksten, bare fordi vi mennesker synes der er lidt koldt heroppe i luften, hvor vi går og fryser næserne.
Selv i november og december - selv når der er frostgrader i luften om natten - kan jorden udmærket være lun og hyggelig tyve, tredive eller fyrre centimeter længere nede - lige klar til at plante i.

Det er jordtemperaturen, og ikke luftens temperatur, der afgør om du med succes kan plante nyt i haven - eller omplante noget af det eksisterende.
Blot jordtemperaturen er over 7 grader hvor planterne har deres rødder - og det er den i overraskende lang tid endnu - vil der nemlig være aktiv rodvækst efter udplantningen.
Og selv, når der ikke længere er lunt i jorden, så bliver den det hurtigt igen: Og da står dine planter jo allerede i jorden og deres rødder kan straks vokse videre.

Større rodnet er lig med bedre evne til at trække vand og næring op og dermed en bedre tilvækst allerede den første sommer! 
Planter du om efteråret vil dine planter derfor få et etableringsmæssigt forspring inden foråret kommer og  væksten skal i gang igen.

Køb jordtermometer her og tag temperaturen på jorden, ikke på luften!
Læs mere her om jordtemperaturens betydning
Kickstart rodvæksten med Bio Planteaktivator


Udvalget bliver aldrig større end nu

Endelig er der jo det med vækstsæsonen.
Ordet “vækstsæson” betegner perioden fra de første plantearter starter forårets vækst og til de sidste, standhaftige planter har afmodnet årets tilvækst, så de kan klare sig gennem vinteren.
En vækstsæson løber som udgangspunkt fra ultimo marts til medio oktober, men allerede i september har flere træ- og buskagtige planter standset årets tilvækst og er dermed salgsklare.

De begynder ikke at gro igen før til foråret, når dagene bliver længere og lysere.
Der kan med andre ord ikke produceres nye træer og buske i løbet af vinteren. De planter der blev salgsklar i september, er de planter, som vi må sælge af gennem efterår og vinter - lige til der ikke er flere.

Det siger sig selv, at udvalget derfor er væsentligt større i oktober-november, end sidst i maj, hvor mange sorter og størrelser kan være helt udsolgt, indtil den nye vækstsæson slutter i september og vi igen har masser af pottegroede træer og buske klar - eller den nye hvilesæson indtræder i oktober og vi kan flytte alle de nye klumpplanter og barrodsplanter.

Udfordringen er ikke så stor med stauder og prydgræsser, som i et vist omfang kan produceres på mindre end en fuld vækstsæson, hvis produktionsplanteskolen ligger inde med småplanter nok, eller kan formere ved deling, ved stiklinger eller ved rodstiklinger i vinterperioden.

Men træer og buske, hækplanter og roser, lyng og rhododendron: alt det, der har grene over jorden om vinteren (med eller uden blade og nåle) - dér er der alt at vinde ved at købe og plante sine haveplanter om efteråret.

Især, hvis du er på jagt efter store planter eller efter særlige sorter, der ikke laves i så stort et antal, er der alt at vinde ved efterårsplantning: udvalget bliver aldrig større end nu, og det samme gør sig gældende med det forspring DU kan give dine planter ved at plante i efteråret.


Er du planteklar?

Ellers hjælper vi dig gerne!
Er du i tvivl om hvordan du bedst planter og etablerer dine nye haveplanter, er der hjælp at hente i vore artikler:
Plantning af hæk fra barrodsplanter
Plantning af klumpplanter
Plantning af roser
Plantning af frugttræer
Plantning af slyngplanter
Plantning af stauder og prydgræsser

Skriv til gartnerne, hvis du har brug for hjælp, eller for inspiration til gode plantesammensætninger - det er helt gratis!  Vi går også gerne på jagt for dig, for at finde en særlig plante eller en plante i en helt særlig størrelse.