Plantetorvet.dk
Indkøbskurv
Din kurv er tom

Thuja

Thuja er er et naturligt valg for dem, der ønsker en solid hæk, der forbliver grøn hele året. Thuja er hårdfør og vindfør og rammes sjældent af generende sygdomme eller skadedyr. De typer af Thuja, som anvendes til hæk og læ, er generelt hurtigt voksende især som unge, hvilket betyder at den hurtigt kan danne en tæt og grøn ramme om din have hele året rundt. 

Vi er Danmarks førende på et stort udvalg af hækplanter, både stedsegrønne, løvfældende og blomstrende hækplanter i forskellige størrelser.  

Vi har noget for enhver smag og behov, og vi leverer hækken lige til din adresse.  

Læs mere om de forskellige sorter, højder og anvendelse under de enkelte hækplanter. Har du brug for råd til haven?  Spørg gartneren

Har du styr på, hvordan du planter ?

Læs mere

Thuja

Hækthuja 'Smaragd'
-10%

Hækthuja 'Smaragd'

Thuja occidentalis 'Smaragd' Potte 5,0 liter,- 80-100 cm.

Fra

179,95 kr. 199,95 kr.
Flere varianter
Hækthuja 'Holmstrup'

Hækthuja 'Holmstrup'

Thuja occidentalis 'Holmstrup' Med klump,- 60-80 cm.

Fra

114,95 kr.
Hækthuja 'Brabant'

Hækthuja 'Brabant'

Thuja occidentalis 'Brabant' Potte 5,0 liter,- 80-100 cm.

Fra

99,95 kr.
Flere varianter
Hækthuja 'Brabant'

Hækthuja 'Brabant'

Thuja occidentalis 'Brabant' Med klump,- 80-100 cm.

Fra

74,95 kr.
Flere varianter
Hækthuja 'Smaragd'

Hækthuja 'Smaragd'

Thuja occidentalis 'Smaragd' Potte 5,0 Liter, 80-100 cm.

Fra

114,95 kr.
Flere varianter
Kæmpethuja

Kæmpethuja

Thuja plicata 'Martin' Med klump,- 140-160 cm.

Fra

244,95 kr.
Hækthuja 'Brabant'
-56%
Bestseller

Hækthuja 'Brabant'

Thuja occidentalis 'Brabant' Med klump,- 150-175 cm. Bredde 45 cm.

Fra

199,00 kr. 449,00 kr.
Flere varianter
Hækthuja 'Smaragd'

Hækthuja 'Smaragd'

Thuja occidentalis 'Smaragd' Med klump,- 150-175 cm.

Fra

375,00 kr.
Flere varianter
Hækthuja 'Smaragd'

Hækthuja 'Smaragd'

Thuja occidentalis 'Smaragd' Med klump,- 150-175 cm.

Fra

375,00 kr.
Flere varianter
Vent venligst..


Derfor skal du vælge Thuja i haven

Livstræ er det gamle danske navn for Thuja - og livstræet har af mange gode grunde været brugt til hæk og læhegn i Danmark i mange år. Thuja er en populær hækplante, da den hurtigt vokser sig høj og tæt. Desuden er den meget hårdfør og rammes meget sjældent af sygdomme. De mange fordele kan opsamles i 5  punkter:

  • Grøn året rundt. Jo bedre ernæringstilstand, desto grønnere en hæk - også i vintertiden.
  • Hårdfør. Thuja er meget hårdfør og let dyrkelig hækplante, som også tåler en del vind. Trives på de fleste jordtyper, som ikke er direkte vandlidende.
  • Naturligt tæt vækst og karakteristisk form giver flot virkning i haven året rundt. 
  • Unge skud er bløde, hvilket letter en eventuel klipning eller beskæring
  • Thuja er et dejligt redeskjul for havens mange småfugle. Derfor anbefales det at klippe udenfor ynglesæsonen.

Hvilke typer af Thuja findes der? 

Der flere arter af Thuja, og et utal af sorter, ofte med afvigende form. Til hække anvendes de naturligt søjle- og nåleformede sorter.
Thuja plicata kaldes af gode grunde for Kæmpethuja, og især sorterne 'Excelsa' og  'Martin' kan danne høje og brede hække eller hegn, selv under udsatte forhold. Der findes enkelte dværgformer af Kæmpethuja  - fx den knaldgule 'Forever Goldy', som vækstmæssigt mere nærmer sig de almindelige Thuja occidentalis, og den monstrøse dværgform 'Whipcord', som med sine lange, smalle skud næsten ligner en let og luftig græstue.

