Plantetorvet.dk
Indkøbskurv
Din kurv er tom

Syrén-Hortensia 'Pinky-Winky' ®

Hydrangea paniculata 'Pinky-winky' ®

Mængderabat
Antal Pris
Fra 1 stk. 159,95 kr.
5 stk. Spar 10,00 kr./stk. 149,95 kr.
10 stk. Spar 15,00 kr./stk. 144,95 kr.
25 stk. Spar 40,00 kr./stk. 119,95 kr.

Angiv antal

Samlet pris

159,95 kr.

Syrén-Hortensia 'Pinky-Winky'®

Vækstforhold:
Trives bedst i sol til halvskygge i god veldrænet havejord.

Højde:
Bliver under normale forhold omkring 150 - 200 cm høj og 150 - 200 cm bred.

Vækst:
Opretvoksende, stivgrenet busk med store friskgrønne blade i vækstsæsonen på mørkerøde stængler.
Løvfældende og smukke gule høstfarver.

Blomstringstid:
Juli-september. Store hvide kegleformede blomster, senere rosa/rosarøde.
Blomsterstandene kan blive op til 20 cm lange.

Øvrige oplysninger:
Hortensiaen blomstrer på unge grene og kan derfor tåle hård beskæring.
'Pinky-Winky' er en meget hårdfør, robust og rigt blomstrende sort.
Velegnet som fritvoksende hæk eller til krukker.

Bladfarve Grøn
Blomsterfarve Rosa
Blomstring Sommer
Bladtype Ægformede
Jordbund Middel
Lysforhold Fuld sol, Halvskygge
Vækst Middeltvoksende
Højde 1-3 m.
Bredde 1.2-1.5 m.
Duft Nej
Anvendelse Haver og parker
Placering Sol

Hortensia i haven 

Hortensia er en populær busk i haven, og den findes i langt de fleste danske hjem. Historien bag ordet Hydrangea er interessant. Det er sammensat af to græske ord, nemlig hydor, som  betyder vand og angeion, der betyder kar.  Navnet hentyder til, at Hortensia trives godt i en fugtig jord og kan være ret vandkrævende - især hvis der plantes i krukker.  Den pryder haven med sin vidunderlig smukke farver. Der findes forskellige typer hortensia, hvor de mest kendte er:

  • Hydrangea macrophylla - kaldes også almindelig hortensia. Der findes i mange sorter med farver der typisk er i blå, violette, røde og hvide nuancer. De kendes på deres store, boldformede blomsterstande. Under macrophylla-gruppen findes dog også de såkaldte randblomstrende - på engelsk kaldet Lacecaps - som bærer flade blomsterstande ofte af underkopstørrelse, hvor blomsterne langs standens rand, er væsentligt større og mere farvestrålende end på de små, let duftende blomster i midten.
  • Hydrangea paniculata - Kaldes typisk for Syrenhortensia, Høstsyrén eller Stor Havehortensia. De adskiller sig fra andre hortensia ved at blomstre på et år gamle skud og kan derfor klippes tilbage hvert år.
  • Hydrangea arborescens - Kaldes for træagtig hortensia. Blomsterstandene er typisk meget store, boldformede til fladrunde, hver bestående af talrige små blomster. Enkeltblomsterne er mindre end på Macrophylla-typerne.
  • Hydrangea aspera - Kaldes ofte for fløjlsbladet hortensia og det er en flot og lidt atypisk hortensia. Bladene er ofte dunede og blomsterstandende har en karakteristisk rand af store blomster og så en kreds af mindre blomster i midten.

Sådan skal du plante din hortensia

Hortensia er generelt ikke egnet til meget tørre voksesteder, og ynder en placering i en muldrig, næringsrig og ikke alt for kompakt jord. 

Det betyder at plantehullet skal graves, så jorden er godt løs og jorden fra hullet. Det er en god ide at iblandes 20 – 40 % spagnum i jorden, inden du planter. Du kan også bruge en speciel jord lavet til hortensia. Hortensia trives generelt fint på en placering med vandrende sollys eller let skygge, men det varierer dog alt efter typen.  Hortensia af macrophylla-typerne kan plantes på selv meget skyggede steder.

Hortensia egner sig også fint i krukker, så længe de de holdes fugtige og vinterbeskyttes et frostfrit sted.

Hvorfor skifter blomsterne på min hortensia farve?

Det er især den almindelige hortensia, Hydrangea macrophylla som skifter farve.  Farven afhænger nemlig i et vist omfang af jordens surhedsgrad.

  • Blå blomster: Let sur jord med lavt pH øger evnen til at optage aluminium i jorden og blomsterne bliver blå. Strø pulver af Blåkur ud på jorden, når du gøder. Blåkur blandes op med vand og vandes ud 1 gang i foråret og 1 gang i efteråret. Brug også gerne en surbundsgødning til denne type Hortensia, da det også kan hjælpe til at bevare jordens pH i den sure ende.
  • Rosafarvede blomster: På mere basisk jord (mest almindeligt) vil blomsterne blive hvide, rosa eller røde.
    Beskæring af hortensia
  • I meget varme somre, ses dog ofte rosafarvede blomster, selv på pålideligt blå sorter.

Beskæring af Hortensia

Beskæring af mange sorter af hortensia, skal foregå med omhu. Udtynding af skud er ok, men en reduktion af højden ødelægger næste års blomstring.

Blomsterne hos næsten alle hortensia bliver dannet i sidste års endeknopper. Dvs. at skud, som er dannet i indeværende vækstsæson indeholder næste års blomstring.

Der er dog  undtagelser: Hydrangea paniculata og Hydrangea arborescens blomstrer konsekvent på de nye årsskud og kan derfor med fordel skæres kraftigt tilbage hvert år inden løvspring.
Klip roligt de enkelte skud tilbage til 2 – 4 knopper på hver gren - det resulterer i et væld af nye skud med ekstra store smukke blomsterhoveder.

Nyere sorter af havehortensia, som i et vist omfang besidder samme evne, kommer i disse år på markedet i begrænsede mængder.

Om vinteren, så vil hortensia stå med de visne blomsterstande, hvorpå blomsterne kan blive næsten papirs-agtige og det ser utroligt smukt ud, når blomsterstandende er dækket af rimfrost.

Vi anbefaler også

Plantemåtte
Bestseller

Plantemåtte

Plantemåtte Ø60 cm

Fra

49,95 kr.
Havens All-Round gødning NPK 12-2-10
Bestseller

Havens All-Round gødning NPK 12-2-10

Havens all-round gødning NPK 12-2-10 15 kg

Fra

179,95 kr.
Plantemuld m. kompost  fra Champost
Fragtfri

Plantemuld m. kompost fra Champost

Plantemuld m. kompost fra Champost Big-bag 900 liter

1.395,00 kr.
Handske MaxiFlex - Ultimate
Bestseller

Handske MaxiFlex - Ultimate

Handske MaxiFlex - Ultimate Str 6

Fra

39,95 kr.
Felco beskærersaks.
Bestseller

Felco beskærersaks.

Felco nr. 2 Standard

499,00 kr.
Handske MaxiDry

Handske MaxiDry

Handske MaxiDry - ¾ belagt strikhandske Str 6

Fra

44,95 kr.