"Når hyldene dufter i stuen ind, så er det sommer i danmark" Sådan skrev Thøger Larsen for over 100 år siden - og duften af hyld er stadig duften af sommer. Og smagen: For mange samler de duftende skærme til produktion af hyldeblomstsirup og majdrik - eller til hyldeblomstfritter.
Storfrugtede former dyrkes primært for bærrenes skyld, men har ligesom både vildformer og prydformer af hyld de samme vækstmæssige egenskaber og de samme duftende og velsmagende blomster - men husk: der bliver ingen bær, hvis du plukker alle blomster af!
Hyldebusken - for den er teknisk set en busk, ikke et træ, er flerstammet og hurtigt voksende især i ungdommen. Blomsterne dannes på to år gamle grene, så man kan uden større besvær holde den i overskuelig størrelse ved regelmæssig tilbageskæring af grenpartier.
Alle grønne dele af hylden betragtes som giftige. Rå bær indeholder også i et vist omfang stoffer, som kan give maven udfordringer - men disse stoffer nedbrydes ved kogning, hvorfor vi roligt kan koge saft, gele og frugtsuppe på de sorte bær.