Almindelig Thuja findes både i søjler og i kugler, æg og puder - og forvredne former, egnet til solitær placering. De søjleformede anvendes oftest som hæk, men er også smukke som enkeltstående eller gruppevis blandt lavere planter. Thuja 'Brabant', 'Holmstrup' og 'Fastigiata' er kraftigt voksende og anvendes fritstående under lidt større forhold, eller hvor man hurtigt ønsker en tæt hæk.
'Smaragd' er med sin slanke nåleagtige vækst egnet under de mindre forhold, eller hvor man af andre årsager ønsker en særligt slank hæk. 'Smaragd' og dennes limefarvede mutation 'Golden Smaragd' kan tillige vokse i større krukker.

Thujasorten 'Degroots Spire' er et eksempel på en forvredet, slank søjle, mens 'Danica' og 'Golden Tuffet' i stedet danner fine tætte "marokkopuder" i grønt eller messinggult. 'Teddy' og 'Golden Globe' er naturligt kugleformede med tæt og kompakt vækst, mens den orientalske Thuja 'Orientalis Aurea Nana' som ung er ægformet, senere en lille, buttet søjle.

Hvornår kan man plante Thuja?

Thujaplanter med barrod (bundtvare) og med rodklump (færdighæk) kan plantes i perioden fra oktober til april-maj.
Pottegroede Thuja uanset art og sort, kan plantes hele året rundt så længe jorden er medgørlig.

Hvordan planter man Thuja hæk? 

Vil du være sikker på, at plante din thujahæk korrekt? Så følg guiden nedenfor, så vil du uden tvivl få succes med din thujahæk. 

  1. Som det første er det en god idé at måle op og markere præcist, der hvor du ønsker hækken skal placeres. Brug eksempelvis en rettesnor, så du får den helt præcise placering for din thujahæk. 
  2. Grav en rende. Størrelsen på renden afhænger af, om din jord er let (40x40 cm), middel (40x40 cm) eller svær (60x70 cm).
  3. Plant hækken og dæk rødderne til med jord. Det er vigtigt, at alle rødderne er dækket med jord 
  4. Vand din nyplantede thuja hæk med rigelige mængder. Her kan du med fordel bruge en siveslange, så du er sikker på at hækken får den rette mængde vand.   

Hvordan passer man Thuja hæk? 

Thuja er hårdføre og modstandsdygtige planter, også til hæk. Det er dog vigtigt, at hækken hverken mangler næring eller vand. Desuden bør du luge for ukrudt under hækken, da ukrudtet vil stjæle næring fra den nyplantede hæk. 

Du bør ikke gøde efter den 1. august med mindre du bruge efterårsgødning. Derfor er gødskning ikke strengt nødvendigt ved efterårsplantning - men det følgende forår bør der, nøjagtigt som ved forårsplantning gødes ( med f.eks. BIO HAVEGØDNING ) i april, maj og juni. Gødning bør aldrig udlægges i planterenden, men bør spredes oven på jorden.

Etablerede planter vil oftest kunne klare sig med det vand og næring, som allerede er til stede fra naturens side. Dine Thuja kvitterer dog altid for en tilførsel af organisk gødning, ligesom man på især udsatte pladser kan se gavn af en decideret efterårsgødning.

Hvordan klipper og beskærer man Thuja?

En ung hæk bør ikke klippes, før hækken har nået den ønskede højde. De første år kan du derfor nøjes med at klippe enkelte skud eller toppe med en håndsaks. Af hensyn til snetryk bør man klippe sin Thujahæk, så den er bredest forneden og smallest foroven. På den måde sikrer du dig, at der kommer nok lys til bunden af hækken og den dermed vil forblive grøn og frisk fra bund til top. 

Når du klipper din Thuja med hækklipper eller sideskær, bør tjekke hækken for fuglereder. Thuja hækplanter vokser sig nemlig tætte og er dermed et godt sted for fugle at yngle.  Derfor anbefaler vi at klipning med maskiner foregår udenfor yngleperioden.

Enkeltstående Thuja kræver sjældent nogen særlig beskæring, da de fra naturens side har tætte og karakteristiske former. De tåler dog sagtens beskæring af unge skud, og da det afklippede er meget velegnet i juledekorationer, er det oplagt at lave en lille studsning når sæsonen nærmer sig. Ældre planter af de kraftigt voksende sorter, kan tillige opstammes og få en ny karriere i haven som de rene skulpturer.